Ik heb zonnepanelen. Wat moet ik doen bij het overstappen?

zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, kun je natuurlijk ook switchen van energieleverancier. Met zonnepanelen ben je zelf echter ook een kleine energiecentrale. Dat maakt het ietsje ingewikkelder.

Het eerste jaar

Heb je net zonnepanelen, en wil je overstappen? Zoek dan 2 dingen uit:

  1. Wat is je huidige stroomverbruik?
  2. Hoeveel verwacht je op te wekken met zonnepanelen?

Trek de verwachte stroomopbrengst van de zonnepanelen af van je stroomverbruik. Nu heb je je netto stroomverbruik. Gebruik dit verbruik in de energievergelijker.

Je hebt al langer zonnepanelen?

Heb je al langer zonnepanelen op je dak liggen, en verbruik je meer dan je zelf opwekt? Dan staat je netto verbruik op je laatste jaarafrekening. Gebruik dit netto verbruik in de energievergelijker.
 

Als je meer opwekt dan je zelf verbruikt, vul dan in de energievergelijker bij stroom ‘1 kWh’ in. Zo kun je toch leveranciers voor stroom vergelijken. Je gasverbruik staat hier natuurlijk los van. Dit verbruik kun je zien op je laatste jaarafrekening

Terugleveren

Wek je inderdaad meer op dan je verbruikt, dan is het voor jou vooral interessant welke energieleverancier de hoogste terugleververgoeding heeft. Je kunt dan stroom teruggeven aan het energienet.
 

Je energieleverancier geeft je een bepaald bedrag per teruggeleverde kWh. Meestal is deze terugleververgoeding gelijk aan het leveringstarief, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Salderen

Om je daadwerkelijke verbruik te berekenen, trek je de teruggeleverde energie af van de verbruikte energie. Deze rekensom heet salderen.

Na je overstap

Je kunt in onze energievergelijker nog niet aangeven dat je zonnepanelen hebt. Geef dit dus na je overstap zelf aan bij je nieuwe energieleverancier. De leverancier moet dit weten voordat de levering begint, zodat salderen en terugleveren goed verloopt.

Tips!

  1. Let er op dat je zonnepanelen in de zomer meer stroom opwekken, en je in de winter meer stroom van je energieleverancier zult afnemen.
  2. Neem bij je eerste jaar contact op met je leverancier om het voorschotbedrag af te spreken. Ze weten namelijk nog niet dat je waarschijnlijk minder zult afnemen.
  3. Registreer je zonnepanelen op energieleveren.nl en laat het je netbeheerder weten.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken