De i-size is de nieuwe norm binnen autostoeltjes

Wat is er veranderd? Wat is er verbeterd?

Sinds juli 2013 is er door de Europese Commissie een nieuwe ECE norm ingevoerd omtrent autostoeltjes. De huidige norm ECE-R144 wordt met de tijd vervangen door de ECE-R129. Alle stoeltjes die worden verkocht moet voldoen aan de huidige Europese norm. Nu is de norm verbeterd voor meer veiligheid voor je kleintje in de auto.

Indeling op lichaamslengte

De huidige autostoeltjes worden ingedeeld op het gewicht van kinderen. De nieuwe I-Size stoeltjes worden ingedeeld op de lichaamslengte van je kleintje. Voor welke lengte deze autostoeltjes geschikt zijn wordt door de fabrikant van het stoeltje aangegeven.

Veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste in de auto.
De nieuwe I – Size autostoeltjes moeten een zijdelingse botsing kunnen doorstaan. Tevens moeten kinderen tot 15 maanden tegen de rijrichting worden vervoerd. Let op dat wanneer je je kind op de bijrijdersstoel vervoerd dat je de airbag uitzet.

Kan de I – Size autostoeltje in alle auto’s ?

De nieuwe auto’s die nu net op de markt komen hebben een “I – Size ready” logo. En kan het stoeltje er in geplaatst worden. Wil je zeker weten dat er in jouw huidige auto of je toekomstige auto een nieuw stoeltje geplaatst kan worden? Check dit voor de zekerheid op de site van de fabrikant van het autostoeltje. Daar staat een lijst voor welke auto’s het stoeltje geschikt is.

De nieuwe norm wordt niet in één keer ingevoerd maar in fases. Fase 2 is nu ingegaan en dat is het doorvoeren van de nieuwe regelgeving. Fase 3 zal in 2018 beginnen en dan worden alle autostoeltjes met een gordelbevestiging van de markt gehaald.

Heb je al een autostoeltje?
Het is niet nodig om meteen naar de winkel te gaan en een nieuw stoeltje te kopen. Het aanbod is nu nog niet heel groot van de I – Size stoeltjes en voorlopig blijven de beide normen naast elkaar bestaan. Maar uiteindelijk wordt de I –Size wel de nieuwe standaard.

Je wilt natuurlijk altijd de meest veilige keuze maken als het gaat om je kinderen. Dat geldt ook voor hun autostoeltjes. Op Kieskeurig.nl kun je je keuze maken gebaseerd op de voorwaarden die jij belangrijk vindt, en lees je de reviews van andere ouders. Om ook andere (aanstaande) ouders te helpen kan je zelf ook een review plaatsen. Wat vind je goed aan je autostoeltje en wat vind je dat er verbetert kan worden?