Het verslag van Theo

Een week nadat ik me heb aangemeld via Facebook, word ik gebeld en uitgenodigd om samen met vier andere testrijders een ‘Experience Day’ mee te maken en de Sparta M8B e-bike uit te proberen. Op een mooie vrijdag in juni is het zo ver. Ik meld me bij De Fietser in Ede, ‘s morgens rond een uur of 10.

Testcentrum

Daar aangekomen blijkt De Fietser een testcentrum te zijn voor heel veel verschillende e-bike merken, die je allemaal mag uitproberen, onder begeleiding van professionele hulp van het aanwezige personeel. Er is ook een testbaan in de enorm grote hal van De Fietser, dat vroeger de Enka-fabriek was. Na binnenkomst maak ik kennis met de andere testrijders en gids Eric, die voor ons een route heeft gemaakt in de buitenlucht. Deze route gaat van Ede naar Velp en weer terug naar Ede, bijna 61 km in totaal. Tussen de middag is er een heerlijke lunch bij restaurant Woodz, in het bos bij Buitenplaats Beekhuizen dichtbij Velp.

Met hoge snelheid

Tijd om op de fiets te stappen! Na een gedegen uitleg over de Sparta M8B en het uitproberen van het display van de fiets met alle functies, eerst maar eens een rondje maken in het testcentrum zelf. De juiste hoogte van de fiets en de afstelling van het zadel zijn belangrijk. Meteen valt het op hoe gemakkelijk de fiets op snelheid komt. En door het ontwerp van het frame voelt de fiets vertrouwd aan. Met hogere snelheid een bocht maken is ook geen probleem. Je moet zelf wel met enige kracht de trappers bedienen, maar je komt sneller en met minder moeite op gang. Eenmaal buiten is de Bosch middenmotor behulpzaam zonder dat je er veel weet van hebt,. Terwijl je ogenschijnlijk moeiteloos tegen de wind in of een heuvel op fietst, helpt de geruisloze motor jou. Rijd je in een te lage versnelling – er zijn er acht – dan wordt op het display als advies een pijl weergegeven. Door deze functie fiets je altijd in de juiste versnelling, waardoor je dus zo efficiënt mogelijk fietst. Het display geeft alle info die nodig hebt, van hoe vol de accu nog is en hoeveel kilometers je nog kunt fietsen, tot de snelheid en de tijd die je al op de M8B zit. Het logo van Sparta op de voorkant van de fiets blijft altijd verlicht zodat je beter zichtbaar bent. De fiets is in twee kleuren leverbaar, in grijs en groen/blauw. De gereden 61 kilometer waren ondanks dat ik nooit zo ver op een dag fiets, goed te doen. Ik had alleen wat zadelpijn van het lange zitten. De Sparta M8B is een wat duurdere e-bike maar het geld zeker waard.

Verder lezen? Hier vind je het verslag van deelnemer Franky!