Wat zijn verwarmingskosten en hoe kun je hierop besparen?

Verwarmingskosten zijn de kosten die je maakt voor het verwarmen van je huis en je warme water. Wanneer we te maken hebben met een strenge winter, heb je de mogelijkheid om te besparen op je verwarmingskosten.
 

Hieronder enkele tips:
 

  1. Isoleren: je kunt je huis het beste goed isoleren, hiermee verspil je minder warmte en daarmee bespaar je op de verwarmingskosten. Op de korte termijn vraagt dit om een investering, die je op de lange termijn een besparing oplevert.
  2. Nacht: zet je verwarming 's nachts op 15 tot 16 graden, veel thermostaten hebben hiervoor een programmeerfunctie die je hierbij kan helpen. Een half uur voordat je gaat slapen kun je de verwarming al lager zetten.
  3. Ontluchten: door de radiotoren te ontluchten wordt de warmte in de radiator beter verdeeld.
  4. Ventilatie: zorg voor een goede ventilatie van je huis, het is goed om elke dag minimaal 15 minuten je huis te luchten. Zet de verwarming in de kamer die je lucht tijdelijk uit. Het luchten is goed voor de luchtvochtigheid in uw huis, vaak is de lucht in je huis vochtiger dan de lucht buiten. Vochtige lucht warmt minder snel op, daarom is het belangrijk om goed te ventileren.
  5. Vorstvrij: wanneer je op vakantie gaat of langere periode niet aanwezig bent in je huis, zet je cv dan op de vorstvrij optie. Je leidingen bevriezen hiermee niet en je houdt de verwarmingskosten laag.
  6. Vrije verwarming: dek nooit je verwarming af, bijvoorbeeld door er een bank voor te zetten of er gordijnen voor te hangen. Dit zorgt ervoor dat de warmte zich ophoopt en niet verspreidt door het huis, hiermee verspil je warmte.
  7. Water bijvullen: controleer regelmatig of er nog voldoende druk op de leiding zit. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om water toe te voegen.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken