Tien beste apps voor smart TV's

Door: Stefanie Katzenbauer

Een smart TV kan ontzettend handig zijn, zeker wanneer je de juiste apps downloadt en er op deze manier optimaal gebruik van kunt maken. Hoewel de apps op smart TV’s nog niet zo’n hit zijn als voor andere slimme toestellen, zijn ze toch zeker iets om in de gaten te houden. Dit zijn de tien beste apps voor je smart TV.

Veel van de apps die beschikbaar zijn voor smart TV’s zijn (vanzelfsprekend) gecentreerd rond het idee van tv en films kijken. Ook voor muziekliefhebbers zijn er een aantal apps beschikbaar voor smart TV’s. Voor alle apps heb je een werkende internet/wifi-verbinding nodig om gebruik te kunnen maken van de streamingsdiensten. Veel van de besturingssystemen voor smart TV’s worden vaak aangepast en veranderd, dit kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van sommige apps op jouw type tv.

Netflix

De veelgebruikte streamingdienst van films en series is via al je apparaten te bekijken. Als je een smart TV hebt, kun je dan ook een app downloaden om je favoriete films en series via deze app te bekijken.

Inmiddels zijn er zelfs al smart TV’s waar een speciale Netflixknop op de afstandsbediening te vinden is. Is jouw TV nog voor het Netflix-tijdperk? Download dan deze app op je TV om met gemak toegang te hebben tot ieders favoriete streamingdienst.

YouTube

We blijven nog even in het kader van streamingdiensten want YouTube mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. De app geeft je toegang tot je favoriete YouTubekanalen en nu kun je deze filmpjes dankzij je smart TV ook nog eens op een groot beeldscherm bekijken.

Deezer

Hoewel Spotify de bekende streamingsdienst voor muziek is, is het natuurlijk niet de enige! Een prima alternatief is Deezer, waar je duizenden nummers kunt beluisteren. Gratis met reclame, of betaald tot maximaal 15 euro per maand. Voor dit bedrag krijg je een gezinsaccount, waarbij je tot zes verschillende profielen kunt aanmaken. Handig als je liever niet gestoord wordt door de favoriete hiphop van je zoon of de musical-playlist van je moeder. De Deezer-app is beschikbaar voor nieuwere Panasonic-tv’s.

Pathé Thuis

Wil je nieuwe films zo snel mogelijk kijken nadat ze uit de bioscoop zijn verdwenen? Dan is Pathé Thuis een goede keuze. Veel nieuwe films verschijnen hier vrij snel en het aanbod wordt wekelijks aangevuld. Je kunt de films zowel huren voor 24 uur, als kopen. Je hebt geen abonnement nodig, maar moet je wel registeren.

Videoland

Videoland is een film- en seriestreamingsdienst van RTL. Videoland werkt via hetzelfde principe als Netflix: je neemt een account waarvoor je maandelijks een bedrag betaalt. Hierdoor kun je vervolgens zoveel films en series kijken als je wil. Het aanbod van Videoland is, doordat het platform van RTL is, gericht op de Nederlandse markt. Series van RTL zijn hier dan ook (terug) te kijken. Maar het platform biedt natuurlijk ook internationale films en series aan.

Amazone Prime Video

Zoals je inmiddels wel zult merken, zijn er overal streamingsdiensten die als paddenstoelen uit de grond schieten. Zo is ook Amazone Prime Video een dienst waarvan je een app op je smart TV kunt zetten. Amazone Prime Video heeft ongeveer eenzelfde soort aanbod als Netflix en ook deze streamingsdienst produceert eigen ‘originals’ zoals Netflix dat ook doet. Een extraatje van deze dienst is dat je makkelijk en snel meer informatie kunt krijgen wat betreft achtergrondfeitjes van de betreffende acteur en/of film.

NPO Start

Wil je toegang tot alle programma’s van de publieke omroep? Download dan de NPO start app en krijg toegang tot de video-on-demand dienst van de NPO. Je kunt hier programma’s die uitgezonden zijn terugkijken of gewoon opnieuw bekijken

KIJK

Naast de NPO heeft ook SBS (Net 5, SBS6, SBS 9 en Veronica) zijn eigen app om gemiste programma's terug te kijken, en dat is KIJK. Je bekijkt programma’s gratis op je mobiel, laptop, tablet of smart-tv. Je hoeft geen account aan te maken, maar als je het wel doet, krijg je toegang tot wat extra features. Voor alle Panasonic-tv’s van na 2014 is er een KIJK-app beschikbaar.

NL Ziet

Nog een stapje verder dan bovenstaande apps gaat NL Ziet. Via deze app kun je niet alleen gemiste programma’s terugkijken, maar sinds 2017 ook live tv-kijken! Dan heb je dus geen traditioneel tv-abonnement meer nodig. Via NL Ziet kun je programma’s bekijken van de publieke omroep, RTL en SBS. Ook kun je programma’s tot een jaar geleden terugkijken. Een abonnement kost € 7,95 per maand, hiervoor kun je op twee apparaten tegelijk streamen. De NL Ziet Smart-tv app is beschikbaar op de nieuwe Panasonic-tv’s.

Smart TV remote/my Tifi

Een van de vele voordelen van het hebben van een smart tv is niet alleen het eindeloos kunnen kijken van films en series, maar ook om je smart tv makkelijk(er) te kunnen bedienen. Met de apps Smart TV remote (Android) en my Tifi (iOS) maak je van je smartphone een afstandsbediening waarmee je zonder problemen van zender naar zender zapt of eindeloos scrollt tussen het Netflixaanbod. Ook handig voor wanneer je vaker je afstandsbediening kwijt bent.

Panasonic OLED TV kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Sociale media

Vanzelfsprekend hebben vrijwel alle sociale mediakanalen ook een app die beschikbaar is voor je smart TV. Dus wil je de vakantiefoto’s van je tante in vol ornaat kunnen bewonderen? Download dan de Facebook app en scroll via je tv door je nieuwsfeed. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Twitter, waarmee je in één oogopslag je nieuwste tweets kunt lezen.

Gamen

Sommige smart tv’s bieden de mogelijkheid om te gamen via je televisie. Je hebt hiervoor dus geen aparte console nodig. Wel vragen deze games vaak om bestuurd te worden met een controller alhoewel sommige van de beschikbare games ook te besturen zijn met je afstandsbediening. Om te zien of jouw tv een dergelijke dienst aanbiedt, kijk je in de smartomgeving van je tv onder ‘games’.

Leer alles over OLED, 4K en de beste apps voor je Smart tv

Lees meer