Informatie over center speakers

De centerspeaker is van cruciaal belang voor het surround effect van je installatie. De centerspeaker is hoofdzakelijk bedoeld voor het weergeven van dialogen in films. De centerspeaker dient boven of onder de tv geplaatst te worden voor een optimale beleving van het surround effect. Om je wegwijs te maken in het aanbod volgt nu een uitleg van een aantal veelgebruikte termen.

productgroep

Bekijk alle Center speakers

Surround

Met de diverse speakers van verschillende fabrikanten kan je ook een surround speakerset samenstellen. Bij een 5.1 installatie kiest je dan twee front speakers, twee rear speakers, een center speaker en een subwoofer. Voor de surroundweergave is het belangrijk dat deze eerste vijf speakers goed op elkaar afgestemd zijn. Probeer daarom als je niet vijf dezelfde speakers koopt altijd speakers van één merk en uit één serie te kiezen.
Bezuinig bij een surroundinstallatie niet op de centerspeaker omdat deze voor een groot deel de surround ervaring bepaalt.

Type speaker

Een luidspreker moet een groot gebied van frequenties kunnen weergeven, van de zeer lage tot hoge tonen. Omdat men vrijwel niet in staat is om uit één luidspreker het volledige frequentiegebied te halen worden vaak meerdere luidsprekers in een kast gebruikt. Het elektronische signaal wordt gesplitst door middel van een filter. Een tweeweg luidspreker heeft één zo´n filter ingebouwd. Wanneer een kast meer dan twee luidsprekers heeft, bepaalt de manier van filteren of het een tweeweg danwel drieweg luidspreker betreft.
Een driewegsysteem kan veel beter zijn dan een tweewegsysteem maar dat is zeker niet altijd het geval.
Een goed tweewegsysteem is vaak goedkoper te maken dan zeer goed doordachte en vervaardigde drie- of vierwegsystemen die in staat zijn om een betere muziekweergave te bieden.

Basreflexpoort

De meeste populaire speakers zijn voorzien van een baspoort. Door middel van de baspoort wordt de energie aan de "achterkant" van de speaker nuttig gebruikt. Bij een gesloten box (zonder basreflex poort) gaat deze energie verloren. De poort zorgt voor een hoger rendement van de speaker, wat vooral de weergave van de lage tonen krachtiger maakt.

Belastbaarheid

Een luidspreker heeft in tegenstelling tot een versterker geen vermogen maar wel een bepaalde belastbaarheid. Deze waarden worden in Watts opgegeven. De luidspreker fabrikant geeft vaak een aanbeveling voor het versterkervermogen. Een versterker met te weinig vermogen zal eerder "clipping" veroorzaken dan een versterker met meer vermogen. Bij "clipping" ontstaat er vervorming in de hoge tonen waardoor de tweeter kan beschadigen. Daarom is het beter een zwaardere dan een te lichte versterker aan te sluiten.

Impedantie

De impedantie geeft de "weerstand" van de luidspreker weer. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 8 ohm wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 8 ohm aansluit betekent dat een belasting van 4 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken. Controleer daarom vooral bij het aansluiten van extra speakers of de versterker de impedantie aan kan.