Testpanel Microsoft Lumia 950


Op deze pagina lees je alle ins en outs over het Testpanel met de Microsoft Lumia 950.

Vijf leden van het Kieskeurig.nl Testpanel mochten in januari 2016 deze nieuwe Windows smartphone testen. Gedurende de testperiode hebben ze nadrukkelijk gelet op design, processorsnelheid, oplaadsnelheid, fotkwaliteit en nog veel meer!

Aantal testers: 5
Duur test: 2 weken
Testperiode: Januari 2016

Design

Rob Houweling 40
Netjes, plastic afwerking is minder mooi dan alu of glas, maar daar moet begrijpelijk wat op worden ingeleverd in verband met de afneembare achterkant.

Johan van Beilen 43
Mooi design. Jammer dat het gemaakt is van plastic.

Mathijs van der Hoek 31

Nette en strakke telefoon, zeer geschikt voor zowel priva aals zakelijk gebruik.

Sam Spierings 20

Strak, slank en praktisch.

Marjolein van de Weerdt 32
Strak in design. Mooi

lumia design

Beeldkwaliteit

Rob Houweling, 40 jaar
Mooi scherp en goed afleesbaar, ook buiten. Mooie kleuren en zwart is echt zwart.

Johan van Beilen, 43 jaar

Het Quad HD-scherm is echt super scherp, veel scherper dan ik ben gewend met andere telefoons.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar
Door de hoge resolutie komen zowel foto's als video's zeer scherp in beeld. Ook de kleuren komen tot hun recht door het amoled scherm, en de kijkhoek laat ook niks te wensen over.

Sam Spierings, 20 jaar

Het scherm is prachtig. De kleuren zijn helder. En zwart is ook echt zwart.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar

Zeer prettig, groot. Reageert goed, niet te snel.

Snelheid

Rob Houweling, 40 jaar
Geen merkbare vertragingen of hickups gezien. Het OS draait gewoon heel erg soepel op deze telefoon

Johan van Beilen, 43 jaar
Het toestel is heel snel. Opstarten binnen enkele seconden.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar
Hoewel ik een forse gebruiker ben heb ik geen enkele vertraging waargenomen. De snelheid is dan ook ronduit prima.

Sam Spierings, 20 jaar
De lumia 950 is snel. Echter zou word het toestel geremd door de software. Windows Mobile 10 voelt nog niet af, en lijkt hier en daar voor een vertraging te zorgen. Dit zou met een volledige software niet het geval moeten zijn met deze hardware.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar
Zeer snel, laad alles vrijwel meteen. Sommige apps door 3de willen nog wel eens op zich laten wachten. Het maken van foto's, filmpjes, documenten ect gaat erg snel en slaat ie meteen op in je OneDrive.

lumia snelheid

USB-C Fast Charging

Als de batterij van de Lumia 950 helemaal leeg is, zou volgens Microsoft de batterij al binnen 30 minuten voor de helft opgeladen zijn. Is dat ook zo?

Rob Houweling, 40 jaar

Vast charging werkt handig en prima. Helaas zul je er ook regelmatig gebruik van moeten maken omdat de accuduur nogal teleurstellend is.

Johan van Beilen, 43 jaar
Perfect. Supersnel opladen.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar

Het USB-C Fast Charging systeem werkt goed, ik heb er geen timer bij gehouden maar volgens mij was hij binnen 30 minuten meer dan half vol.

Sam Spierings, 20 jaar
Ja, de USB_C Fast Charging laadt de telefoon zeer snel op. Binnen no-time is de telefoon weer klaar voor gebruik.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar

Ja, was zeer snel opgeladen. Ideaal als je binnenkort weg moet en je moet toch je batterij nog even snel opladen.

De nieuwe app ‘Foto’s’

Rob Houweling, 40 jaar
De foto's app werkt prima, maar is geen app waarmee je veel kunt doen. Daarvoor is echt eenapp als de meegeleverde Lumia Creative Studio nodig.

Johan van Beilen, 43 jaar
De app Fotos heb ik alleen gebruikt voor het bekijken van de foto's. De app werkt snel, is gebruiksvriendelijk en is een goede toevoeging.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar
Ja, fijne applicatie met een goede integratie met onedrive. Alles werkt zoals je zou verwachten hoe het werkt.

Sam Spierings, 20 jaar
De nieuwe app 'Foto's' is overzichtelijk. De foto's worden gerangschikt op datum. Hierbij staan echter wel alle zelfgemaakte, opgeslagen en Whatsapp foto's door elkaar. Daarnaast heeft men de albums, waarbij alle zelfgemaakte, opgeslagen en Whatsapp foto's een eigen album hebben. Hier kan men eventueel eigen albums aan toevoegen.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar
Ja, heel erg fijn. Alles stond in mappen

Microsoft Office apps

Rob Houweling, 40 jaar
Prima. Vergelijkbaar met op andere mobiele platformen

Johan van Beilen, 43 jaar
Het gebruik van Office werkt prettig op dit toestel. Document maken zou ik altijd op een PC doen, maar het terugkijken werkt wel prettig met deze apps.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar

Alles werkt zoals je het verwacht

Sam Spierings, 20 jaar

Prettig. De telefoon maakt het mogelijk om waar je ook bent aan presentaties en teksten te werken. De apps voelen zeer natuurlijk aan, en zijn zeer compleet vergeleken met de programma's voor een pc.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar

Fijn, de optie dat je op je toestel office kan gebruiken vind ik ideaal. Regelmatig heb ik bv word nodig, maar geen toegang tot mn desktop. Dat ik er dan via mn gsm alsnog aan een word document kan en/ of kan maken/ veranderen, vind ik erg prettig.

