Testpanel Sony Alpha A5000

Op deze pagina vind je het testrapport van het Kieskeurig.nl Testpanel van de Sony Alpha A5000. Maar liefst 10 testers hebben 2 weken lang de Sony Alpha A5000 getest. Bij deze test hebben de testers onder andere gelet op de mogelijkheden, het gebruiksgemak, de fotokwaliteit en de vormgeving.

Aantal testers: 10
Duur van de test: 2 weken
Testperiode: mei 2014

Eindoordeel Sony Alpha A5000


Pluspunten

Toine, 25 jaar:
“De camera ziet er goed afgewerkt uit. Zeker handig dat je het schermpje kunt draaien zodat je kunt zien welke foto je van jezelf neemt. Instellingsmogelijkheden te over. Echts iets voor iemand die veel fotografeert. Het zoomen gaat best wel handig met een schuifje op de lens behuizing. De foto's die de camera maken die zijn echt geweldig. Goeie kleuren en goeie scherpte.”

Barbara, 28 jaar:

“Fijne camera, ligt erg handig in de hand. Groot pluspunt is de HD kwaliteit en de optie om in RAW te schieten dus veel nabewerkopties. Daarnaast ook handzaam en licht. Vond de camera ook erg snel van reactie. Daarnaast ook makkelijk overschakelen naar andere modussen. ”

Edwin Nieuwenhuis, 37 jaar:

“Mooie compacte camera, eenvoudig in gebruik met mooie uitbreidingsmogelijkheden. De camera is naar mijn mening door zowel ervaren als onervaren fotografen te gebruiken. Design is prachtig en ligt erg goed in de hand. Mogelijkheid voor wisselen van lenzen is een aanwinst. De ingebouwde hulpfuncties zijn ook fijn en de menu structuur is best goed te begrijpen. Hoewel dit voor mij een instapmodel is ben ik zeer te spreken over de kwaliteit van de foto’s, zeker omdat je met de instellingen kunt optimaliseren.

Mooi gewicht, klein genoeg om in een jaszak te passen maar groot genoeg om normaal vast te kunnen houden. ”

Sjoerd de Vries, 43 jaar:

“Hetgeen wat direct aan het toestel opviel was de verwerkingssnelheid. Die is echt geweldig! Foto's nemen gaat als vanzelf. De kwaliteit is zeer goed, mag ook wel met zo'n resolutie. ”

Rik, 29 jaar:
“Mooie camera, niet te groot. Je hebt erg veel opnamemogelijkheden op de camera zitten, dat is goed. Het menu is niet moeilijke en makkelijk te bereiken. De kwaliteit van de foto’s is prima, duidelijke en scherpe foto’s.”

Freewilly, 32 jaar:
“Fijne mooie camera met een makkelijk te bedienen menu waarin leuke foto opties te kiezen zijn. Zou kan je gemakkelijk de modus instellen per situatie. Er zitten veel mogelijkheden op de camera, goede scene selectie en leuke filters toe te passen. Vond de camera erg makkelijk te gebruiken. Zowel voor hobby fotograaf als voor iemand die er meer verstand van heeft. Met 1 hand gemakkelijk het menu te bedienen doormiddel van de draaiknop.

Ook een hele super scherpe foto kwaliteit. Ik heb hem o.a. getest tijdens een dansshow van mijn dochter waarbij het donker in de zaal was en we redelijk hoog in de zaal zaten. De foto's waren haarscherp en van perfecte kwaliteit.”

Chris, 18 jaar:
“Kortgezegd een superfijne camera met veel functies die goede kwaliteit foto's maakt. De gedetailleerde foto's, de vele verschillende mogelijkheden van fotograferen en de gemakkelijkheid waarmee je foto's kan maken zouden voor mij redenen zijn deze camera aan te schaffen. Wat betreft de kwaliteit zijn de foto's heel scherp en de kleurkwaliteit is goed.”

Anne-Mieke, 31 jaar:

“Ligt prettig in de hand. Fijne camera die duidelijk een stuk compacter is dan een spiegelreflex camera maar een stuk meer mogelijkheden heeft dan een compact camera. Handige, duidelijke bediening. Heb zelf een Sony NEX5. De minpunten die de NEX 5 serie had zijn verbeterd. Zeer te spreken over de mogelijkheden. Het is mogelijk om de camera vol automatisch, gedeeltelijk of geheel handmatig in te stellen. Daarnaast zijn er nog vele leuke opties, bijvoorbeeld panoramafotografie. Verder maakt de camera uitstekende filmopnames. Zelfs op de automatische stand kan je prachtige foto's maken.”

Jeroen, 30 jaar:
“Kwalitatief hoogwaardige camera. De prestaties binnen in de behuizing zijn zeer te prijzen. Vergeleken met alternatieve merken en modellen presteert deze Sony beter. Schiet op de autofocus mooie beelden. Wat nog even beter wordt en kan wanneer je aan de slag gaat met de scene standen. Overdag is het top kwaliteit van de foto’s, jammer dat er geen flitser bij zat. Erg benieuwd naar de fotokwaliteit ’s nachts. Chapeau voor de snelheid van deze camera. Je merkt duidelijk dat er tijd in is gestoken door de ontwikkelaars.

Daarnaast zelden een systeemcamera in mijn handen gehad die zo geweldig video's maakt als deze Sony!”


Minpunten

Toine, 25 jaar:
“De camera is best wel lomp en weegt best wel wat. Ik nam hem niet zomaar mee... De camera heeft ook een moeilijk menu voor mensen die voor het eerst een camera toestel in hun handen hebben.

Hoewel de camera mooie foto’s maakt toch ook een nadeel. Het close up foto's maken van bloemen wou mij maar niet lukken... Daarvoor heb ik de camera maar snel aan de kant gelegd en toch maar weer mijn telefoon gepakt.”

Barbara, 28 jaar:

“Zeer korte oplaadkabel! Gebruik met de lens is niet handig. De lens is erg zwaar aan de voorzijde, en daarom kantelt de camera als je hem op de borst draagt.”

Edwin Nieuwenhuis, 37 jaar:
“Weinig negatieve ervaringen, in ogenschouw genomen dat dit een instapmodel is. Opmerking: Lens afdekkapje zit niet met een draadje vast, die ga je gegarandeerd kwijt raken.”

Sjoerd de Vries, 43 jaar:

“De accu is snel leeg. Wij kregen de camera ook niet gekoppeld met wifi, jammer. De camera is door eventuele extra lenzen complex om mee te nemen.”

Rik, 29 jaar:

“Als ik dan toch iets negatiefs moet zeggen: Geen duidelijk controlelampje voor het opladen van de batterij. Past niet in je zak maar toch een redelijk kleine camera”

Freewilly, 32 jaar:
“Het display zou wat scherper mogen zijn. Het lijkt nu als je de foto hebt gemaakt dat de foto niet zo scherp is terwijl deze op de computer haarscherp is. Voor Sony: er staat een fout in de handleiding: het bevestigen van de lens is linksom ipv rechtsom en de lens er af halen is rechtsom ipv linksom.”

Chris, 18 jaar:
“Het kost heel wat tijd om alle functies uit te zoeken. Ik wist niet precies wat de goede afstelling was voor de soort foto die ik wilde maken. Hij is vrij groot en mag ook niet overal mee naar binnen (concerten bijvoorbeeld) vanwege de grote lens.”

Anne-Mieke, 31 jaar:
“Geen kunnen ontdekken. Misschien voor de beginner van belang is dat je even moet weten waar je de verschillende mogelijkheden kunt vinden, maar daarna werkt het prima.”

Nathan, 36 jaar:
“Een te "plastic" gevoel. De draaibare scherm voelde iets te zwak aan en kon misschien beter bevestigd worden. Voor de die-hard fotograaf is deze camera iets te zwak qua instellingen. Het is ook geen camera die je makkelijk in je broekzak steekt, deze past beter bij de amateur fotograaf.”

Bouke Verburg, 24 jaar:
“Negatief vond ik de complexiteit van het menu. Ook de kwaliteit van het nemen van foto's binnen en in het donker was niet geweldig. Ook jammer is het dat de camera niet 'evenwichtig zwaar' is.”

Meer over het product
Social Media