Coronavirus: zo voorkom je ziekte en bestrijd je de symptomen

Het coronavirus grijpt ook in Nederland om zich heen. Elke dag stijgt het aantal besmettingen, veel bedrijven laten werknemers thuiswerken en de schappen in supermarkten blijven steeds vaker leeg. Wat kun jij doen om het virus buiten de deur te houden, of binnen de deur als het er eenmaal is? Op deze pagina vind je tips van het RIVM om COVID-19 zoveel mogelijk tegen te gaan, en om ermee om te gaan als je het toch te pakken hebt. Onderaan vind je enkele producten die je misschien goed zou kunnen gebruiken.

Coronavirus: de statistieken

Het coronavirus is niet meer weg te denken uit het nieuws. Elke dag worden er nieuwe besmettingen gemeld en worden er nieuwe maatregelen genomen. Inmiddels is het virus uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie die ook Nederland niet heeft overgeslagen. Het RIVM heeft daarom elke feiten en richtlijnen op een rij gezet. Het COVID-19 virus is een nieuwe vorm van corona. Eerdere varianten waren bijvoorbeeld SARS en MERS. Enkele feiten over dit COVID-19 virus op een rij:

-Het brak uit op een vismarkt in december in de Chinese stad Wuhan

-Het virus uit zich voornamelijk in koorts en luchtwegklachten

-Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting bekend in Nederland

-Op 11 maart werd het coronavirus uitgeroepen tot een wereldwijde pandemie

-Meer dan 68000 mensen genazen van het coronavirus

-Er worden een incubatietijd van 14 dagen geteld

-Buiten het lichaam kan het virus niet lang overleven

-Kinderen raken zelden besmet met het virus, en worden minder ziek

-Voornamelijk ouderen en mensen met andere gezondheidsproblemen vormen een risicogroep

-Er is wél een meldingsplicht voor besmetting maar niet voor genezing. Iemand die 24 uur lang geen klachten heeft, wordt als genezen beschouwd

-Alle besmettingen, genezingen en overlijden wordt bijgehouden op deze kaart

Klik op de kaart voor de meest recente aantallen.

Wanneer moet ik aan de bel trekken?

Het coronavirus uit zich voornamelijk als een ‘gewone’ griep. Je kunt dus last krijgen van een loopneus en luchtwegklachten. Wanneer je koorts hoger dan 38 graden hebt en je gaat je benauwd voelen en hebt moeite met ademhalen, is het verstandig om de huisarts te bellen.

Hoe lang je je ziek zult voelen, is niet met zekerheid te zeggen. De een wordt maar een beetje ziek, de ander ligt een week plat op bed. Hou de symptomen in de gaten. Wanneer je klachten minder worden en uiteindelijk verdwenen zijn, kun je gewoon weer aan het werk. Dat geldt dus als je meer dan 24 uur lang geen klachten meer hebt gehad.

Worden de klachten echter erger en krijg je dus koorts hoger dan 38 graden en benauwdheidsklachten, dan is het belangrijk om de huisarts te bellen. Ga niet zelf naar de praktijk toe om besmettingsgevaar voor anderen te voorkomen. Bel eerst de huisarts en laat je informeren over de te nemen stappen.

Tips

Het RIVM heeft enkele regels opgesteld om te voorkomen dat je besmet raakt met het COVID-19 virus. Deze tips worden in verschillende media opgenomen en verspreid. Zo wordt aangeraden om:

-Te hoesten en niezen in je elleboog

-Geen handen te schudden

-Vaak je handen te wassen en minstens 20 seconden lang

-Niet met je handen je gezicht aan te raken

-Papieren zakdoekjes te gebruiken

-Werk zoveel mogelijk thuis

-Beperk fysiek contact met anderen

-Bezoek geen grootschalige evenementen

Het heeft geen zin om je keel of neus te ontsmetten met bepaalde oplossingen om zo te voorkomen dat je besmet raakt. Daarmee beschadig je juist alleen maar de slijmvliezen. Het enige dat je dus kunt doen om besmetting te voorkomen zijn je handen schoon houden en papieren zakdoekjes gebruiken die je meteen weg kunt gooien.

Wat gebeurt er als ik toch besmet raak?

Mocht het er nou toch op lijken dat je besmet bent, dan wordt er een protocol in gang gezet door je huisarts. Deze vraagt de test aan om je te testen op COVID-19 en jijzelf wordt in isolatie geplaatst. Dat kan, afhankelijk van de situatie, gewoon thuis of in het ziekenhuis zijn. Jouw test wordt naar een van de vijftien laboratoria gestuurd om te testen. Daarmee kunnen er in totaal duizend tot tweeduizend monsters per dag worden getest. Als je positief getest bent, start de GGD vervolgens een ‘contactonderzoek’ waarbij ze kijken met welke mensen je contact hebt gehad. Deze mensen kunnen mogelijk ook besmet zijn.

Koortsthermometer? Je bent niet de enige.

Ook als je vermoed dat je misschien besmet bent maar je het nog niet gemeld hebt omdat je nog geen hogere koorts dan 38 graden hebt, is het verstandig om thuis te blijven. In Noord-Brabant is al van kracht dat de meeste mensen thuis moeten werken. Snel even boodschappen doen mag wel, maar zorg ervoor dat je zo ver mogelijk bij andere mensen uit de buurt blijft.

De symptomen beperken

Ook met het coronavirus kun je gewoon thuis prima uitzieken. Behandel het virus als een gewone griep en ga niet het huis uit. Contact met anderen vermijden is erg belangrijk. Als je samenwoont met mensen en deze zich ook niet helemaal lekker voelen, is het belangrijk dat ook zij thuis blijven. Laat eventuele boodschappen door vrienden of familie doen en laat de boodschappen bij je voordeur neergezet worden.

Verder kun je doen wat je met een gewone griep ook zou doen: veel rusten, water drinken en eventueel pijnstillers nemen als je je oncomfortabel voelt. Zorg dat je voldoende voorraad in huis hebt van bijvoorbeeld soep, zakdoekjes en thee. Verder kunnen dingen als vaporub helpen bij het ademhalen. Neem regelmatig je temperatuur op om te zien of je koorts hebt/krijgt en hoe hoog deze koorts oploopt.

Als je klachten ernstig worden, kan het misschien nodig zijn om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Daar kun je extra zuurstof toegediend krijgen als je ademhalingsproblemen krijgt.

Wat heb je nodig?

Mondkapjes

Mondkapjes

Om het coronavirus in toom te houden, kun je een paar dingen aanschaffen die besmetting helpen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan beschermende mondkapjes. Als je besluit deze te dragen om besmetting te voorkomen, is het belangrijk dat de mondkapjes voorzien zijn van een stevige buitenkant die goed om je mond en neus sluit. Ook is het belangrijk dat je ze vaak vervangt en op de juiste manier gebruikt. Op dit moment geld voor Nederland dat alleen medische professionals mondkapjes hoeven te gebruiken, zoals gecommuniceerd door het RIVM. Als je besmet bent, kan het dragen van een mondkapje wel helpen om anderen juist te beschermen. Ook kan het helpen om minder aan je gezicht te zitten.

Zeep en zeepdispensers

Daarnaast is zeep natuurlijk ook heel belangrijk om in huis te hebben. Het RIVM raadt immers aan om vaak en lang de handen te wassen. Zorg dus dat je hiervoor de juiste spullen, zoals voldoende zeep en zeepdispensers, in huis hebt.

Koortsthermometer

Ben je toch besmet geraakt? Zorg dan dat je een goede koortsthermometer in huis hebt waarmee je kunt checken of je koorts hebt.

Luchtreinigers

Luchtreinigers, in het bijzonder luchtreinigers met ionisator, kunnen voorkomen dat virusdeeltjes zich door de lucht verplaatsen. Ze werken vooral goed in kleine, goed geïsoleerde ruimtes.

Smartwatch

Met een smartwatch kun je je algemene gezondheid en hartslag in de gaten houden. Zo kun je de situatie minuut tot minuut monitoren.

Vanwege de heersende onrust over het coronavirus, zijn veel producten zoals zeep, wc-papier en mondkapjes uitverkocht in winkels. Ook de prijzen van dit soort artikelen gaan in sommige gevallen omhoog. Vergelijk dus altijd producten van verschillende aanbieders.

Populaire koortsthermometers

Populaire luchtreinigers met ionisator

Populaire hartslagmeters