Testpanel: Samsung Gear S3

Het Kieskeurig.nl testpanel geeft een onafhankelijke opinie over een product. Hiermee proberen we consumenten optimaal en op een eerlijke manier te informeren. In dit rapport laten we zien hoe de Samsung Gear S3 heeft getest.

De Gear S3 is een watch met een stijlvolle uitstraling. De smartwatch heeft een IP68-standaard en full-color Always on Display(AOD) van de Super AMOLED technologie. Met een opslagcapaciteit van 4 GB en een batterijduur van 96 uur kun je zorgeloos gebruik maken van de smartwatch.

Aantal testers: 5
Geslacht: 5x man
Testperiode: Januari 2017
Duur: 3 weken

       

Eerste reactie

Irfan (33 jaar)
Blij om te zien dat het de Frontier versie was. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Mooi design, de stijl van de casing past bij mijn stijl.

Marnix (32 jaar)
Mooi horloge! Mooier dan verwacht. Hij voelde ook iets zwaarder dat ik had verwacht.

Misye (29 jaar)

Geweldig, bijzonder mooi en een unieke horloge.

Juan (30 jaar)
Mijn eerste indruk was verassend, de Gear S3 heeft een strak, modern en stoer design voor een smartwatch.

Kevin (32 jaar)

Enthousiast en nieuwsgierig naar de mogelijkheden.

Eindoordeel


Positieve punten


Irfan
Heel veel; Het uiterlijk is mooi. In tegenstelling tot andere smartwatches ziet het eruit als een traditioneel horloge, stijlvol. Connecten met mijn telefoon ging erg makkelijk. De batterijduur is goed(voor een smartwatch). Er zijn best veel apps beschikbaar, de bediening van het menu via de ring is erg leuk en het display is responsief. De ring voelt niet heel sterk aan, maar blijkt behoorlijk stootvast.

Ik heb wifi, bluetooth en hartslagmeting aanstaan en krijg gedurende de dag veel berichten binnen, de batterij gaat alsnog ruim 1.5 dag mee. Bij zuinig gebruik zal dit dus veel beter zijn. Ik heb muziek afgespeeld en handsfree gesprekken gevoerd en het geluid was goed. Ik was goed verstaanbaar, de kwaliteit is op elk vlak gewoon erg hoog. Vergeleken met mijn Fitbit Charge HR lijkt de hartslagmeting even goed te werken, die ging redelijk gelijk op.

Marnix
Hij is erg eenvoudig te synchroniseren met je telefoon. Hij ziet er goed uit. Het gebruiksgemak is fijn, met de draairand kun je snel en makkelijk het horloge bedienen en ook het touchscreen werkt goed.
De batterijduur is prima, eens in de drie dagen moet je het horloge opladen met de mooi uitziende lader.
Hoe vaak ik het horloge gebruikt heb is niet in aantal keer uit te drukken.

Ik heb hem eigenlijk altijd om gehad gedurende de testperiode. Hij meet bewegingsactiviteit en hartslag erg precies en snel. Je kan eigenlijk alles bijhouden waarvan je dacht dat je het niet nodig had. Er zijn nog niet veel verschillende apps voor het horloge, maar ik heb niks gemist.

Misye
Super mooi design, handige functionaliteiten, kwaliteit, de apps erop zijn er lekker veel, en het reageert goed op je handelingen.

Juan
Design: De Gear S3 vind ik een modern smartwatch die niet al te veel opvalt. In de afgelopen weken heb ik hem tijdens mijn werk- en sportactiviteiten gebruikt.

Installatie: Het makkelijkste vind ik dat de Gear S3 bij de start van de installatie zonder telefoon geactiveerd kon worden.

Gebruiksgemak: Grootste pluspunt van de Gear S3 vind ik wel de draaibare ring om door het scherm te navigeren. Hierdoor heb je een geheel overzicht van de app op de Gear S3 zonder dat je vinger het zicht belemmerd. Daarnaast werkt het touchscreen perfect en zelfs met handschoenen aan herkent hij de bewegingen(hiervoor moet je wel de juiste instellingen instellen).

Metingen: Het opmeten van mijn hartslag, stappenteller, aantal herhalingen tijdens sportactiviteit (Squats, Lunges) verliep vlekkeloos.

