Gezien in Heel Holland Bakt

Inhoudsopgave

  1. De finale: 3 februari 2019
  2. Uitzending #8: 27 januari 2019
  3. Uitzending #7: 20 januari 2019
  4. Uitzending #6: 13 januari 2019
  5. Uitzending #5: 6 januari 2019
  6. Uitzending #4: 30 december 2018
  7. Uitzending #3: 23 december 2018
  8. Uitzending #2: 16 december 2018
  9. Uitzending #1: 9 december 2018

Krijg jij ook altijd zo’n zin om cakes, taarten, koekjes en ander lekkers te maken zodra Heel Holland Bakt weer op tv is? Dan is het wel zo handig om te weten wat de thuisbakkers in de tent bij Ròbert, Janny en André allemaal aan keukenapparaten gebruiken. Kieskeurig houdt dit in de gaten zodat we je na elke aflevering kunnen vertellen welke keukenmachines, mixers, bakvormen, koelkasten, ovens, deegrollers, muffinblikken en ga zo maar door gebruikt worden. Want met de juiste spullen, een beetje liefde en een snufje bak-inspiratie wordt iederéén een meesterbakker!

Keukenapparaten gezien in Heel Holland Bakt

De finale: 3 februari 2019

De dag die je wist dat zou komen … de finale van dit (winter)seizoen Heel Holland Bakt. Nederland stemde massaal af op NPO 1: uiteindelijk keken 3,983 miljoen mensen naar de spannende eindstrijd. Zou het Anna worden, Nicole of toch Maroeska?

De allerlaatste signatuuropdracht van #HHB luidde: maak een chocolade bûche – oftewel een chocolade-boomstammetje. De finalisten trokken alles uit de kast. Hoewel de bûche van Maroeska er het spectaculairst uitzag – ze had een vorm gemaakt van een boomstammetje dat ze zelf omgezaagd had – scoorde op smaak de boomstam van Anna net wat beter. “Die had zo in de etalage van een Franse patisseriewinkel kunnen staan”, aldus jurylid Janny. Nicole had een extra decoratiebiscuit gemaakt. Helaas was haar biscuit zó luchtig, dat er wat kleine gaatjes in zaten. Toch lieten alle drie baksels duidelijk zien dat we met finalisten te maken hadden: het verschil met de eerste weken is meer dan levensgroot.

De technische opdracht was het maken van een roze Valentijns-macaron met room en frambozen. Onontbeerlijk bakgereedschap: een steekvorm in de vorm van een … juist, hart. Niet om de macaron in te bakken, maar om de vorm met een stift na te tekenen op een vel bakpapier. Een macaron spuit je namelijk op. Vergeet niet om het bakpapier eerst even om te draaien, anders bestaat er een kans dat je wat stift-zwart op je baksel terugziet. Nicole won deze opdracht, terwijl Maroeska en Anna de tweede plaats deelden.

Valentijnshart HHB

Toen was het tijd voor het allerlaatste spektakelstuk van #HHB19. Zeg ‘Een allerlaatste spektakelstuk’ en je zegt natuurlijk ook heel arsenaal aan bakgereedschap. Van keukenmachines en staafmixers tot deegrollers, mengkommen en taartvormen: het kwam allemaal voorbij. De opdracht was namelijk het maken van een uit meerder lagen bestaande gravity-cake (niet, zoals door sommige mensen verstaan werd, een graffiti-taart ;-) ...

Een gravity-taart lijkt de zwaartekracht te tarten. Het is dan ook vooral een kwestie van ingenieuze constructies. Bij Nicole’s ‘Het bakken is klaar, proeven maar’werd die constructie verhuld door chocolade (altijd goed). Helaas was haar taart wat aan de slordige kant. Anna maakte een Tulpendroom. Vooral de manier waarop ze tulpen maakte (kleurstof op plastic lepels, bestrijken met chocolade en dan de blaadjes eraf ‘pellen) was innovatief. De smaken waren mooi en ook deze taart leek te zweven. Maar écht zweven, dat deed alleen Maroeska’s Icarustaart. Dankzij een krachtige elektromagneet ónder de jurytafel hing haar met bladgoud versierde taart daadwerkelijk in de lucht. Een prachtig concept, maar de taart zelf was wellicht een tikkeltje te eenvoudig.

En tja, dan kan er maar één de winnaar zijn. Gefeliciteerd korporaal Anna! Bakken, je moet het maar kunnen …

Best Reviewed alternatieve producten

Uitzending #8: 27 januari 2019

De halve finale – en voor het eerst in de geschiedenis van #HHB stonden er alleen nog maar vrouwelijke kandidaten in de tent. In de strijd om een plek in de finale begonnen Hanneke, Nicole, Anna en Maroeska met de signatuuropdracht: een notentaart.

Hoe maak je een notentaart? Met véél noten in ieder geval (maar niet met pinda’s – want dat zijn peulvruchten. Wisten we niet, maar culinair expert Janny legde het even uit). Maroeska ging voor hazelnoten uit Piemonte, Anna maakte een Turkse notentaart met pistachenoten en walnoten, Nicole gebruikte pecannoten en hazelnoten in haar Nootgevalen Hanneke maakte een slof met amandelen, hazelnoten en pecannoten. Dat deed ze ondanks een forse kater. Voor deze opdracht draaiden de keukenmachine en in sommige gevallen de foodprocessor op volle toeren.

Bak een kaartenhuis in HHB

De technische opdracht was een kaartenhuis. 18 fikse koekjes (7 bij 14 centimeter), geglazuurd en voorzien van een hart, ruit, klaver of schoppenteken. Niet alleen moesten de koeken precies gelijk zijn qua maat (want anders stort zo’n kaartenhuis in), ook moesten ze stevig worden vastgezet met karamel. Vooral het glazuren bleek lastig. Dat lag niet zozeer aan de hoeveelheid – er waren 6 eiwitten en een kilo(!) poedersuiker voor nodig – maar vooral aan de dikte van de glazuur en het aanbrengen van de figuurtjes. Nodig: een vaste hand en minimaal drie spuitzakken. Winnares werd Anna. Hanneke, die niet alle kaarten had weten te decoreren, eindigde als laatste.

Het spektakelstuk deze week draaide om kunst. Alle bakkers lieten zich inspireren door Nederlandse kunstenaars. Bij Anna’s taart en Maroeska’s taart stond Vincent van Gogh centraal, Hanneke’s taart was gebaseerd op werk van Piet Mondriaan én Theo van Doesburg, terwijl Nicole ging voor ‘De kus’ van Peter Berendsen – maar dan in chocolade. Met een vierkante taartring, acetaatfolie en verschillende paletmessen maakte ze een prachtige tekening. Maroeska maakte amandelbloesem van pistache-spijs, Anne combineerde meringue-zonnebloemen met kleurige Sterrennacht-frosting, terwijl Hanneke vooral cakes stapelde om tot een geometrisch resultaat te komen – zowel aan de buitenkant als de binnenkant van haar taart.

Helaas scoorde Hanneke’s taart het minst. Zij moest dan ook, in het zicht van de finale, de tent verlaten. Anna werd alweer Meesterbakker. Samen met Maroeska en Nicole staat zij volgende week in de finale. Bakkers klaar? Finale maar!

Uitzending #7: 20 januari 2019

Langzamerhand komt de finale van Heel Holland Bakt in zicht. Alleen die gedachte al zorgde voor stress bij de vijf overgebleven bakkers. Zelfs het thema, Zondag zonder zorgen, kon daar geen verandering in brengen.

Want dat viel op deze aflevering: dat sommige deelnemers (bijna) tijd tekort kwamen (Cas) of ontzettend chaotisch te werk gingen (Maroeska). Bij de signatuuropdracht viel dat allemaal nog wel mee. De bakkers maakten hun eigen variatie op de klassieke dadeltaart met karamelsaus. Anna maakte een ‘gezonde’ versie, met worteltjes en appels. Daarvoor gebruikte ze wel bijna alle apparaten die je in een beetje bakkerskeuken tegenkomt: van keukenmachine en handmixer tot foodprocessor en appelboor. Het resultaat mocht er wezen. Ook de taarten van Nicole en Hanneke konden de jury bekoren.

