Thuiswerken? Denk aan je beeldscherm

Thuiswerken wint al jaren aan populariteit, en we begrijpen volledig waarom: je kunt je eigen uren bepalen, hoeft het huis niet te verlaten, waardoor je je leven veel flexibeler kunt indelen. Maar hoe ideaal thuiswerken ook is, er schuilt ook gevaar. Als je je werkplek niet goed hebt ingericht kun je daar fysiek veel problemen door ondervinden.

Waar twintig jaar geleden vrij weinig mensen bezig waren met een goede werkhouding, weten de meeste mensen tegenwoordig wel dat werken met een rechte rug, ondersteund door een goede stoelleuning, met knieën in een hoek van 90 graden essentieel is om te voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt. Waar helaas vaak nog te weinig aandacht aan wordt besteed, is het hanteren van de juiste afstand tussen het beeldscherm en de ogen. Kwalijk, want je kunt je ogen er daadwerkelijk mee beschadigen.

Computerogen

We kennen de muisarm, de sms-duim, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als computerogen? Het klinkt als iets waar je moeder vroeger mee zou dreigen om te voorkomen dat je te lang achter je computer zit, maar het is een echt bestaande aandoening. Het oogfonds zegt hierover: ‘Computerogen is een verzamelnaam voor verschillende oogklachten. Veelvoorkomende klachten bij langdurig en vaak op een beeldscherm werken zijn: vermoeide ogen, droge, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, wazig zicht, vermoeidheid en moeilijk kunnen focussen.’ Het oogfonds benadrukt dat deze klachten meestal tijdelijk van aard zijn, maar dat het ook mogelijk is dat de klachten niet weggaan, in welk geval het tijd is om de oogarts te bezoeken.

Te lang naar een beeldscherm staren met niet genoeg afstand kan zorgen voor vermoeide ogen en nog meer problemen.

Genezen? Voorkomen!

Het is niet zo dat je blind of permanent slechtziend zult worden als je te vaak naar een beeldscherm tuurt, maar zaken als hoofdpijn, wazig zicht en problemen met focussen zijn wel zaken die je leven behoorlijk negatief kunnen beïnvloeden. Dat is dus iets dat je liever wilt voorkomen dan genezen, en gelukkig is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Je moet alleen wel zorgen dat je de juiste hardware hebt én dat deze op een goede manier is ingesteld.Afhankelijk van de grootte van het beeldscherm, is een afstand tussen het scherm en de ogen van 70 centimeter tot een meter een vereiste. In de praktijk blijkt dat we vaak nog geen 40 centimeter van ons beeldscherm zitten en dat is echt veel te dichtbij. Probleem is hierbij doorgaans de grootte van de monitorvoet en het feit dat de standaard niet in hoogte en afstand instelbaar is.

Juiste monitor

Bij het kopen van een beeldscherm kijken we vaak naar zaken als verversingsfrequentie, resolutie, en uiteraard de omvang, want we houden nu eenmaal van grote schermen. Veel te weinig wordt er nog gekeken naar hoe het beeldscherm ingesteld kan worden op hoogte en afstand, terwijl dat misschien eigenlijk wel het eerste is waar naar gekeken zou moeten worden. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die hier rekening mee houden. Samsung, bijvoorbeeld, heeft met de Space Monitor een beeldscherm ontwikkeld dat geen traditionele standaard gebruikt, maar aan de achterkant van het bureaublad gemonteerd wordt, waardoor de standaard volledig afwezig is en de ruimte op het bureaublad maximaal benut kan worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je het beeldscherm op maximale afstand kunt plaatsen, maar ook dat je niet in de knoei komt met de ruimte voor, bijvoorbeeld, je toetsenbord. Het scherm kun je daarnaast naar je toe trekken, om zo de hoogte en afstand geheel op de ARBO-specificaties af te stemmen. Je hoeft je daarnaast geen zorgen te maken als je iemand bent die graag een hoge resolutie, hoge verversingsfrequentie én een groot scherm hebt, want de Samsung Space Monitor lijn voldoet aan al deze criteria. Daarnaast hebben de beeldschermen een zeer kleine bezel, waardoor het schermoppervlak maximaal benut wordt.


Zorg voor het juiste beeldscherm, en dan met name eentje waarvan je de afstand en hoogte in kunt stellen.

Verantwoord werken

We begrijpen volledig waarom de specificaties voor een veilige afstand van het beeldscherm niet vaak toegepast worden. Rug-, nek- en polsklachten ervaar je immers vrij snel, de effecten van computerogen ervaar je echter veel later. Bovendien, met je neus op het scherm zitten is stiekem ook wel prettig. Toch raden we je aan om, als je thuiswerkt of van plan bent dat te gaan doen, als eerste te kijken naar de afstand en de positie van je beeldscherm. Je hebt immers maar één stel ogen, en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.