Informatie over muziek dvd's

Luisteren én kijken naar muziek


Een dvd is een schijfje waarop digitale informatie wordt opgeslagen. Het kan hierbij gaan om documenten, maar ook om film of muziek. Op een muziek dvd kunnen, naast alleen de muziek, ook concertregistraties, interviews en beelden van achter de schermen worden opgeslagen. Steeds meer muzikanten maken gebruik van deze mogelijkheid. Bovendien brengen platenmaatschappijen oude muziek opnieuw uit in combinatie met beeld. Muziek dvd’s zijn verkrijgbaar in verschillende genres. Hieronder worden enkele muziekstijlen uitgelegd.

Popmuziek
Onder het kopje popmuziek vallen verschillende stijlen. Pop staat voor populaire muziek. Deze muziek bevat vaak simpele, ritmische melodietjes en teksten die gemakkelijk blijven hangen. Populaire popartiesten uit het heden en verleden zijn Madonna, Robbie Williams, Queen, The Beatles en Michael Jackson.

Rock
De huidige rockmuziek vindt zijn oorsprong in de rock-'n-roll, dat in de jaren ’50 immens populair was in Amerika. In Europa ontstond een aantal jaren later het genre Britse rockmuziek. Deze Britse rockmuziek werd verder ontwikkeld in de Verenigde Staten. Rock wordt gekenmerkt door gebruik van gitaar, basgitaar en drums. Bekende rockbands zijn Metallica, U2, Nirvana, Oasis en de Red Hot Chili Peppers.

R&B
De term Rhythm and Blues (R&B) wordt tegenwoordig verbonden aan populaire muziek uitgevoerd door Afro-Amerikanen, ook wel bekend als “zwarte muziek”. Deze muziek is beïnvloed door soul, hiphop en funk. Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles zijn bekende R&B namen uit het verleden. Tegenwoordig zijn Alicia Keys, Destiny’s Child en John Legend regelmatig terug te vinden in de hitlijsten.

Elektronische muziek
Muziek die gemaakt wordt met behulp van elektronische middelen wordt ook wel Elektronische muziek genoemd. In deze categorie vallen onder andere de genres house, trance, dance, techno en disco. Tiësto, Faithless, Moby, Moloko en Junkie XL zijn bekende namen in de wereld van de elektronische muziek.

Jazz
Hoewel Amerikaanse havenstad New Orleans bekend staat als geboorteplaats van de Jazz, ligt de belangrijkste bron voor de jazz waarschijnlijk in Afrika. De Afrikaanse slaven die naar Amerika gebracht werden brachten hun traditionele, ritmische muziek mee. Louis Armstrong, Norah Jones, Dianne Krall, Chris Barber en Billie Holiday zijn enkele voorbeelden van jazz artiesten.

Klassiek
Bij klassieke muziek wordt gebruik gemaakt van de traditionele orkestinstrumenten. Veel van deze muziek is vòòr 1900 gecomponeerd. Beroemde componisten zijn: Johan Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Johan Strauss. Nog steeds verschijnen er uitvoeringen van hun werken.

Country
Countrymuziek is op het Amerikaanse platteland ontstaan en kenmerkt zich van oorsprong door eenvoudige instrumenten als (akoestische) gitaar en viool. Bekende country artiesten zijn: Johnny Cash, Alison Krauss, Ilse DeLange, The Dixie Chicks, Emmylou Harris en Dolly Parton.

Wereldmuziek
Wereldmuziek is een verzamelnaam voor muziek die gerelateerd is aan een bepaald werelddeel, land of bevolking. Daarnaast vinden we ook de minder traditionele, niet-Engelstalige muziek terug in deze categorie. Het gaat dan om artiesten als Laura Pausini, Il Divo, Julio Iglesias, Eros Ramazotti, Celine Dion, Bebel Gilberto en Angelique Kidjo.