De technische opdracht bestond uit het bakken van 25 koekjes. Maar niet zomaar koekjes: mozaïekkoekjes moesten het zijn. En 25 dezelfde mocht ook niet: er moesten vijf varianten gebakken worden. Voor alle varianten werd zowel vanille- als chocoladedeeg gebruikt. Daarvan moesten twee verschillende ‘damborden’ gefabriekt worden, een swirl, een gemarmerd koekje en een chocoladerondje met een vanille omlijsting. Een lastige opdracht, vooral voor Hanneke en voor Maroeska – die én teveel deeg gebruikte én de oven niet op de juist instelde.

Gauw door met het spektakelstuk dan maar. ‘Iets waar je zelf blij van wordt’, luidde de opdracht. Nicole liet zich inspireren door haar kinderen en maakte een taart vol snoepjes, popcorn, chocolade, schuimpjes, lolly’s en sprinkles. Maroeska wordt blij van gereedschap en maakte een taart vol chocolade … inderdaad gereedschap. De combinatie chocolade + chocoladevormen resulteerde in een werkbank én een bakster die helemaal onder de chocolade zaten. Voor Cas was er maar één thema mogelijk: circus. Compleet met hoge hoed (Cas dan hè, niet de taart) presenteerde hij zijn Cirque d’Hiver, waarvoor de marsepeinroller overuren had gedraaid. Kleurrijk, maar helaas niet goed genoeg. Cas was namelijk de bakker die de tent moest verlaten. Nicole, die constant en heerlijk had gebakken, werd deze week welverdiend Meesterbakker.

Chocoladevormen voor Heel Holland Bakt

Uitzending #6: 13 januari 2019

Over timing gesproken … terwijl het KNMI meldde dat de temperatuur de komende weken omlaag gaat, was het thema van alweer de zesde aflevering van #HHB: wintersport. Voor sommige bakkers betekende dit dat ze zich op glad ijs begaven, terwijl bij anderen vooral de werkbank ondersneeuwde … Hoe dan ook: Winter Is Coming bij Heel Holland Bakt!

De signatuuropdracht deze week was een Mont Blanc Taart. Als je jezelf nu afvraagt: wat is een Mont Blanc Taart, dan is dit het antwoord: er moeten kastanjes in zitten. Dit ingrediënt is in Nederland niet zo gebruikelijk en dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat Hanneke grote moeite had haart taart op smaak te krijgen. Wil je zelf gaan bakken met kastanjes? Ze zijn ook wel bekend onder de Franse naam marrons. De bakker die het er het best vanaf bracht, was Anna. Zij versierde haar Mont Blanc Taart bovendien met een prachtige chocoladekrans.

Voor de technische opdracht moesten de zes overgebleven bakkers spiegelgebakjes maken: gebakjes met een mousse-vulling en een glazuur-afwerking. De gebakbodems moesten worden uitgestoken met een uitsteekvorm. Voor de mousse-vulling kregen de deelnemers een siliconenbolmatje. Wat ze daarmee moesten, snapten de deelnemers wel, maar ze kregen nóg zo’n matje … Het kwartje viel niet bij iedereen, maar dat was bedoeld om de versiering mee in vorm te brengen. Om het extra moeilijk te maken, moesten de gele gebakjes namelijk versierd worden met een bloem van biscuit. Zodra deze bloemen uit de oven kwamen, moesten ze IN de siliconenmatjes gelegd worden. Daardoor kregen ze een vorm die naadloos aansloot bij het spiegelgebakje, als het tenminste goed ging – wat niet bij iedereen het geval was.

Het spektakelstuk was een Witte Winter Taart. Niet zomaar een taart: hij moest minstens twee lagen hoog zijn en veel meringue bevatten. Dat betekent: veel eieren scheiden. Dat kan natuurlijk met de hand, of je gebruikt – wel zo makkelijk – een eierscheider. De keukenmachine is voor het maken van merinque onontbeerlijk: de eiwitten moeten namelijk langdurig geklopt worden.

Tijdens het bakken viel vooral Cas op. De goedlachse Limburger had van Robèrt te horen gekregen dat hij zijn werkbank meer opgeruimd moest houden. Daarna zagen we om de paar minuten Cas met een vaatdoekje in de weer. Helaas zorgde dit er niet voor dat zijn taart bij de beste hoorde. Dat was wel het geval voor de taarten van Anna, Hanneke en Nicole. De taart die het minst geslaagd was, was die van Vincent. Omdat zijn Mont Blanc Taart en zijn spiegelgebakjes ook niet waren geworden zoals hij had gehoopt, was hij het die de tent moest verlaten. Anne werd, terecht, gekroond tot Meesterbakker.

Uitzending #5: 6 januari 2019

Een primeur: in deze aflevering van #HHB draaide alles nu eens niet om zoete baksels, maar om hartige! Voor de eerste opdracht moesten mini-hamburgertjes gemaakt worden, inclusief garnituur. Kim en Nicole hoopten te scoren met zelfgemaakte sauzen. Helaas bleek de warme ketchup van Kim te zuur, maar de met de staafmixer gemaakte mayonaise van Nicole bleek, in combinatie met haar kipburgertjes, een voltreffer. Ook Maroeska met haar vegetarisch burgers en Cas vielen op. Cas was de enige die zelf vlees tot gehakt maalde, met de vleesmolen van zijn opa. Het resultaat? Mupkes. Wij kenden het woord ook niet, maar het schijnt Limburgs voor ‘klein en schattig’ te zijn. En dat waren deze burgertjes. 

De technische opdracht was een hartige tarte tatin – je weet wel, zo’n ondersteboventaart. De vulling bestond uit sjalotten, op smaak gebracht met onder andere balsamicoazijn en tijm. Twee handige tips: éérst de uien goed fruiten (in een braadpan of koekenpan), want de tarte gaat maar 25 minuten in de oven, en dat is niet lang genoeg voor de uien om te garen. Tweede tip: wanneer je de taart wilt storten (bij voorkeur uit een speciaal tarte tatin-blik), doe dat dan boven een rooster. Dan kan de overtollige karamel makkelijk weglopen.

Het spektakelstuk was een hartige croque en bouche, een soezentaart dus. Er werden niet alleen eisen gesteld aan de vulling (die moest hartig zijn), maar ook aan de hoogte: minimaal 40 centimeter. Vooral dat laatste bleek nogal een uitdaging die niet door alle bakkers werd gehaald, vooral omdat een aantal van hen de toren opbouwde zonder een hulpstuk als een (kartonnen) kegel. Gelukkig slaagden wel alle bakkers erin bijzondere hartige smaken te verzinnen: van de Italiaanse spek-kaas croquembouche van Vincent tot de met zongedroogde tomaten en bieten-geitenkaasmengsel gevulde hartige soezentoren van Anne.

Aan het einde van de aflevering hadden we wel een déjà vu-momentje. De afvaller was namelijk Kim, de meesterbakker Maroeska. Dus precies hetzelfde als in de vorige aflevering!

Uitzending #4: 30 december 2018

In aflevering 4 draaide alles om Oud én om Nieuw Jaar. Geen oliebollen, wel een champagnetaart, churros cups (tip: een muffinblik ...) en een nieuwjaarstaart. Om met die eerste te beginnen: vooral die van Cas en van Anna waren zeer geslaagd, aldus de jury. Kijken we naar de benodigde apparaten en accessoires, dan zien we bij Cas naast een keukenmachine en een foodprocessor ook onder meer een oventhermometer en een siliconen mal, terwijl Anna (ook) een staafmixer en een paletmes gebruikt heeft.


Een muffinblik om churros cups mee te maken

Was de champagnetaart voor alle deelnemers nog relatief makkelijk, de technische opdracht was dat zeker niet. De taak: maak vier churros cups met een chocolade-koffie-mousse.

De truc zat hem in het bakblik dat gebruikt werd: een muffinblik – waarbij het beslag er niet in gespoten moet worden, maar aan de onderkant om de vormen heen. Inderdaad, het blik moet dus worden omgekeerd! Zo worden het mooie mandjes die, als ze voldoende zijn opgestijfd in de vriezer, in de olie gefrituurd kunnen worden. Dit ging niet alle deelnemers even goed af: sommige mandjes leken meer op – nou ja, van alles maar geen bakjes dus. Wil je zelf churros cups maken, dan heb je in ieder geval een handmixer, spuitzak en muffinblik nodig.

Het spektakelstuk ten slotte was een nieuwjaarstaart. Voor de een (Cas) betekende dit dat er per se appelbeignets doorheen moesten, voor de ander (Vincent) betekende dit een chocoladewerk van het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam. Bijzonder gereedschap: Vincent had hiervoor ook een glaceermes nodig.

Voor andere deelnemers betekende Nieuwjaar vooral: fris – en in het geval van Maroeska zelfs fris & fruitig: zij imponeerde met een frisse taart met citroenmousse en citroencrème. Uiteraard had zij daarvoor een citruspers nodig.

Voor blonde Kim, die een niet zo succesvolle champagnetaart en nieuwjaarstaart bakte, viel het doek. Maroeska werd, voor de tweede keer, Meesterbakker.

Uitzending #3: 23 december 2018

Dat #HHB nu eindelijk een wintereditie heeft, betekent dat er dus ook flink gebakken kan worden voor Kerst en Oud & Nieuw. Dat begon natuurlijk al in uitzending 3, waar de eerste opdracht was: maak een kersttulband van brood, een guglhupf. Mengkommen, zevenen tulbandvormen werden uit de kast getrokken, terwijl het deeg juist in een kast werd gezet: een rijskast welteverstaan.

De jury was het meest te spreken over twee creaties. De eerste was de kerstcake van Maroeska, waarbij vooral de versiering van fondanten blaadjes opviel. Die maakte ze door poedersuiker, eiwitpoeder en citroensap door elkaar te roeren tot een gladde glazuur en ‘m daarna uit te rollen (tip: deegroller en wat keukenfolie). Ook 'Please come home for Christmas' van Nicole was én mooi, én lekker. Minder fortuinlijk was Hanneke, die vergeten had zout toe te voegen. Wil je zorgen dat het jou niet overkomt? Zorg er daarom altijd voor dat je zoutmolen op een opvallende plek in de keuken staat!

De technische opdracht was het maken van een Paris-Brest, een soezentaart met banketbakkersroom en chocoladeversiering. Voor deze opdracht zijn meerdere pannen nodig: eentje voor de room en eentje voor het soezenbeslag. Opvallend geluid deze aflevering: het koortsachtige getik van de gardes om het soezenbeslag te maken. De keukenmachine kon voor deze opdracht uit blijven. Wel nodig voor een Paris-Brest, naast de al genoemde pannen: een spuitzak, spuitmondje en spatels. Over het algemeen brachten alle deelnemers het er redelijk vanaf. Natuurlijk moest er wel een winnaar worden aangewezen, en dat werd Hanneke.

Het spektakelstuk was dit keer écht een spektakelstuk: de bakcreaties moesten namelijk licht geven. De opdracht leverde prachtige baksels op, zoals een koekdoos van Anna, vol sterren, de Winteravond in Amsterdam van Kim en het kerkje van Cas, met raampjes van suikerglas. Bij suikerwerk (en ook bij chocoladewerk) is de juiste temperatuur allesbepalend; een keukenthermometer is dan ook geen overbodige accessoire. Ook de taart van Maroeska, met lichtgevende rozen, scoorde goed. Maroeska was ook de Meesterbakker van de week. Liesbeth moest helaas de tent verlaten.

Uitzending #2: 16 december 2018

In de tweede aflevering van Heel Holland Bakt gaat het dan echt beginnen. Deze aflevering is het thema Vintage, en dat belooft wederom veel lekkers! Vorige week was de voorronde te zien, nu mogen de uitverkorenen zich in de keuken uitsloven. De drukte en spanning in de tent is onmiddellijk voelbaar, want bij de eerste opdracht moeten de deelnemers een klassieke taart in een nieuw jasje bakken. Voor de één een makkie, voor de ander een regelrechte uitdaging: hoe werken al die mooie apparaten in de Heel Holland Bakt-keuken, en waar staan alle ingrediënten? Ondertussen tikt de tijd genadeloos door.

