Informatie over infrarood cabines

Het is altijd prettig om de warmte van de zon op jouw huid te voelen. Met een infrarood cabine kan dit op ieder tijdstip, zelfs in de donkere wintermaanden. De straling van de zon is verdeeld in ultraviolette, zichtbare en infrarood straling. De infrarode straling is het warme deel van het zonnespectrum. Het lichaam wordt in de infrarood cabine door de infrarood straling rechtstreeks verwarmd, niet omdat de omgeving warmer wordt zoals in de sauna het geval is. Dit effect wordt dieptewarmte genoemd. In vergelijking met de warmte in een sauna, wordt de warmte in een infrarood cabine als minder benauwd ervaren.

infraroodcabine

Bekijk alle Infrarood cabines

Infraroodstraling

Infrarood straling is verdeeld in drie golflengtes:

  • korte golf infrarood (IR- A)
  • middengolf infrarood (IR- B)
  • lange golf infrarood (IR- C)
Sommige infrarood cabines maken gebruik van elementen met straling uit het korte golfbereik en andere cabines gebruiken elementen met straling uit het midden- en lange golfbereik. De verschillende golflengtes kunnen een andere uitwerking op het lichaam hebben.

IR- A straling
De korte golfstraling, ook wel IR-A straling genoemd, staat bekend als de meest therapeutische infrarood straling. Het lichaam wordt verwarmd, de cabine niet. De infrarood straling, en daarmee de warmte, dringt tot diep in de huid door. Deze straling verlicht reumatische pijnen en spierpijn. Het is niet nodig om de cabine voor te verwarmen. Omdat de warmte direct wordt opgenomen door het lichaam, hoeft de deur van de cabine niet gesloten te blijven.

IR- B straling
De IR- B straling is de middengolf infrarood straling. Ook deze straling dringt direct door in de bovenste huidlagen, maar minder diep dan de IR- A straling. De dieptewarmte werking zoals bij IR- A straling blijft uit.

IR- C straling
IR- C straling wordt gebruikt voor verwarming van de lucht in de cabine. De luchtvochtigheid daalt door de hoge temperatuur in de cabine. De bovenste huidlaag wordt op deze manier verwarmd en de straling dringt het lichaam niet binnen. Bij IR- C infrarood straling zult u het meest gaan transpireren door de hoge temperatuur in de cabine. Het is noodzakelijk om voor gebruik de cabine op te warmen. Voor de beste werking is het aan te raden de deur dicht te houden tijdens het gebruik.

Werking voor het lichaam

Naast de lichamelijke en geestelijke ontspannende werking, kan het gebruik van een infrarood cabine ook zorgen voor een verlichting van lichamelijke klachten.
Het lichaam wordt aan het werk gezet omdat de lichaamstemperatuur van binnenuit hoger wordt. Het lichaam wil namelijk de warmtebelasting tegengaan en de warmte kwijtraken.

De zweetklieren in de huid gaan zweet produceren, wat wordt verdampt aan het huidoppervlak. Het lichaam wil via de bloedbaan de warmte afvoeren. Daarom gaat het hart harder werken waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van het hele lichaam.
Afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd en de huid wordt gereinigd. Jouw huid zal er gezonder uitzien en klachten van huidaandoeningen kunnen verminderd worden.
Ook kan de dieptewarmte van infrarood straling voor verlichting van spier- en gewrichtspijnen zorgen. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller door de toevoer van het zuurstofrijke bloed.

Lengte van een sessie

Je moet zich altijd prettig voelen in een infrarood cabine. Luister daarom ook altijd goed naar jouw lichaam. Een gemiddelde sessie in de infrarood cabine duurt ongeveer 20 à 30 minuten. Daarna is het verstandig om 10 minuten rust te nemen en het vocht dat je verloren bent door het zweten aan te vullen.

Veel drinken

Het is belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt als je gebruik maakt van een infrarood cabine, omdat je immers veel vocht verliest door het transpireren. Voor, tijdens en na de sessie voldoende water drinken is dan ook aan te bevelen.

Extra’s

Infrarood cabines kunnen worden uitgerust met verschillende extra’s, zoals een radio/ cd speler, een afstandsbediening en een timer functie. De timer functie zorgt ervoor dat de cabine automatisch wordt uitgeschakeld als de tijd is verstreken die je van tevoren heeft ingesteld. Zo zit je nooit te lang in de cabine. Het is ook mogelijk om de infrarood cabine uit te breiden met een saunakachel. Zo kun je een sauna creëren in de cabine.

Lichttherapie

Lichttherapie, ook wel kleurentherapie genoemd, kan tot de mogelijkheden behoren bij de infrarood cabine. Met lichttherapie kun je extra energie opdoen in de donkere wintermaanden. Klachten van moeheid, futloosheid en somberheid kunnen verlicht worden. De verschillende kleuren van de lampen hebben een verschillende uitwerking op het lichaam. Blauw licht geeft rust en verzacht ontstekingen, terwijl geel licht opwekkend werkt en de vertering stimuleert. Rood versterkt de lichaamsgeest en verbetert de bloedsomloop. Groen is de kleur van balans en werkt rustgevend op het hart en heeft een heilzame werking op de bronchiën.

Modellen

Er zijn verschillende modellen infrarood cabines te verkrijgen. Zo is er het rechthoekige of zeshoekige model. Deze modellen hebben één bankje. Het koetsmodel heeft twee bankjes, die tegenover elkaar zijn geplaatst.

Elementen

De warmte in de infrarood cabine komt van keramische elementen. Deze elementen stralen de infrarood straling uit. Het aantal elementen verschilt per model cabine. Hoe meer elementen, hoe beter de warmte wordt verdeeld in de cabine.

Plaatsen

In principe is elke ruimte geschikt voor het plaatsen van een infrarood cabine. Een stopcontact in de buurt is het enige wat vereist is. Het is wellicht noodzakelijk om een extra stroomgroep te realiseren.

Energieverbruik

Het energieverbruik is afhankelijk van het aantal elementen in de infrarood cabine.Het energieverbruik van een infrarood cabine ligt lager dan het energieverbruik van een gewone sauna.

Veiligheid

De elementen in de infrarood cabine kunnen heet worden. Vooral als je kinderen in de infrarood cabine laat, is het verstandig om een rooster te plaatsen voor de elementen. Zo kunnen grijpgrage kinderhandjes niet bij de elementen in de buurt komen.

Aandachtspunten

Een infrarood cabine kan verlichting geven bij bepaalde gezondheidsklachten. Het gebruik van een infrarood cabine is echter niet de oplossing voor alle ziektes en kwalen. Raadpleeg altijd jouw arts bij aanhoudende klachten!

Beste infrarood cabines
Populairste infrarood cabines