Hoe voorkom je beschadiging aan je kleding?

Met deze tips zorg je ervoor dat je kleding mooi blijft:

Houd je kleding mooi

Kleding wil je het liefst zo lang mogelijk mooi en intact houden. Dan is het natuurlijk extra vervelend wanneer je kleding beschadigd uit de wasmachine komt. Gelukkig zijn er genoeg dingen waarop je kunt letten om beschadiging te voorkomen.

Sommige kleren en stoffen hebben iets meer aandacht nodig tijdens het wassen dan andere. Sorteer je was daarom zorgvuldig. Houd niet alleen donkere en witte was gescheiden, maar let ook op de materialen waarvan je kleding gemaakt is. Wollen truien of zijden blouses kun je niet zomaar in je wasmachine gooien. Lees daarom vooraf altijd de wasvoorschriften op het waslabel in je kleding zodat deze niet krimpt, verkleurt of beschadigd raakt.

Delicate kleding wassen
Voor wolwas gebruik je een speciaal wolwasmiddel en het daarvoor bedoelde wasprogramma om beschadigingen te voorkomen. Het wolwasprogramma van je wasmachine wast deze kleding namelijk op een lage temperatuur waardoor de wol niet krimpt. Vervolgens kun je de wollen kleding het best op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren om deze zo droog mogelijk te maken. Wol mag namelijk niet in de droger. Eenzelfde voorzichtige aanpak geldt voor het wassen van zijde, een gevoelige stof die na het wassen niet gecentrifugeerd mag worden. Hiervoor geldt: hoe minder er met de stof gedaan wordt, hoe beter. Het stomen van zijde is daarom de beste oplossing. Hiervoor kun je je kleding naar de stomerij brengen of zelf wassen in een wasmachine met een stoomprogramma.

Het beste is dan ook om wol en zijde niet samen te wassen met je gewone was. Er zijn inmiddels wasmachines die twee trommels hebben waardoor je makkelijk je delicate was van de gewone was kunt scheiden. Een voorbeeld van zo’n wasmachine is de LG TWINWash. Deze heeft een grote én een kleinere trommel (de zogenoemde mini-wash) die los van elkaar verschillende programma’s kunnen draaien.

Het is sowieso aan te bevelen om je kleding altijd binnenstebuiten te wassen. Vooral wanneer je kleding wast met ritsen, klittenband, (broek)haken en andere uitsteeksels. Doe de ritsen dicht en plak klittenband op elkaar voordat je de kleding binnenstebuiten draait. Hiermee bescherm je niet alleen de kleding zelf tegen verkleuring en eventuele gaten, maar ook je wastrommel. Om je delicate kleding extra te beschermen kun je deze in een daarvoor bedoeld waszakje doen. Ook kleding met kralen en/of (kanten) stiksels kun je het beste apart wassen, bijvoorbeeld in de mini-wash van de LG TWINWash. Gebruik ook voor deze kleding een waszak zodat kralen niet in elkaar blijven hangen of loslaten in je wastrommel. Zo weet je zeker dat je kleding niet beschadigd raakt in de wasmachine maar wel goed schoon gewassen wordt.

De mini-wash van de LG TWINWash is geschikt om je delicate kleding apart te wassen.

Tips voor het wassen

Als je allerlei voorzorgsmaatregelen hebt genomen voor het wassen van delicate stoffen en kleding, kan het alsnog gebeuren dat deze beschadigd of onaangenaam ruikend uit de wasmachine komt. Let ten eerste op het vulgewicht van je trommel. Een overvolle trommel beschadigt de wasmachine en verhindert dat je was goed schoon wordt. Een stinkende was voorkom je onder andere door niet te veel wasmiddel te gebruiken. Hou je aan de voorschriften die op de verpakking staan.

Zit er toch een geurtje aan je zojuist gewassen kleding? Dan is de trommel misschien vies. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd je wasmachine schoon te maken. Dit doe je door een was op 90 graden of kookwas te draaien. Hierdoor worden alle bacteriën die zijn ontstaan door achtergebleven zeepresten (vetluis genoemd) weggespoeld. Controleer daarnaast of de rubbers van je wasmachine schoon zijn. Hier kan namelijk kleding in blijven hangen waardoor deze kapot getrokken wordt. Wil je je wasmachine een grote schoonmaak geven? Dan kun je deze eenvoudig zuiveren door een vaatwastablet in de lege trommel te doen en vervolgens zonder kleding erbij te doen een was op 90 graden te draaien.

Ook de zorg voor je kleding ná het wassen draagt bij aan de levensduur van je garderobe. Het veelvuldige gebruik van een droger is een aanslag op je kleding. Het is beter, goedkoper én milieuvriendelijker om je kleding gewoon in de lucht te laten drogen. Let er hierbij op dat je donkere was niet aan direct zonlicht blootstelt. Hiervan verkleurt de stof namelijk sneller. Witte was daarentegen wordt juist extra gebleekt in het zonlicht. Stomen werd al een keer genoemd voor zijden kleding, maar dit is ook een prima alternatief voor strijken. Stoom is namelijk veel milder voor je kleding dan een strijkijzer. Geen stoommachine voor handen? Hang je kleding dan op in de badkamer als je een warme douche neemt. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Meer tips lezen over wassen en drogen? Klik dan hier of download de gratis checklist

Download de checklist!

Alle wastips op een rijtje?
Download dan nu de gratis checklist.

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacyverklaring). Door het downloaden van de checklist meld je je aan voor onze nieuwsbrief van Kieskeurig. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden. Ook ontvang je éénmalig een mail vanuit LG en Expert