Even later staan de pannen op het vuur en draaien de kleurrijke keukenmachines van KitchenAid overuren. Tien bakkers in een tent, allemaal even druk met het bakken van lekkernijen, zorgen voor lawaai en afleiding, en daar kan niet iedereen even goed mee omgaan. De kleinere keukenmachines van KitchenAid zijn superhandig, maar een aantal bakkers stuntelt even met het deksel. Anderen hebben moeite met de snelheden van de handmixer. Maar eind goed, al goed: aan het eind van de rit staat er een rij heerlijke taarten op tafel.

De hectische start wordt opgevolgd door een technische opdracht waarbij appelbollen moeten worden gemaakt. Hiervoor hebben de bakkers ovens met touchscreen nodig om het bladerdeeg precies goed te bakken, maar ook spatels en mengkommen om de vulling van de appels te mixen. Het is een pittige opdracht waarbij aan het eind van de opdracht blijkt dat geen enkele bakker het eigenlijk helemaal goed heeft gedaan.

Voor het spektakelstuk staat een eetbare adventskalender op de agenda. De fantasie wordt hierbij flink op de proef gesteld en de leukste ideeën komen tot leven. Iedereen kan inmiddels aardig overweg met de keukenapparatuur en weet de weg naar de designkoelkasten van KitchenAid te vinden. Het resultaat: een nougatbox met whiskeybonbons, een houten kerstboom met allerlei lekkere koekjes, taartjes met 24 dagnummers en cupcakes in kerstsferen. Niet bij iedereen gaat het goed, want anderen moeten snel nog een beroep doen op de vriezers voor het beste resultaat. Uiteindelijk blijkt Nicole vanwege haar constante hoge niveau de meesterbakker van de week en moet Ahmed zijn keukentje helaas verlaten. Volgende week de volgende uitdagingen!

Uitzending #1: 9 december 2018

Heb je gekeken naar de eerste aflevering van heel Holland Bakt? Dan heb je niet heel erg veel keukenapparatuur en bakbenodigdheden voorbij zien komen: de eerste opdracht speelde zich namelijk vooral buiten af!

Honderden hoopvolle kandidaten in spe reisden af naar Kasteel Maarsbergen, de plek waar de tent van HHB sinds een paar jaar staat. Maar dé tent mochten ze nog niet in: speciaal voor deze auditieronde waren er 8 kleine tentjes opgezet. Daar werden, met een heel bataljon aan hulpjuryleden (bekende patissiers en oud-kandidaten zoals Rutgeren Hans), maar liefst 500(!) taarten gejureerd. De mooiste baksels kwamen voorbij (die sprookjestaart!), maar er gingen slechts 33 deelnemers door naar de volgende ronde.

In die ronde moesten zij een zomerse slagroomschnitt maken in de keuken van Robèrt. Nadat Janny en Robèrt al deze schnitts gekeurd hadden, bleven er 15 kandidaten over. Zij keerden terug naar Maarsbergen, naar de tent. In de tent? Nee, dat niet: deze (uit twee delen bestaande) opdracht speelde zich af náást de tent. Eerst moesten de 15 deelnemers een taart versieren met spuitwerk. Hadden zij de spuitzak eenmaal neergelegd, dan moesten zij het eiwit ook nog een kleurtje geven met een keukenbrandertje.

In het tweede deel van de opdracht werd (eindelijk) weer gebakken: naast de tent stonden tafels met basale bakbenodigdheden (denk: mengkom, snijplank, garde) en een houtgestookte buitenoven. De opdracht? Een originele Flammkuchen. Van zoet met nectarines tot Limburgs flammkeukske en van Flammkuchen op Japanse wijze (met inktvisinkt) tot Tiroler Flammkuchen: er kwamen heel wat bijzondere baksels voorbij. Het lastigste bleek vaak nog om de Kuchen met een pizzaschep de oven in te krijgen :-)

Uiteindelijk bleven er tien kandidaten over. Ahmed, Anna, Cas, Hanneke, Kim, Kim, Liesbeth, Maroeska, Nicole en Vincent mogen volgende week echt aan de gang in de tent. Daar zagen we in ieder geval al een aantal prachtige keukenmachines in allerlei snoeperige kleuren staan. Benieuwd wat ze daar volgende week allemaal mee gaan maken!