Informatie over dvd's

Film kijken vanuit de luie stoel


Een dvd is een schijfje waarop digitale informatie wordt opgeslagen. De dvd is de opvolger van de videoband. In 1995 werd de digital video disc (dvd) geïntroduceerd. Immens veel films zijn sindsdien op dvd verschenen. Films op dvd zijn verkrijgbaar in verschillende genres zoals komedie, drama, documentaire, speelfilm, actie en animatie.

Bekijk alle Dvd's

Kijkwijzer

Het is voor ouders handig om bij de aanschaf van een dvd te letten op de Kijkwijzer. Kijkwijzer informeert ouders tot welke leeftijd een film schadelijk kan zijn. Aan de hand van pictogrammen wordt aangeduid vanaf welke leeftijd de film geschikt is en waarom de film niet geschikt is voor jongere kinderen. Geweld, angst, seks, grof taalgebruik, drugs- en alcoholmisbruik en discriminatie kunnen een reden zijn om te adviseren kinderen hier niet naar te laten kijken.

Beeld en Geluid

In de specificaties van de dvd en op de verpakking staat aangegeven welk geluidsformaat en welk beeldformaat de film heeft. Hieronder vindt u uitleg over deze twee begrippen.

Beeldformaten

Beeldformaat 4:3
Dit formaat kennen we van de traditionele televisie. Het beeld heeft een breedte/hoogte verhouding van 1.33 : 1 (staat gelijk aan 4:3).

Beeldformaat 16:9

Dit formaat is geschikt voor breedbeeldtelevisie. Het beeld is breder dan bij het standaard 4:3 formaat, zodat er minder beeld verloren gaat bij het kijken van films.

Geluidsformaten

Mono
Bij mono geluid wordt er gebruikgemaakt van één geluidskanaal. Vroeger beschikten televisies en radio’s over slechts één speaker waaraan het geluid kon worden doorgegeven. Tegenwoordig komt dit nog zelden voor. Wanneer je meerdere speakers hebt, zal het geluid uit de centrale speaker komen.

Stereo
In het geval van twee geluidskanalen spreken we over stereo geluid.
Mocht u meer dan twee speakers bezitten, dan zal het geluid te horen zijn over de linker en de rechter speaker.

Dolby Surround
De Dolby Surround methode zet 4-kanaals geluid om in stereo geluid. Met behulp van een decoder (Dolby Pro Logic) kan het geluid weer worden vertaald naar het oorspronkelijke formaat.

Dolby Digital
Het geluid van de dvd wordt digitaal opgeslagen. Er zijn 1 tot 6 geluidskanalen aanwezig die gebruikt kunnen worden. Twee voorbeelden van veelvoorkomende Dolby Digital geluidsformaten zijn:

Dolby Digital 2.0
Dit kan zowel stereo als surround geluid zijn. Het geluid komt uit het linker- en rechterkanaal.

Dolby Digital 5.1
Hierbij wordt gebruik gemaakt van 6 kanalen. Het geluid komt uit het linker- en rechterkanaal, het centrale kanaal, het effectkanaal en beide achterkanalen (stereo).

Dolby Surround AC-3
Audio Codec 3 (AC-3) is een methode om geluidsinformatie op een bepaalde manier op te slaan, zodat het bestand minder ruimte inneemt op de dvd. Het geluid wordt als het ware verpakt in een kleiner formaat.

DTS
Digital Theater Systems (DTS) wordt vaak gebruikt in de bioscoop en staat dan ook garant voor een goede geluidskwaliteit. DTS is een alternatief voor Dolby Digital. Volgens sommigen biedt DTS een betere kwaliteit.

THX Surround Ex
THX staat voor Tomlinson Holman Experiment. Dit is geen geluidssysteem maar een strenge kwaliteitsnorm voor apparatuur ontwikkeld door Lucasfilm. Aangezien in films vaak gebruik wordt gemaakt van THX, is THX ook geïntroduceerd voor in de huiskamer. Hierdoor is de geluidsweergave van de film in de huiskamer hetzelfde als de weergave in de bioscoop. Ook zijn er THX- gecertificeerde luidsprekers speciaal voor receivers uitgerust met THX.

De toekomst van de dvd

HD-DVD en Blu-ray kunnen samen worden gezien als de opvolger van de dvd. Welke van deze twee de nieuwe standaard zal gaan worden is nog niet bekend. Het verschil met de standaard dvd norm is de betere beeld- en geluidskwaliteit en de opslagcapaciteit.
HD-DVD’s kunnen zowel meerdere zijden als meerdere lagen bevatten. Op elke laag kan 15 GB worden opgeslagen, waardoor er tot 90 GB aan data op een HD-DVD kan worden opgeslagen.
Blu-ray is de opvolger van de dvd. Door gebruik te maken van blauw licht, in plaats van rood laserlicht, is de blu-ray techniek in staat om veel meer data op een zelfde soort medium te branden.

Beste dvd's
Populairste dvd's