Gelegenheidskleding en etiquette voor mannen


Goede manieren behoren tot de skillset van de gentleman. Zo is het houden aan kledingvoorschriften ook een vorm van etiquette. Maar wat betekenen al die verschillende dresscodes? Artikel geschreven door MenToday.nlBlack-tie

Vraagt de dresscode om black-tie dan mag de smoking uit de kast getrokken worden. Het is minder formeel, maar tegenwoordig veel gangbaarder op formele gelegenheden dan white-tie. De zwarte smokingjas heeft een peak of shawl revers van satijn, of in ieder geval van dezelfde stof als de biezen van de pantalon. Ook onder de smoking worden net als bij het rokkostuum zwart leren lakschoenen gedragen. Het overhemd is wit en de zelfgestrikte vlinderdas zwart. De stropdas hoort absoluut niet thuis op een black-tie event. En de kleur van de sokken? Zwart en niks anders.


White-tie

De meest formele vorm van avondkleding is het rokkostuum, ofwel white-tie - dat op de zelfgestrikte, witte vlinderdas slaat. Wat voor de Tweede Wereldoorlog als ‘gewoon’ formele kleding werd beschouwd, is vandaag de dag gepromoveerd tot kleding voor ceremoniële gelegenheden. Het jasje is zwart of nachtblauw van kleur met uitgesneden panden die aan de achterkant langer zijn dan aan de voorkant. Het heeft een zijden revers en wordt open gedragen. Daaronder hoort een wit gilet met een dubbele knopenrij en wit overhemd met opstaande boord en omgevouwen punten. De pantalon is in dezelfde kleur en van hetzelfde materiaal als het jasje met een enkele of dubbele bies van zijde. Bij het rokkostuum horen uitsluitend zwarte lakschoenen.

Business casual

Een uitnodiging met business casual als kledingvoorschrift gaat al meer de informele kant op. De regel: een matchend kostuum in grijs/antraciet of navyblauw, maar tegenwoordig zie je steeds vaker (lichte) bruintinten - een welkome verandering. Een bijpassend overhemd en stropdas maken het geheel af. Onder een grijs of blauw pak kunnen zowel zwarte als bruine schoenen gedragen worden. Maar bij een zwart pak hoort alleen zwartgekleurd schoeisel!

Smart casual

Op een feest waar genodigden (smart) casual gekleed verwacht worden, is het meest kleurrijk. Het is echter geen vrijbrief om in een baggy broek en hoodie te verschijnen! Fleurige colberts en blazers kunnen gecombineerd worden met een overhemd, polo of zelfs T-shirt. Dassen mogen, maar zullen op een casual event in de minderheid zijn. Goedpassende chino’s of jeans - het liefst van donkergekleurd denim - zijn eerder regel dan uitzondering. Leren veterschoenen genieten nog altijd de voorkeur boven sneakers, máár een minimalistisch paar premium sneakers zal zeker niet misstaan.