Kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen kopen wordt steeds aantrekkelijker. Tegenwoordig betaal je voor de panelen en de installatie ervan nog maar de helft van wat het drie jaar geleden kostte. Natuurlijk lopen de kosten uiteen en is zonnepanelen vergelijken belangrijk.
 

Waar betaal je voor als je kiest voor zonnepanelen? Je betaalt allereerst voor de zonnepanelen zelf. Daarnaast betaal je voor de omvormer. Die omvormer zet zonlicht om in stroom. Tenslotte kost de installatie van zonnepanelen door een professionele installateur geld.

Zonnepanelen kopen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Drie jaar geleden betaalde je voor zonnepanelen nog bijna het dubbele van wat je er nu voor betaalt. Dat de kosten gedaald zijn, betekent ook dat de tijd die je nodig hebt om je investering terug te winnen, gehalveerd is.
 

De totale terugverdientijd verschilt; je wekt niet elk jaar precies dezelfde hoeveelheid energie op. Maar gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen acht en tien jaar. Een zonnepaneel heeft trouwens een gemiddelde levensduur van ongeveer 30 tot 35 jaar.

Belastingvoordeel op zonnepanelen

De Nederlandse overheid heeft iets interessants bedacht: een speciale belastingregel voor wie zonnepanelen aanschaft. Je kunt namelijk de btw (de omzetbelasting die je betaalt als je een aankoop doet) terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan met terugwerkende kracht vanaf 20 juni 2013.
 

Met deze regel is het aanschaffen van zonnepanelen nét iets voordeliger en heb je je aankoop bovendien sneller terugverdiend. Subsidie op zonnepanelen bestaat helaas niet meer.

Wat zonnepanelen opleveren

We weten nu waar de kosten voor zonnepanelen uit bestaan. Maar wat leveren zonnepanelen je op?
 

Volgens recente cijfers van het Nibud verbruikt een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen per jaar gemiddeld 4.580 kWh aan stroom. De Universiteit Utrecht concludeerde in een onderzoek dat de overheid ervan uitgaat dat in Nederland de jaaropbrengst van een zonnepanelen-systeem gemiddeld 875 kWh per kWp is.
 

De populairste zonnepanelen hebben een piekvermogen van zo'n 250 Wp. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo'n 220 kWh aan energie per jaar. Van dit soort panelen zou je er dus - uitgaande van de hierboven genoemde verbruiksinschatting van het Nibud - twintig nodig hebben om een vol jaar genoeg stroom op te wekken. Natuurlijk hangen de opbrengsten van zonnepanelen ook af van omstandigheden, zoals de ligging van de panelen en hoeveel zonlicht er op de panelen valt.

Vergelijken en overstappen

Laat je voordat je een zonnepaneel gaat kopen goed informeren over alle mogelijkheden en bereken nauwkeurig wat het jou gaat opleveren. Doe de energievergelijking op Kieskeurig.nl om de beste leverancier te kiezen voor het gedeelte van je stroom dat je niet zelf opwekt.
 

En - heb je eenmaal gekozen voor zonnepanelen en je ontvangt een deel van je stroom alsnog van een van de Nederlandse leveranciers - dan kun je net zoals iedere consument altijd overstappen. Bijvoorbeeld als je bij een andere leverancier een mooiere deal krijgt, fijnere service of als die andere leverancier gewoon beter bij je past.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken