5 dingen waaraan je moet denken bij het overstappen


Bij het switchen van zorgverzekering moet je op een heleboel dingen letten. Het belangrijkste is natuurlijk of je de vergoeding krijgt die je wil. Maar er zijn nog een hoop andere belangrijke zaken. Wij hebben de belangrijkste vijf voor je op een rij gezet.

1. Digitaal declareren

Steeds meer verzekeraars willen dat je digitaal declareert. Dit kan voor sommige mensen een hindernis zijn. Vaak krijg je de rekening van de zorgverlener via de post. Niet iedereen heeft de mogelijkheid die rekening in te scannen en digitaal te sturen.

Als jij graag per post wil declareren is het belangrijk dat je een verzekeraar kiest die dat kan. Kijk dus goed of jouw verzekeraar je niet verplicht digitaal te declareren.

2. Vrije ziekenhuiskeuze

Er zijn drie soorten verzekeringen: budget, natura en restitutie. De restitutieverzekering is de enige verzekering waarbij je zelf mag kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Bij de budget- en naturaverzekering ben je gebonden aan de contracten die de verzekeraar heeft met de ziekenhuizen.

Kijk dus goed bij het overstappen of je bij de verzekeraar van jouw keuze nog steeds naar het ziekenhuis bij jou in de buurt mag. Dit geldt ook voor de fysiotherapeut.

3. Internetapotheek

Gebruik je medicijnen? Kijk dan goed waar je je medicijnen van je nieuwe verzekeraar moet ophalen. De meeste verzekeraars laten je gewoon naar je eigen apotheek gaan.

Er zijn er echter ook een paar die je verplichten om voor een recept gebruik te maken van een internetapotheek. Dit geldt vaak alleen voor een herhaalrecept. Als je dit niet wilt, kan je beter voor een andere verzekeraar kiezen.


4. Wachttijd

Voor sommige vergoedingen geldt een wachttijd. Dat betekent dat de verzekeraar je wel een vergoeding biedt, maar pas na een bepaalde periode.

Je ziet dit vaak bij een vergoeding voor orthodontie.

De vergoeding zit in het pakket maar je mag er pas na een jaar gebruik van maken. Heb je direct een vergoeding nodig? Dan kun je beter voor een ander pakket kiezen.

5. Directe acceptatie

Als je een pakket neemt met een hoge vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, dan kan de verzekeraar jou vragen om een medische verklaring. Je moet dan vragen beantwoorden over de staat van je gebit en of je het komend jaar een behandeling verwacht.

Aan de hand van die antwoorden beslist de verzekeraar of jij het pakket van jouw keuze krijgt. Als ze beslissen dat je het pakket niet krijgt, schrijven ze je automatisch in voor een pakket met een lagere vergoeding.

Wil je dat niet? Dan kan je nog annuleren. Hier gaat wel wat tijd overheen.

Stel dat je nog maar twee dagen hebt om over te stappen. Dan is het misschien niet verstandig om te kiezen voor een pakket met medische acceptatie. Wil je dat wel? Zeg dan je huidige verzekering voor 31 december op. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten.