Niet blij met je kerstcadeau … wat nu?

Inhoudsopgave

  1. Terugsturen binnen de bedenktijd
  2. Wat kun je niet terugsturen?
  3. Wat mag je doen tijdens de bedenktijd?
  4. Is het product kapot?
  5. Plan B
  6. Met deze tips trek je meteen de aandacht van geïnteresseerde kopers:
  7. Een tweede leven
  8. De Top Vijf geruilde cadeaus

Het overkomt iedereen. Vol spanning maak je je kerstcadeautje open en twee seconden later slaat de teleurstelling toe. Heel wat mensen gaan de eerstvolgende dag naar de winkel om te ruilen, of retourneren het kerstgeschenk dat online gekocht is. Maar hoe luiden de regels nu precies? En wat als je het bonnetje niet durft te vragen aan de gulle gever?

Kreeg je voor de derde keer op rij een mooie ochtendjas van je ouders? Kreeg je van een collega een keukenwekker cadeau, waarvan je er al drie in je keuken hebt staan? Geen zorgen, je bent niet alleen. De hamvraag: wat doe je ermee?

Terugsturen binnen de bedenktijd

De kans is groot dat je weet waar het cadeautje vandaan komt, maar dat betekent niet dat je het zomaar kunt gaan ruilen. In sommige winkels krijg je een waardebon of een aankooptegoed, op voorwaarde dat de doos ongeopend is en je de originele kassabon kunt tonen. Maar die heb je er in de meeste gevallen niet bij gekregen … Als je je geschenk écht wil ruilen, zit er maar één ding op: vragen om de bon of factuur.

Hetzelfde geldt voor cadeaus die online gekocht zijn. In sommige gevallen moet je een retourformulier invullen dat gekoppeld is aan het account van de besteller. Je kunt echter ook gebruikmaken van het herroepingsformulier. De verkoper is verplicht om dit formulier op de website te plaatsen, maar je kunt ook zelf een brief of email sturen naar de verkoper om aan te geven dat je het product wil terugsturen. Na het versturen van het bericht heb je 14 dagen de tijd om het product terug te sturen.

In de meeste gevallen zijn de retourkosten tijdens de eerste 14 dagen na de aankoop gratis, maar er bestaan helaas ook uitzonderingen. Is het cadeau gekocht in de webshop van een winkel(keten)? Dan kun je het geschenk meestal gratis retourneren in een fysieke winkel.

Houd altijd rekening met de bedenktijd. De meeste winkels geven je dertig dagen de tijd om het artikel terug te brengen, maar in sommige zaken krijg je maar twee weken. Je moet dan wel weten wanneer het product is gekocht.

Wat kun je niet terugsturen?

Bij bovenstaande oplossingen kun je gebruikmaken van de wettelijke bedenktijd. Bij sommige producten geldt er echter geen bedenktijd. Deze producten zijn bijvoorbeeld:

  • -Vrijetijdsbestedingen zoals vervoer of catering.
  • -Losse tijdschriften of kranten. De bedenktijd geldt wel bij het afsluiten van een abonnement.
  • -Een product op maat zoals een fotoalbum, sieraden of een maatkledingstuk.
  • -Producten met een beperkte houdbaarheidsdatum zoals bloemen.
  • -Producten die je om hygiënische- of gezondheidsredenen niet mag terugsturen.
  • -CD’s, dvd’s of blurays waarvan de verzegeling is verbroken.
  • -De aankoop van een digitaal product zoals een film of game die je via internet kunt downloaden, waarbij de koper heeft aangegeven om afstand te doen vna de bedenktijd.
  • -Een product gekocht op een openbare veiling. Bij internetveilingen geldt de bedenktijd wel.

Wat mag je doen tijdens de bedenktijd?

Je mag een product beoordelen om te bedenken of je het wil houden. Zo kun je kleding of schoenen gewoon passen en mag je gewoon de verpakking openmaken. Je mag het product echter niet gebruiken als je nog niet weet of je het wil houden. De verkoper mag daarom een vergoeding vragen als na de retourzending blijkt dat je het product meer hebt gebruikt dan nodig om het te beoordelen.

Is het product kapot?

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je iets wil terugsturen omdat het niet compleet, beschadigd of kapot is. Als je het product niet kunt gebruiken waarvoor het bedoeld is, heb je recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Hiervoor moet je contact opnemen met de winkel om tot een oplossing te komen. Je moet dus wel even vragen aan de schenker waar diegene het heeft gekocht. Let op dat je een incompleet, beschadigd of kapot product niet terugstuurt zonder contact op te nemen met de webwinkel.

Plan B

Toegeven dat je je cadeau niet leuk vindt, is moeilijk. Je wilt immers niemand teleurstellen of kwetsen, dus kun je natuurlijk ook doen alsof je blij bent met het geschenk. Om te voorkomen dat je kasten uitpuilen met dingen waar je niets aan hebt, heb je natuurlijk een alternatief nodig.

Tweedehandswebsites zijn daar de perfecte oplossing voor. Je kunt daar namelijk zelf bepalen hoeveel het kerstgeschenk je waard is, zonder dat je een originele rekening moet voorleggen. Extra leuk: met het geld dat je eraan verdient, kun je iets kopen dat je echt graag wilt.

De populairste tweedehandswebsites zijn Marktplaats, eBay en Tweedehands.

Met deze tips trek je meteen de aandacht van geïnteresseerde kopers:

  • 1.Wacht een paar weken voor je het te koop zet. Het laatste wat je wil, is de gulle gever voor de borst stoten. Kun je écht niet wachten? Vraag dan een vriend of een collega om het online te zetten.
  • 2.Gebruik goede foto’s. Scherp, helder en zonder al te veel storende achtergrondelementen.
  • 3.Geef een korte omschrijving van het product en vergeet zeker niet te vermelden dat het spiksplinternieuw is.
  • 4.Zoek de juiste prijs door te kijken wat anderen ervoor vragen. Uiteraard ligt jouw vraagprijs een stuk lager dan de daadwerkelijke winkelwaarde. Anders krijg je het geschenk nooit verkocht.

verpakking cadeau

Een tweede leven

De kerstperiode staat natuurlijk synoniem voor geven en delen. Dus kun je misschien iemand anders gelukkig maken met het cadeau. Je ouders, je buren, een van je vriend(inn)en, of zelfs mensen die je helemaal niet kent. Organisaties als Spullenhulp en Noppeskringloopwinkel kunnen producten een nieuw leven geven.

De Top Vijf geruilde cadeaus

December is de maand van de toplijstjes, dus we hebben natuurlijk ook een top 5 van de vaakst geretourneerde cadeaus:

  • -Kleding en accessoires
  • -Waardebonnen
  • -Boeken en strips
  • -Elektronische apparaten
  • -Juwelen en horloges


Dit betekent natuurlijk niet dat je deze cadeaus niet mag kopen, maar ga wel extra goed na of de ontvanger het cadeau leuk of mooi vindt!