Informatie over kolomboormachines

Een kolomboormachine gebruik je voor het heel precies en loodrecht boren in voorwerpen. De kolomboormachine wordt ook wel tafelboormachine genoemd, omdat deze aan een tafel vastgezet wordt. Een tafelboormachine wordt zowel door professional als door doe-het-zelver gebruikt. Naast de tafelmodellen zijn er professionele grote modellen die op de grond staan.

Bekijk alle Kolomboormachines

Speling

Een kolomboormachine schaf je aan om heel precies te kunnen boren. Als er veel speling in het boorgat zit, dan gaat het zijn doel voorbij. Je wilt dan bijvoorbeeld een gat van 8 mm boren, maar er ontstaat een gat van 8,3 mm. Het is dus heel belangrijk om op te letten dat er nauwelijks tot geen speling in de boormachine zit.

Praktische voorwaarden

Hoe groot zijn de onderdelen of voorwerpen die je wilt boren? Wil je ook wat grotere voorwerpen boren dan is het erg handig wanneer je de spantafel in hoogte kunt verstellen en dat die tot een hoogte ingesteld kan worden die voor jouwe werkstuk nodig is. Als je regelmatig wat grotere werkstukken wilt boren, dan moeten die namelijk wel onder de boor passen. Daarnaast kan het vermogen en het maximum toerental van de boormachine van belang zijn als je regelmatig in hardere materialen wilt boren. Een goede kolomboormachine is een flinke investering, maar meestal gebruik je hem regelmatig en ben je blij als je niet bezuinigd hebt op kwaliteit.

Beste kolomboormachines
Populairste kolomboormachines