Informatie over dvd-(re)writers

Met een dvd-brander (ook wel dvd-writer of dvd-rewriter genoemd) kun je allerlei zaken op een beschrijfbare cd of dvd branden. Dat kan echt van alles zijn, van muziek en foto's tot speelfilms en games. Bij dvd's zijn er twee verschillende standaarden, namelijk de plus- en de min-standaard. Deze worden echter door elkaar gebruikt en eigenlijk kan elke moderne dvd-brander tegenwoordig met beide standaarden overweg.

productgroep

Bekijk alle Dvd-(re)writers

Subtypes

Van beide standaarden zijn er ook subtypes die verschillen in opslagcapaciteit en beschrijfbaarheid. Hieronder een kort overzicht van alle soorten schijfjes die op het moment op de markt zijn:

Type Aantal lagen Capaciteit Herschrijfbaar
DVD-R Single layer 4,7 GB Nee
DVD-RW Single layer 4,7 GB Ja
DVD-R DL Dual layer 8,5 GB Nee
DVD+R Single layer 4,7 GB Nee
DVD+RW Single layer 4,7 GB Ja
DVD+R DL Dual layer 8,5 GB Nee

Dual layer-dvd

Een dual layer (dubbellaags) dvd heeft - in tegenstelling tot een single layer (enkellaags) dvd - twee lagen. Deze lagen bevinden zich bovenop elkaar, aan dezelfde zijde van het schijfje. De dvd-speler/-schrijver leest de verschillende lagen door de laser op een andere wijze te focussen.

Het grote voordeel van de dual layer-dvd is dat de opslagcapaciteit even groot is als die van de dvd-roms uit de winkel. Zo is het met een dual layer dvd-rewriter dus mogelijk kopieën te maken van films of software zonder het risico van kwaliteits- of dataverlies. Let er wel op dat de meeste dvd's auteursrechtelijk zijn beschermd en dat het verspreiden ervan niet is toegestaan.

Snelheid

De snelheid van het schrijven van data op een dvd wordt weergegeven in 'speed'. Een dvd-brander met een schrijfsnelheid van 1 speed (ook geschreven als 1x) schrijft 1,31 megabyte (MB) per seconde weg. Dit is ongeveer even snel als een 9 speed (9x) CD-brander. Maar omdat de capaciteit van een dvd een stuk groter is dan de capaciteit van een cd, zal het volschrijven van een dvd toch iets langer duren.

Lightscribe

Een leuke toepassing van een dvd-brander is Lightscribe (soms ook LabelFlash genoemd). Hiermee kun je met behulp van de dvd-rewriter tekst of afbeeldingen op speciaal daarvoor geschikte cd’s of dvd’s branden. Zonder dat je daar losse etiketten voor nodig hebt. Enige voorwaarde is dat de de brander met Lightscribe overweg kan, en dat je speciaal voor Lightscribe geschikte schijfjes gebruikt.

Beste dvd-(re)writers
Populairste dvd-(re)writers