Windows 10

Rob Houweling, 40 jaar
Windows 10 op zich werkt prima. Soepel en duidelijk. Af en toe is het lastig om een instelling te vinden maar gelukkig is daar tegenwoordig een handige zoekfunctie voor toegevoegd.

Helaas blijft de beschikbaarheid van een aantal apps problematisch."

Johan van Beilen, 43 jaar

Windows 10 werkt zeer prettig. Het is eerst wel wennen als je IOS of Android gewend bent. Maar nu ik eenmaal gewend ben aan Windows 10 wil ik niet meer terug naar Androis of IOS.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar

Ja werkt prettig, als je Microsoft's Windows 8 of hoger gewend bent op PC/Laptop/Tablet dan heb je met de Lumia 950 eigenlijk een veilloze overgang

Sam Spierings, 20 jaar
Ja Windows 10 werkt prettig op de Lumia 950. Windows 10 is zeer makkelijk aan uw persoonlijke voorkeuren aan te passen en is van alle gemakken voorzien. De software lijkt echter nog niet helemaal af. Zo nu en dan heeft de telefoon last van een hapering of vertraging. Dit is verder niet heel storend, en Microsoft komt continu met updates om alle problemen op te lossen.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar
Ja heel erg fijn. Ging lekker snel. In eerste instantie duurde het me wel bijna een hele dag om het toestel te installeren (back up plaatsen vanaf een Lumia 930 en daarna de nodige updates van het toestel zelf en de apps).


Foto-/camerakwaliteit?

Rob Houweling, 40 jaar
Prachtige scherpe foto's, mooie kleuren en de camera reageert lekker snel, hoewel het nog wat sneller mag als je het vergelijkt met een compact camera.

Johan van Beilen, 43 jaar

Voor een telefoontoestel vind ik de fotokwaliteit zeer goed. Ook heel goed dat je raw-bestanden kunt schieten met het toestel. Naast mijn spiegelreflexcamera is dit absoluut een goede toevoeging.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar
Foto resolutie zeer hoog, mooie kleuren, flitser is niet gewoon een knipperend led lampje maar een echte flitser. Reageert snel en maakt de foto's op de momenten dat je de knop indrukt (dus niet eerst nog scherp moeten stellen om vervolgens een fractie later pas de foto te maken). Fijn dat er een keer een producent is die begrepen heeft hoe het moet.

Sam Spierings, 20 jaar
De camera op de Lumia 950 is uitstekend. Niet alleen heeft het toestel een losse camera-knop. Ook de software voor de camera is erg goed. Zo kan men, indien gewenst, handmatig de white-balance, ISO, focus, helderheid en sluitertijd bepalen. Ook is er de mogelijkheid tot het gebruiken van Rich Capture. Hierbij kan men na het nemen van de foto nog de beste instellingen kiezen, zonder gebruik van programma's als Photoshop. Hierdoor gaat er niks van de foto-kwaliteit verloren. Ook de front-camera is van prima kwaliteit, meer dan voldoende bij het nemen van selfies.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar

Zeer goede kwaliteit aan foto's.

Lumia foto kwalititeit

Opmerkingen

Rob Houweling, 40 jaar
Het toestel is naar mijn mening te groot. Daarnaast mis ik apps waardoor het voor mij sowieso niet mogelijk is om over te stappen naar Windows 10. Zoals apps om mijn CV thermostaat te bedienen of mijn domotica controller.
Als deze apps er wel waren en er zou een 800 serie zijn (stuk kleiner) die vergelijkbare prestaties heeft, zou ik zeker wel geïnteresseerd zijn in een overstap.

Mathijs van der Hoek, 31 jaar
Fantastische telefoon en een waardige vervanger voor mijn huidige telefoon (Android), ik zal hem gaan missen.

Marjolein van de Weerdt, 32 jaar
Een zwaar, maar niet al te zwaar toestel. Je hebt niet het idee dat je een plastic dingetje in je handen hebt. Toestel is naar mijn mening iets te breed wanneer je bv wilt bellen (vrouwenhanden).


Eindoordeel


De Microsoft Lumia 950 is een telefoon die werkt als een pc. Onder andere doordat je de telefoon kunt koppelen aan je PC-monitor en vanwege de integratie van het Microsoft Office pakket. Daarnaast is het een smartphone met een 20 MP-sensor camera en een 5,2" Quad HD scherm.

Social media

>