Wat is het verschil tussen een enkele en een dubbele energiemeter?

Iedere energieleverancier maakt onderscheid tussen een enkel- en dubbeltarief. Met een enkeltarief heb je één enkel tarief voor zowel overdag, ’s avonds en in het weekend. Je betaalt dus altijd dezelfde prijs per kWh voor de stroom die je verbruikt. Bij een dubbeltarief profiteer je ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen van lagere tarieven (daluren), terwijl je overdag net iets meer betaalt (piekuren). Voor gas geldt geen enkel- of dubbeltarief.
 

Met een dubbele energiemeter of ‘tweestandenmeter’ kun je gebruikmaken van het dubbeltarief. Een dubbele energiemeter heeft twee actieve telwerken. Eentje voor de piekuren en eentje voor de daluren. De piekuren duren van 7.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds in sommige regio’s, en 23.00 uur in andere regio’s. De netbeheerder in jouw regio bepaalt tot hoe laat de piekuren duren. Op aansluitingen.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is.

Geld besparen

Een dubbele meter wordt vaak gekozen om geld te besparen. Wanneer je bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser altijd ’s nachts laat draaien en overdag weinig thuis bent, kan het voordeliger zijn om een dubbeltarief te hebben. Door de tarieven van je energieleverancier voor een enkele of dubbele meter met jouw energieverbruik te vergelijken, krijg je vaak al een duidelijk antwoord of een dubbele meter bij jouw energieverbruik voordeliger is.
 

Het verschil tussen het dubbeltarief en het enkeltarief is de laatste jaren kleiner geworden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het dubbeltarief pas voordeliger is wanneer 40-70% van je energieverbruik ’s nachts of in het weekend plaatsvindt. ConsuWijzer gebruikt als vuistregel dat je energieverbruik per jaar meer dan 3500 kWh moet zijn, waarvan minstens de helft tijdens de daluren verbruikt wordt, om voordeliger uit te zijn met het dubbeltarief.

Dubbele of enkele meter?

Met een dubbele energiemeter kun je zowel voor het enkel- als dubbeltarief kiezen. Je kunt bij de meeste energieleveranciers gratis overstappen naar het enkeltarief. Ook andersom geldt dat als je een dubbele meter hebt maar het enkeltarief betaalt, je gratis over kunt stappen naar het dubbeltarief. Met een enkele meter kun je alleen voor het enkeltarief kiezen.
 

Blijkt het dubbeltarief voor jou voordelig uit te pakken, dan kun je een enkele meter door een dubbele energiemeter laten vervangen voor ongeveer € 100, aldus de Consumentenbond. Weet je niet zeker of je al een dubbele meter hebt? Vraag dit dan na bij je netbeheerder. Deze kan ook de dubbele meter voor je plaatsen.
 

Heb je al een dubbele meter? Dat wil niet per definitie zeggen dat je ook het dubbeltarief betaalt. Dit kun je op je jaarrekening zien. Er moeten dan twee verschillende tarieven voor stroom op de rekening staan.

Energie vergelijken

Wil je zelf vergelijken of het dubbeltarief of het enkeltarief in jouw situatie voordeliger is? Houd dan je verbruik, leverancier, regio en het tijdstip waarop het meeste energie verbruikt wordt bij de hand.
 

Op Kieskeurig.nl kun je eenvoudig energietarieven met elkaar vergelijken én eenvoudig overstappen. In onze energievergelijker kun je aangeven of je een enkele of dubbele energiemeter hebt. Na het invullen van je gegevens rolt uit onze vergelijking direct een handig overzicht waarin je meteen ziet welke energieleverancier voor jouw huishouden en jouw wensen het voordeligste is.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken