Vulpen met vulling

Een vulpen met vulling is een klassiek instrument om mooie brieven, notities en verhalen te schrijven. De vulpen zie je tegenwoordig steeds meer, omdat de balpen veel populairder is.
Daarnaast schrijven we steeds minder en doen we steeds meer digitaal.

Soorten vulpen

vulpen soortDe vulpen is er in veel verschillende soorten en maten. Roestvrijstaal, hard kunststof, zacht kunststof en vele varianten daartussen.
Ook ergonomisch is er een hoop te kiezen. En wil je het echt persoonlijk maken, dan is een vulpen met persoonlijke boodschap op de pen een leuk cadeau!

Vulpen inkt

inktpot
vulling
De klassieke vulpen is de ganzenveer. Deze zijn hol, waardoor deze een voorraadje inkt konden vasthouden. Deze inkt haalden ze uit een inktpotje. De huidige vulpen vullingen zijn bijna altijd plastic capsules waarin de inkt wordt vastgehouden. Deze kant en klare vullingen worden ook wel inktpatronen genoemd. Deze zijn er in zeer veel verschillende maten, want elk merk heeft zijn eigen maat. Ook zijn ze er in veel verschillende kleuren, waarvan de bekendste blauw, zwart en rood zijn. Maar ook paars wordt af en toe gebruikt.

Vulpen historie

Vroeger dipte men een aangepunt houtje of een pen van riet in een inktpot. Later werd de ganzenveer populair, maar ook deze moest die in een inktpot worden gedoopt.
Eind negentiende eeuw kwam er een uitvinding die zorgde voor een revolutie in de schrijfmethodes. Een pen met een hol schrijftuitje werd uitgevonden (stylo) en Waterman vond een toevoersysteem uit met drie groeven die zorgde voor een constante toevoer van inkt.