Zie méér met HLG Photo en Panasonic

De nieuwe systeemcamera’s van Panasonic hebben een unieke functie. Dankzij HLG Photo omzeil je het beperkte dynamisch bereik van een digitale camera. Zo kun je scènes met een groot contrast op ongeëvenaarde wijze vastleggen. Er zijn nog maar weinig beeldschermen die de bijzondere kwaliteit van HLG-foto's kunnen weergeven. De Panasonic OLED GZW2004 is er een van.

Het dynamisch bereik van je camera bepaalt hoe groot het verschil mag zijn tussen het donkerste en het helderste punt in de scène die je fotografeert. Wanneer je bij fel zonlicht fotografeert, is er een enorm verschil tussen bijvoorbeeld een witte muur waar de zon op schijnt en de schaduwen. Als het dynamisch bereik van je camera niet groot genoeg is om die uitersten vast te leggen, gaan details in de schaduwen of in de bijna-witte delen (‘hoge lichten’) verloren. In het echt zie je die details wel, want het menselijk oog heeft een veel groter dynamisch bereik dan een camera.

Panasonic OLED TV kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Dynamisch bereik vergroten

Er bestaan trucjes om daar iets aan te doen. Je hebt vast al gehoord van HDR-opnames (High Dynamic Range). Daarbij maak jij (of je camera, als die dat automatisch doet) meerdere opnames met verschillende belichtingen. Die worden dan samengevoegd tot één beeld waarin de details in de schaduwen én de hoge lichten wél zichtbaar zijn. Als het goed gedaan wordt, geeft een HDR-opname de scène weer zoals jij die zag. Maar heel vaak zien HDR-opnames er nogal fake uit.

Op de foto met HLG zie je meer detail in de schaduwen. Dankzij het grotere dynamisch bereik bijt de lucht niet uit.

HLG en video

Tijd dus voor een nieuwe oplossing. Die heet HLG Photo, wat staat voor Hybrid Log Gamma Photo. HLG is een technologie die uit de televisiewereld komt en door de BBC werd ontwikkeld. Kort samengevat zorgt HLG ervoor dat videobeelden die in HDR gefilmd werden ook op een televisie zonder HDR weergegeven kunnen worden. Afhankelijk van de mogelijkheden van de televisie krijg je ofwel het HDR-beeld te zien, ofwel een gewoon beeld met een beperkter dynamisch bereik. Het voordeel voor televisiezenders is natuurlijk dat ze dankzij HLG slechts één signaal hoeven te sturen. De televisie doet de rest. Op basis van dat HLG-formaat heeft Panasonic nu HLG Photo ontwikkeld. Daarmee kun je foto’s maken met een veel groter dynamisch bereik dan normaal. Er is geen nabewerking meer nodig: de camera doet alles automatisch.

De Lumix S1, S1R en S1H zijn de eerste camera’s waarmee je HLG-foto’s kunt maken.

HLG Photo in de praktijk

Op dit moment zijn de enige camera's die HLG Photo gebruiken de Lumix S1, S1R en S1H fullframe-systeemcamera’s. Om HLG Photo te gebruiken, ga je in het cameramenu naar het tabblad Afbeeldingskwaliteit en selecteer je de functie HLG-foto. Je kiest de resolutie en de beeldverhouding waarin je wilt fotograferen. Via het Fotostijl-menu kun je nog kiezen je of je een HLG-foto in kleur of zwart-wit wilt maken. Het effect van de HLG-foto-instelling zie je meteen aan het histogram op het schermpje van de Lumix S1, S1R en S1H. Als het dynamisch bereik van de scène te groot is voor je camera, dan slaat het histogram te ver links (dichtlopende schaduwen) of rechts (uitgebeten hoge lichten) uit. Zodra je de functie HLG-foto activeert, lijkt het alsof het histogram wordt samengeduwd. Dankzij HLG past dezelfde scène nu immers wél binnen het dynamisch bereik van de camera.

Uiteraard heeft het weinig zin om HLG te gebruiken bij scènes die geen probleem zijn voor het standaard dynamisch bereik. Een portretfoto onder een bewolkte hemel, waar het contrast sowieso al laag is, zal niet beter worden als je in HLG werkt. Gebruik HLG alleen voor scènes met een extreem contrast, zoals zonsondergangen of foto’s bij felle zon.

HLG Photo bekijken

Net zoals je op een zwart-witbeeldbuis geen kleur kunt zien, kan een standaard beeldscherm geen HLG-foto's weergeven. Je hebt een beeldscherm of televisie nodig die HLG ondersteunt. Als je HLG-foto’s op een gewoon scherm bekijkt, zullen ze veel te donker lijken.
Het zal nog wel even duren voor je op je mobiel of op je computerscherm HLG-beelden kunt bekijken. Ook de elektronische zoeker en het scherm van de Lumix S1, S1R en S1H kunnen HLG-beelden niet in al hun pracht weergeven. Als je wel al een HLG-compatibele televisie hebt, sluit je de camera via een HDMI-kabel aan. De televisie herkent dan het HLG-fotobestand en zal dat weergeven met diepe zwarten, stralende hoge lichten en heel het helderheidsbereik daartussen.

Panasonic GZW2004

Tot de eerste televisies die het HLG-fotoformaat kunnen weergeven, behoort de Panasonic GZW2004-serie. Deze televisies gebruiken een OLED-scherm met een perfecte zwartweergave. Een zwarte pixel op dit scherm straalt helemaal geen licht uit. Daardoor kan de GZW2004 beelden met een heel hoog contrast, zoals HLG-foto’s, perfect weergeven. De GZW2004 ondersteunt zowel HDR10+ als Dolby Vision, twee videoformaten met een groot dynamisch bereik. De GZW2004 is verkrijgbaar in twee schermgroottes: 55 inch en 65 inch.

De Panasonic GZW2004-serie kan HLG-foto’s weergeven.