Informatie over overstappen


De wijzigingen voor de basisverzekering zijn al bekend. Deze worden door de overheid vastgesteld en zijn op Prinsjesdag bekendgemaakt. Het eigen risico gaat omhoog naar 385 euro, maar ook de premie voor de basisverzekering zal met ongeveer 85 euro per jaar omhoog gaan.


Wil je weten wat er nog meer wijzigt? Independer heeft het voor je op een rij gezet. Je vindt de lijst hier. Alle andere informatie die je nodig hebt met betrekking tot overstappen, lees je gewoon op deze pagina. 

Wanneer kan ik overstappen?

Verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premies en voorwaarden bekend maken. Vanaf die datum kan je ook overstappen. Je mag overstappen tot en met 31 december. Wil je langer de tijd hebben? Zeg dan vóór 31 december je oude verzekering op. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Hoe werkt het overstappen?

Als je voor 1 januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar , zegt deze je oude verzekering op. Je hoeft dit dus niet zelf te doen. Als je tot 1 februari de tijd wilt hebben, moet je zelf je oude verzekering beëindigen. Als je dan in januari een nieuwe verzekering aanvraagt, zal de ingangsdatum altijd 1 januari zijn. Let op: vergeet je een verzekering af te sluiten voor 1 februari? Dan ben je onverzekerd en riskeer je een boete.

Kan ik nog annuleren?

Je hebt bij het afsluiten van een zorgverzekering altijd twee weken bedenktijd. Als je voor 1 januari een nieuwe verzekering afsluit en je wil deze toch niet, dan kan je altijd annuleren. Je wordt dan automatisch weer ingeschreven bij je oude verzekeraar. Wil je dit? Dan hoef je niets meer te doen. Wil je dit niet? Dan kan je weer een nieuwe verzekering afsluiten. De nieuwe verzekeraar zal dan weer de oude opzeggen. Omdat er nu drie verzekeraars bij betrokken zijn, is het belangrijk dat je goed op let dat de opzegging goed gaat.


Moet mijn hele gezin op één polis?

Nee, dit is niet verplicht. Het is zelfs niet altijd verstandig. Als jullie allebei andere wensen hebben één polis niet altijd het slimst. Kijk per persoon welke verzekeraar met welk pakket het beste is. Is dit bij dezelfde verzekeraar, dan is dit mooi meegenomen.

Heb je kinderen van onder de 18? Zet deze dan bij de ouder met het pakket met de hoogste vergoedingen op de polis. Op die manier liften ze mee met de dekking van die ouder.

Mag ik naar elke zorgverlener?

Niet altijd. Je hebt drie soorten verzekeringen: een budget-, natura- en restitutieverzekering. Alleen bij de restitutieverzekering mag je naar elke zorgverlener.

Bij de budget en naturaverzekering ben je gebonden aan de contracten die je verzekeraar heeft met de zorgverlener. Als je dan een volledige vergoeding wilt, moet je naar een zorgverlener die gecontracteerd is.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt je verzekeraar niet het hele bedrag.

Word ik altijd geaccepteerd?

Voor de basisverzekering geldt voor verzekeraars een acceptatieplicht. Dit betekent dat ze je altijd moeten accepteren. Alleen als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige verzekeraar, kan je niet altijd overstappen. Je huidige verzekeraar wil dan eerst dat je de achterstand betaalt.

Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Verzekeraars mogen je dus weigeren. Dit kan je van tevoren zien. Als je een verzekering aanvraagt waar medische vragen voor gesteld worden, weet je dat er een kans is dat je niet geaccepteerd wordt.