5 (te) gekke wasmachines die je in 2016 kunt kopen

We bezochten de grootste elektronicabeurs ter wereld. De IFA in Berlijn. Naast tv-, smartphone- en audiofabrikanten presenteren ook de producenten van huishoudelijke apparaten hun noviteiten.

Saai, denk je misschien. Maar dat valt mee. Dit jaar vielen ons de wasmachines op. We delen de 5 opmerkelijkste wasmachines met je die we in Berlijn zagen. Wassen wordt nooit meer hetzelfde.

- - door Eelko Wester, redacteur BesteProduct.nl - -


1. Samsung QW8500 AddWash: extra deurtje in de deur


Wat is het?

Tijdens het wassen kun je de Samsung wasmachine pauzeren. Je opent het extra deurtje en kunt nog een vergeten sok toevoegen. Ook grotere kledingstukken, zoals een spijkerbroek, passen door de tweede deur.

De wasmachine kun je ook besturen met een app. Je kunt er bijvoorbeeld mee aangeven dat je een delicaat kledingstuk pas verderop in het wasprogramma wilt toevoegen. De wasmachine stopt dan op het juiste moment en via de app krijg je een seintje dat je was kunt toevoegen.

Is het wat?
Iedereen kent het wel: de was draait en je vindt nog een sok of onderbroek die je bent vergeten. Dat lost Samsung met een extra deurtje op. De prijs is nog wel een dingetje. In het begin komt het alleen op het topmodel van circa 2.000 euro. Later zien we de extra deur vast op eenvoudigere modellen terug. Een simpele oplossing voor een veelvoorkomend probleem. Wij zijn enthousiast.

2. Een connected wasmachine met een app op je smartphone


Wat is het?

Het buzz woord op de IFA was ‘connected’. Of ‘vernetzung’, zoals de Duitsers het zeggen. Slimme apparaten in huis die met elkaar en de gebruiker communiceren. Met een app kun je de apparaten besturen en feedback krijgen. De apparaten snappen elkaar ook beter. Zo kan de wasmachine doorgeven aan de droger welke was heeft gedraaid. De droger staat vervolgens startklaar met het juiste droogprogramma.

Alle A-merken hebben nu wasmachines met een app. Bosch, Siemens en AEG bijvoorbeeld hebben een app waar je nagenoeg alle huishoudelijke apparaten mee kunt aansturen. Van de oven tot de koelkast, en van de vaatwasser en wasmachine tot het espresso-apparaat. Een uitdaging is een uniform besturingsplatform, zodat je AEG wasmachine kan praten met je Bosch droger.

Is het wat?

Het komt af en toe nog wat gezocht over, maar potentie heeft het zeker. Bijvoorbeeld als je wasmachine boven staat en jij beneden bent. Op je app zie je precies hoe lang je wasmachine nog moet en loop je niet voor niets naar boven. Simpel voorbeeld maar wel handig. En de app kan veel meer. Slimme mensen houden van slimme apparaten.

3. A+++-70%: wasmachines steeds beter voor milieu en de portemonnee


Wat is het?

Simpel, steeds zuinigere wasmachines. Op de IFA zagen we de eerste wasmachines bij BEKO en Sharp met het energielabel A+++ -70%. De labels die normaal van F tot en met A lopen zijn al een tijdje niet meer toereikend. Maar veel fabrikanten maken wasmachines die aanmerkelijk beter scoren dan A+++. A+++ -70% betekent simpelweg dat de machine 70% minder energie verbruikt dan een A+++-wasmachine. Energiekosten voor wassen van 20 tot 30 euro per jaar zijn daarmee mogelijk.

Is het wat?

Tuurlijk. Minder energie verbruiken, is beter. Voor het milieu en de portemonnee. Addertje onder het gras is dat het label vaak wordt bereikt door kunstmatig opvoeren van de capaciteit. Een trommel die qua grootte eerst 8 kg was kon verwerken, wordt nu softwarematig opgekrikt tot 12 kg. Die 12 kg normale was krijg je echt niet in zo’n trommel. Bovendien is je kledingkast al leeg bij 10 kg. Bij het testen voor het label wordt daar wel rekening mee gehouden omdat de laboratoria wassen met een percentage van de capaciteit. Niettemin, de duimen omhoog voor een lager energieverbruik.

4. Superdunne wasmachines van AEG voor iedereen die niet zoveel ruimte heeft


Wat is het?

Tegen 2050 zijn er 9 miljard mensen op aarde en tweederde woont dan in de stad. Dat vraagt om IKEA-achtige ruimtewonders. Ook voor de wasmachine.

AEG heeft de Compact Collection waarbij de wasmachine smaller is of minder diep. Normaal is een wasmachine 60 cm diep. Bij de Compact Collection is dat minder dan 40 cm. En met 4 of 6 kg capaciteit heb je voldoende voor 2 personen. AEG belooft dezelfde prestaties als bij grote wasmachines.

Is het wat?
Nou en of. Wonen in de stad met twee kamers is heel normaal. Kostbare ruimte offer je liever niet op aan grote apparaten. Eén op de vier apparaten uit deze lijn combineert zelfs wassen en drogen. Dat kan heel handig zijn als je ‘je kont niet kunt keren’ in de badkamer. +1 voor AEG.

5. Haier Duo; twee wastrommels in één wasmachine


Wat is het?

Wassen kost tijd. Wat nou als je twee wassen tegelijk kunt draaien, dacht het Chinese Haier. Dan stop je dus twee wastrommels in een machine. De bovenste trommel is wat kleiner met een capaciteit van 4 kg en 12 wasprogramma’s. Onder vind je een trommel voor 8 kg met 18 programma’s. De wasmachine heeft een normale breedte en diepte van 60 cm, maar is wel hoger dan gebruikelijk: 128 cm.

Is het wat?
Mwoah. Twee wassen tegelijk draaien, is natuurlijk wel handig, maar je zit wel met een grote machine opgescheept. En als je was klaar is, moet je die ook nog drogen. Als dat niet buiten kan, dan krijg je filevorming voor de droger. Leuk bedacht maar we verwachten geen navolging van de bekende Duitse merken op dit concept.

Ga voor meer interessante artikelen naar BesteProduct.nl.