Hulp bij aankoop en onderhoud van je cv-ketel

Tijdens gure winterdagen kunnen we bijna niet zonder: de cv-ketel. En ook al gebruiken we de cv-ketel in de zomer bijna niet, regelmatig onderhoud is wel heel erg belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat een cv-ketel met goed onderhoud gemiddeld 15 jaar mee gaat? Misschien is de jouwe zelfs al wel aan vervanging toe.

Bekijk het aanbod cv-ketels

Onderhoud

Als een cv-ketel 15 jaar is gebruikt, zal deze het waarschijnlijk nog steeds doen maar is hij lang niet meer zo zuinig als voorheen. Daarnaast is de kans op storingen ook groter. Een ketel wordt intensief gebruikt en moet goed onderhouden worden. Het is daarom goed om je cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt te geven door een erkende en ervaren installateur.

Deze installateur vult de cv-ketel vaak ook voor je bij: dit is erg belangrijk. Houd het daarom zelf ook goed in de gaten en vul waar nodig de ketel zelf ook bij. Dit is in principe niet ingewikkeld, maar kan wel een flink waterballet opleveren als het niet goed gebeurt. Zorg dus dat je goed geïnformeerd aan de slag gaat. Het zelfde geldt voor het ontluchten van de verwarming. Om er voor te zorgen dat er geen lucht in zit en dus goed kan blijven opwarmen, doe je dit minimaal één keer per jaar.

Heb je een storing aan de ketel? Ga niet zelf klussen, maar bel een ervaren installateur.

Nieuwe cv-ketel

Is je cv-ketel kapot gegaan of wil je met het oog op zuiniger verbruik een nieuwe kopen? Let dan goed op de specificaties van de cv-ketel. Niet iedere ketel past namelijk in ieder huis! Een cv-ketel die een appartement moet verwarmen is anders dan een ketel voor een hoekwoning. En wat dacht je van een zonneboiler? Ook hier gelden weer verschillende voorwaarden.

Een ander belangrijk punt zijn de kosten. Stel een budget vast voor de ketel die jij gaat kopen en vergeet niet de kosten mee te nemen voor de montage. Daarnaast moet je het aantal te verwarmen kubieke meters van je huis weten. Zo kan je precies bepalen welke cv-ketel geschikt is voor jouw huis.

Wil je meer weten over verschillende soorten cv-ketels? Lees hier meer informatie over de type cv-ketels.

Vervolgens is het goed om te weten welke CW waarde je nieuwe cv-ketel moet hebben. CW waarde staat voor Comfort Warm Water en heeft waarden van 1 tot en met 6. Waarde 1 is laag comfort en waarde 6 is hoog comfort.

We leggen de verschillende waardes even voor je uit:

  • CW waarde 1 en 2 zijn geschikt voor het opwarmen van het water in de keuken en de douche. Heb je een bad? Dan kan je deze cv-ketel niet gebruiken. Ook kan je niet tegelijkertijd douchen en in de keuken warm water gebruiken.
  • CW waarde 3 en 4 doen er ongeveer twaalf minuten over om een bad van 100 liter vol te laten lopen. Ketels met deze waarde zijn ook geschikt voor het gebruik van water in de keuken, onder de douche of in bad, maar niet tegelijkertijd.
  • CW waarde 5 doet er zes minuten over om het bad te vullen en kan douche, keuken en bad beperkt tegelijkertijd warm water geven.
  • CW waarde 6 is de alleskunner. In vijf minuten heb je een bad vol en je kan je douche, keuken en bad allemaal zonder problemen tegelijk gebruiken.
Let er wel op dat over het algemeen de regel geldt: hoe hoger de CW waarde, hoe hoger de kosten.

Aanpassingen nodig?

Een nieuwe cv-ketel laten installeren kan meer voeten in aarde hebben dan je van te voren verwacht. Vergeet bijvoorbeeld niet te vragen of je huidige thermostaat geschikt is voor je nieuwe ketel. Het kan namelijk zijn dat je deze na aankoop van een nieuwe cv-ketel moet vervangen.

Een ander belangrijk punt zijn de afvoerkanalen en aansluitingen in je huis. Sommige ketels, zoals HR-ketels, gebruiken andere leidingen dan je met een cv-ketel gewend bent. Vraag hier dan ook naar bij de installateur of specialist voordat je een nieuwe ketel aanschaft.

Garantie

Wanneer je de ketel laat monteren is het goed om na te gaan of je ook garantie krijgt op de montage. Over het algemeen zal er altijd een goede garantie op de cv-ketel zitten, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit ook geldt voor de montage.

Met een nieuwe ketel en goed onderhoud zit je er de komende 15 jaar weer lekker warmpjes bij.