Informatie over microfoons

Een microfoon wordt gebruikt door vocalisten, maar ook door musici. En zelfs de dj of de drive-in-show gebruikt een microfoon om zijn publiek toe te spreken. Ieder heeft zijn eigen doel om een microfoon te gebruiken. Maar wat voor verschillende microfoon zijn er en welke is het meest geschikt?

Bekijk alle Microfoons

Condensator microfoon

Een condensator microfoon is veel gevoeliger dan een dynamische microfoon. Bij dit type microfoon bestaat het condensator kapsel uit een elektrisch geladen diafragma, bevestigd aan een achterplaat. Wanneer het membraan door geluid gaat trillen, verandert de afstand tussen het diafragma en de achterplaat. Deze verandering van afstand produceert een elektrisch signaal. Een condensator microfoon heeft altijd batterijen of fantoomvoeding nodig om te kunnen werken.

De condensator microfoon is in staat een behoorlijk natuurgetrouw geluid te reproduceren. De microfoon reageert al bij de minste trilling, ook bij hele hoge frequenties. Dit type microfoon wordt dan ook altijd in de studio gebruikt. Omdat een condensatormicrofoon erg gevoelig is, is deze meer geschikt voor studioruimtes waar je geen last hebt van publiek of andere geluiden uit de omgeving. Muzikanten zullen meestal voor de condensatormicrofoon kiezen.

Dynamische microfoon

De dynamische microfoon zet geluidstrillingen om in een elektronisch signaal via een dynamisch kapsel. Het kapsel van een dynamische microfoon is opgebouwd uit een diafragma met daaraan een spoel en een magneet bevestigd. Bewegingen van de spoel binnen het magnetisch veld worden omgezet naar elektronische signalen. Eigenlijk is het principe van de dynamische microfoon het omgekeerde van een luidspreker.

De dynamische microfoon is erg sterk en degelijk. Hij kan tegen hitte, vocht en hoge geluidssterkte. Dit type microfoon is vooral geschikt voor elektronisch versterkte gitaar- en drummuziek en harde zang (bijvoorbeeld bij popconcerten) waar ook veel omgevingsgeluid is. Ook kun je een toespraak goed versterken met een dynamische microfoon.

Beste microfoons
Populairste microfoons