Bekijk alle Muziek dvd's

Beeld en Geluid

In de specificaties van de dvd en op de verpakking staat aangegeven welk geluidsformaat en welk beeldformaat de film heeft. Hieronder vindt u uitleg over deze twee begrippen.

Beeldformaten

Beeldformaat 4:3
Dit formaat kennen we van de traditionele televisie. Het beeld heeft een breedte/hoogte verhouding van 1.33:1 (staat gelijk aan 4:3).

Beeldformaat 16:9

Dit formaat is geschikt voor breedbeeldtelevisie. Het beeld is breder dan bij het standaard 4:3 formaat, zodat er minder beeld verloren gaat bij het kijken van films.

Geluidsformaten

Mono
Bij mono geluid wordt er gebruikgemaakt van één geluidskanaal. Vroeger beschikten televisies en radio’s over slechts één speaker waaraan het geluid kon worden doorgegeven. Tegenwoordig komt dit nog zelden voor. Wanneer je meerdere speakers hebt, zal het geluid uit de centrale speaker komen.

Stereo
In het geval van twee geluidskanalen spreken we over stereo geluid.
Mocht u meer dan twee speakers bezitten, dan zal het geluid te horen zijn over de linker en de rechter speaker.

Dolby Surround
De Dolby Surround methode zet 4-kanaals geluid om in stereo geluid. Met behulp van een decoder (Dolby Pro Logic) kan het geluid weer worden vertaald naar het oorspronkelijke formaat.

Dolby Digital
Het geluid van de dvd wordt digitaal opgeslagen. Er zijn 1 tot 6 geluidskanalen aanwezig die gebruikt kunnen worden. Twee voorbeelden van veelvoorkomende Dolby Digital geluidsformaten zijn:

Dolby Digital 2.0
Dit kan zowel stereo als surround geluid zijn. Het geluid komt uit het linker- en rechterkanaal.

Dolby Digital 5.1
Hierbij wordt gebruik gemaakt van 6 kanalen. Het geluid komt uit het linker- en rechterkanaal, het centrale kanaal, het effectkanaal en beide achterkanalen (stereo).

Dolby Surround AC-3
Audio Codec 3 (AC-3) is een methode om geluidsinformatie op een bepaalde manier op te slaan, zodat het bestand minder ruimte inneemt op de dvd. Het geluid wordt als het ware verpakt in een kleiner formaat.

DTS
Digital Theater Systems (DTS) wordt vaak gebruikt in de bioscoop en staat dan ook garant voor een goede geluidskwaliteit. DTS is een alternatief voor Dolby Digital. Volgens sommigen biedt DTS een betere kwaliteit.

THX Surround Ex
THX staat voor Tomlinson Holman Experiment. Dit is geen geluidssysteem maar een strenge kwaliteitsnorm voor apparatuur ontwikkeld door Lucasfilm. Aangezien in films vaak gebruik wordt gemaakt van THX, is THX ook geïntroduceerd voor in de huiskamer. Hierdoor is de geluidsweergave van de film in de huiskamer hetzelfde als de weergave in de bioscoop. Ook zijn er THX- gecertificeerde luidsprekers speciaal voor receivers uitgerust met THX.

De toekomst van de dvd

HD-DVD en Blu-ray kunnen samen worden gezien als de opvolger van de dvd. Welke van deze twee de nieuwe standaard zal gaan worden is nog niet bekend. Het verschil met de standaard dvd norm is de betere beeld- en geluidskwaliteit en de opslagcapaciteit.
HD-DVD’s kunnen zowel meerdere zijden als meerdere lagen bevatten. Op elke laag kan 15 GB worden opgeslagen, waardoor er tot 90 GB aan data op een HD-DVD kan worden opgeslagen.
Blu-ray is de opvolger van de dvd. Door gebruik te maken van blauw licht, in plaats van rood laserlicht, is de blu-ray techniek in staat om veel meer data op een zelfde soort medium te branden.

Beste muziek dvd's
Populairste muziek dvd's