Is elektrisch poetsen nou echt beter?

Een van de grootste voordelen van poetsen met een elektrische tandenborstel is dat je veel secuurder te werk kan gaan. Zo zal er minder tandplak achterblijven, wat weer zorgt voor minder gebitsproblemen. Waar het eigenlijk op neer komt: door met een elektirsche tandenborstel je tanden te poetsen, wordt je gebit echt beter schoon.

Waarom elektrisch poetsen?

Goed tandenpoetsen is eigenlijk best wel moeilijk. Veel mensen horen bij hun jaarlijkse controle bij de mondhygieniste dat ze beter moeten poetsen. Vooral als je poetst met een gewone handtandenborstel, gaat het vaak niet goed.

Door niet secuur te poetsen kan het zo zijn dat er tandplak op en tussen de tanden en kiezen achterblijft. Dat klinkt niet zo erg, maar tandplak zorgt juist voor het onstaan van gaatjes en zelfs tandvleesontstekingen.Elektrische borstels kunnen tot wel 15.000 poetsbewegingen per minuut maken. Veel meer dan wij met de hand dus.
Ook komen elektrische tandenborstels veel beter op lastige plekjes dan een handtanenborstel.


Voordelen elektrisch poetsen

Naast het feit dat een elektrische tandenborstel je gebit beter schoonmaakt, zijn er nog een aantal voordelen voor je mond: Wanneer je je tanden poetst met een handtandenborstel kan je nog wel eens te hard drukken. Dit kan je tandvlees beschadigen, waardoor het zich terugtrekt.

Sommige elkektrische tandenborstels hebben zelfs een terugslagfunctie. Deze geven aan wanneer je te hard drukt door een geluidje of een lampje aan te zetten. Zo word je er op geattendeerd dat je te veel druk uitoefent.

Tussen je tanden poetsen

Ook als je poetst met een elektrische tandenborstel blijft het belangrijk om tussen je tanden, oftewel interdentaal. Dit kan met flossdraad, tandenstokers of met een monddouche (ook wel waterflosser genoemd).

Vooral als je last hebt van tandvleesontsteking, paradonditis of bloedend tandvlees, is het gebruik van een waterflosser aan te raden. 

Samen tandenpoetsen

Willen jij en je partner allebei elektrisch poetsen, en vaak tegelijk? Geen probleem: kies dan voor een elektrische tandenborstel die wordt geleverd met een extra body. 

De meeste grote merken zoals Braun, Philips en Oral B leveren elektrische tandenborstels met een extra body. 

Wil je meer lezen over elektrische tandenborstels, de verschillende tandenborstels die verkrijgbaar zijn en deze vergelijken? Klik dan hier om naar de informatiepagina te gaan.

Tandenborstels voor kinderen

Voor kinderen zijn er veel speciale elektrische tandenborstels. Deze tandenborstels hebben vaak een kleurrijke of thematische uitvoering, zoals prinsessen of auto's, en een aantal extra's die het poetsen zelf maken. Bijvoorbeeld door middel van muziek, andere geluidjes of zelfs apps. Ook hebben deze borstels vaak een kleinere borstelkop en zachtere haren. Perfect dus voor een poreuzer kindergebit.