Smarthome

Smarthome is de allesomvattende term voor slimme systemen in huis. Smarthome, ook wel bekend als domotica, moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van wonen toe gaat nemen.
Door een smarthomesysteem te installeren zal onder andere het klimaat in huis uitermate goed geregeld worden. Een smarthome systeem bestaat uit een centrale regelunit, sensoren en elektronische apparatuur die is aan te sturen door dit systeem. Met een smartphone kun je meestal ook toegang krijgen tot de regelunit, of de afzonderlijke apparaten.

Smarthomesysteem

Smart home systeem

Waaruit is een smarthomesysteem opgebouwd? In de meest gebruikte ruimte in huis zal een centrale regelunit gemonteerd worden. Je kunt dit vergelijken met een zeer uitgebreide slimme thermostaat.

Op verschillende plaatsen in huis kunnen er sensoren gemonteerd worden. Denk hierbij aan bewegingssensoren, thermometers, luchtvochtigheidmeters, inbraaksensoren, lichtmeters, enz.

De gegevens van al deze sensoren komen binnen op de centrale regelunit en/of op jouw smartphone. Met deze gegevens zal het smarthomesysteem bepalen of er bepaalde apparatuur aan- of uitgeschakeld kan worden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dit handmatig te doen.

Sensoren

Sensoren zijn een zeer belangrijk onderdeel van een smarthomesysteem. Het zijn de ogen en oren die het systeem van juiste data voorzien. Het systeem is uit te breiden met vele varianten.

Denk hierbij onder andere aan sensoren voor:

-rook
-licht
-beweging
-koolmonoxide
-gas
-regen
-wind
-temperatuur
-luchtvochtigheid

Je kunt een smarthome-installatie net zo uitbreiden als je zelf wilt.

Schakelmateriaal

Een smarthomesysteem is in staat om verschillende soorten schakelaars aan te sturen. Zo kun je alle lichtschakelaars in huis vervangen door schakelaars die aanstuurbaar zijn door je smarthome regelunit of smartphone.

Je kunt echter ook denken aan schakelaars die rolluiken, zonwering of je garagedeur bedienen.

Stel je een sombere zomerdag voor die tóch een zeer warme zonnige dag wordt. Vanaf je werk bedien je met je smartphone de zonwering en zorg je ervoor dat een uur voor je thuiskomst de airconditioning aanspringt.
Bij thuiskomst bedien je de garagedeur met je smartphone om een heerlijk koel huis in te stappen.

Energiebeheer

Een smarthomesysteem is uitermate geschikt om jouw energieverbruik in de gaten te houden. Het verbruik van gas, stroom en water kunnen nauwkeurig bijgehouden worden.
Daarnaast kun je zien hoeveel energie je zelf opwekt als je bijvoorbeeld zonnepanelen gebruikt voor energieopwekking.

Door middel van sensoren zal de verwarming van je huis een paar graden lager gaan als er voor een bepaalde tijd geen beweging geregistreerd wordt.

Ook het automatisch laten zakken van de zonwering op hete dagen zal resulteren in minder energieverbruik door een airconditioningsysteem.

Klimaatbeheersing via smarthome

Met een smarthome-installatie kun je uitermate effectief het klimaat in de verschillende ruimtes in jouw huis regelen. Afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en buitentemperatuur kan het systeem bepalen of een bepaalde ruimte bijvoorbeeld verwarmd, gekoeld of geventileerd moet worden.

Door aparte sensoren te installeren kan dit dus per ruimte geoptimaliseerd worden!

Stel dat je 's morgens altijd doucht. Het smarthomesysteem zorgt ervoor dat de badkamer op de juiste tijd een behaaglijke temperatuur heeft en de radio in de badkamer aangaat op jouw favoriete zender.
Tijdens het douchen registreert het systeem een verhoogde luchtvochtigheid en zal ervoor zorgen dat de mechanische ventilatie wat harder zal gaan draaien.

Wanneer je de badkamer verlaat kan het smarthomesysteem ervoor zorgen dat er geventileerd gaat worden en het licht vanzelf uitgaat. Daarnaast kan dit systeem afhankelijk van de buitentemperatuur zo zuinig mogelijk jouw huis verwarmen.

Huisbeveiliging

Via smarthome kun je ook uitermate goed jouw huis beveiligen. Door de vele sensoren en flexibele instelmogelijkheden is de beveiliging van jouw huis een peulenschilletje.

Ook als je buiten de deur bent heb je toegang tot de beveiliging. Een leuke voorbeeldsituatie die mogelijk zou kunnen zijn:

Het hele gezin is op pad, naar school en werk. Eén van de kinderen komt thuis zonder sleutel! Het is nu gewoon een kwestie van aanbellen bij de voordeur. Op je smartphone zie je ook dat er aangebeld wordt. Je kijkt op je smartphone via de camera bij de voordeur wie er aanbelt en vanaf je werkplek schakel je het alarm uit én doe je de deur open!

In geval van serieuze inbraakpogingen kun je een seintje krijgen via je smartphone of er kan direct automatisch een telefoontje gepleegd worden naar politie of een beveiligingsbedrijf. Dit kan zijn aan de hand van een deur of raam die open gaat. Het systeem kan echter al een seintje geven als hij beweging in bijvoorbeeld de achtertuin registreert.

Smarthome in de toekomst

Smarthome zal een steeds grotere plaats gaan innemen in ons leven en de mogelijkheden zullen zich meer en meer gaan uitbreiden. Huishoudelijke apparaten als wasmachines, magnetrons, koffiezetapparaten, koelkasten, enz. zullen steeds meer gebruik gaan maken van smarthomesystemen die via wifi of bluetooth communiceren met de centrale regelunit.

Het is zeker niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld een slimme koelkast aangeeft als bepaalde producten over datum zijn of automatisch producten op uw digitale boodschappenlijst zet als ze op dreigen te raken!

En wat te denken van een thermostaat die via de gps-positie van jouw mobiel kan zien dat je op weg bent naar huis? Eenmaal thuis is de huiskamer reeds verwarmd en is in de entree van je huis de verlichting ook al ingeschakeld.

Het lijkt nog allemaal toekomstmuziek, maar deze opties behoren zeker tot de mogelijkheden van smarthomesystemen.