Handmixer of staafmixer?

Inhoudsopgave

  1. Waarvoor gebruik je een handmixer?
  2. Waarvoor gebruik je een staafmixer?
  3. Handmixer of staafmixer?

Wil je geen keukenmachine kopen – omdat je budget beperkt is bijvoorbeeld en zelfs een goedkope keukenmachine te duur is, of omdat je niet zoveel ruimte in de keuken hebt – dan kun je natuurlijk ook een losse mixer kopen. Maar moet je dan een handmixer kopen of een staafmixer? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee keukenhulpjes? Met de tips uit dit artikel vind jij heel makkelijk de voor jou beste mixer: een kwestie van slim vergelijken!

Waarvoor gebruik je een handmixer?

Een handmixer bestaat uit een gedeelte waarin de motor zit en uit losse opzetstukken die je erin kunt steken. Dat zijn meestal twee gardes en twee deeghaken, ook wel kneedhaken genoemd. Dat betekent dus dat je een handmixer kunt gebruiken om te kloppen (denk aan slagroom of eieren), om te kneden (deeg) en om te roeren en te mixen (beslag). Allemaal functies die heel belangrijk zijn voor elke thuisbakker! De meeste handmixers hebben verschillende standen (snelheden). Gebruik je de mixer heel vaak, kijk dan of er een turbostand op zit. Wat ook handig is, is een uitwerpknop: daarmee koppel je de hulpstukken (de kloppers of haken) snel los.

Wat voor jou de beste handmixer is, hangt af van wat je er allemaal mee wilt doen. Wil je er bijvoorbeeld vooral grote hoeveelheden deeg voor verse broodjes mee maken, dan is een mixer met een wat hoger vermogen (boven de 400 watt) handig. Verder kun je kiezen uit modellen met of zonder een vaste mengkom. Het voordeel van een losse handmixer is dat hij weinig ruimte in beslag neemt en dat je hem dus makkelijk kunt opbergen. Kies je voor een mixer met een vaste kom, dan hoef je de kom tijdens het gebruik van de mixer niet extra vast te houden. Er bestaat ook nog een tussenvorm: sommige losse handmixers worden geleverd met een losse kan of kom.

Bekende merken zijn KitchenAid, Braun, Bosch en Philips. Zoek je een budget-handmixer, kijk dan naar merken als Emerio en Bestron.

Waarvoor gebruik je een staafmixer?

Een staafmixer gebruik je voor het pureren, vermalen, mixen, kloppen en mengen van ingrediënten. Denk daarbij vooral aan groenten en fruit – voor het maken van babyvoeding bijvoorbeeld, of lekkere smoothies en soepen. Een kwestie van alle ingrediënten in een mengbeker of pan doen en de staafmixer erin steken. Inderdaad, snel en efficiënt! Wanneer je een staafmixer gaat kopen, moet je op een aantal dingen letten. Is het een model met een vaste of met een afneembare staafmixervoet bijvoorbeeld? Met zo’n afneembare voet kun je de staafmixer makkelijker schoonmaken. Is de mixer draadloos of zit er een snoer aan? Zowel draadloos als met snoer hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Heb je weinig vrije stopcontacten in de keuken, dan is een draadloze staafmixer het handigst.

Wil je meer kunnen dan alleen de basishandelingen (denk daarbij aan ijs crushen, hakken of snijden), dan kom je al snel uit bij een multifunctionele staafmixer. Met zo’n staafmixer set (mixer + accessoires zoals een mengbeker, rasp-schijf, messen-opzetstuk, hakmolen en garde) is eigenlijk een kleine keukenmachine. Zo’n set kan al krachtig genoeg zijn wat je ermee wilt doen.

Bekende merken zijn KitchenAid, Braun en Bosch. Wil je een goedkope staafmixer, kijk dan naar merken als Clatronic en Tristar.

Handmixer of staafmixer?

De grote vraag is natuurlijk: moet je een staafmixer of handmixer kopen? Dat hangt helemaal af van wat je wilt doen. Heb je vooral een mixer nodig omdat je veel wilt bakken (of dat nu het zwaardere werk is als brooddeeg maken of iets relatief simpels als cupcakes bakken), dan is een handmixer een goede keuze. Let wel op het vermogen! Een staafmixer is ook handig, maar meer voor het maken van taartvullingen (verse aardbeienjam bijvoorbeeld) en toppings (tip: zeer fijngemaalde koekjes of pepernoten). Veel bakplezier!