Opties: De Fitness tracker optie waarbij je per sportactiviteit kan aangeven welke sport je gaat uitoefenen zoals Hardlopen, Wandelen, Fietsen, Crosstrainer, Yoga etc. vond ik voortreffelijk en heb deze optie ook het meest gebruikt. Dat je verschillende doelen kan instellen is ook zeker een pluspunt, zo kun je aangeven wat het aantal herhalingen of aantal verbrande calorieën is die je wilt behalen.

Kwaliteit: De Gear S3 straalt luxe en kwaliteit uit, het glas kan tegen een stootje en de knoppen aan de zijkant zijn robuust waardoor het niet aanvoelt alsof het een goedkope smartwatch is.

Apps: Ik heb verschillende apps gebruikt, voornamelijk Gear S3 app om de wijzerplaten en apps te downloaden. Een aantal apps heb ik op smartwatch zelf gedownload waaronder Nu.nl, Buienrader, Cirkels, FutbolESP, Translate etc. Een aantal andere apps synchroniseerde zelf met de smartwatch waarvan ik korte notificaties op de Gear s3 ontving zoals van Twitter, Outlook, Instagram etc.

Kevin
S3 ziet er mooi uit in vergelijking met andere smartwatches. Veel verschillende apps en makkelijk te installeren. Na wat spelen blijkt het gebruik heel gemakkelijk te zijn en spreekt het allemaal redelijk voor zich. Qua stappen en inspanning denk ik dat de S3 accurater is dan b.v. de fitbit.



Verbeterpunten


Irfan
Als ik naar het geheel kijk dan heb ik het gevoel dat er veel meer mogelijk is met de Gear S3, maar dat alle handigheidjes er gewoon nog niet zijn omdat de markt nog zo klein is vergeleken met de android telefoon markt. Integratie met niet-Samsung apps ging niet vlekkeloos, ook de integratie met Spotify rechtstreeks ging niet goed. Spotify in het quick menu kon geen verbinding krijgen met mijn telefoon, maar iedere keer dat ik erlangs ging scrollen werd Spotify wel geopend op de telefoon. Dit gebeurde ongeacht wat ik er op dat moment ook mee deed. Spotify eerst starten op de telefoon en vervolgens besturen via de Samsung muziek app op de watch werkte wel goed, maar de Spotify app voor Gear dus helemaal niet.

Hardlopen met SHealth ging goed en SHealth is een leuke app, maar het is geen Runtastic Pro. Integratie met Runtastic is me niet gelukt. Bij het rennen met SHealth zag ik op de Gear S3 een mooi overzichtje met hartslagwaardes en grafieken. Perfect om te delen op social media, maar dit kon met geen mogelijkheid. Bij delen naar Facebook werd dat mooie overzicht vereenvoudigd tot een veel te simpel diagram. Dat komt wat lullig over als het op de watch zelf zo goed eruit ziet.

Bij mijn laatste danssessie heb ik een aantal keer per ongeluk mijn meting stopgezet waardoor ik de avond dus niet als 1 sessie kan evalueren. Een extra stap voor het beindigen van een sessie zou dus handig zijn. Ik heb geprobeerd mijn Galaxy S5 zo in te stellen dat deze niet vergrendeld wordt in de buurt van de Gear S3 in een poging de Gear S3 te gebruiken als remote voor de camera op de telefoon. Echter bleef het scherm maar vergrendelen. Ik kan niet zeggen waar dat aan lag, dus die test is gewoon niet gelukt.

Marnix
Ik vind het horlogebandje niet goed passen bij het horloge zelf, hij is me namelijk iets te rubberig. Het heeft niet de klasse die het horloge zelf wel uitstraalt. Wat mij betreft mag het horloge iets minder wegen. Aan je pols merk je het niet heel erg, maar in vergelijking met normale horloges is deze (natuurlijk) iets zwaarder. Het product zelf vind ik fantastisch en erg indrukwekkend, de prijs zou voor mij wel een drempel zijn. Maar als je een smartwatch zoekt is dit model erg geschikt.

Misye
Pasvorm zou wat beter kunnen, misschien ook nog wat aan de zware kant. Vooral als je gaat sporten zou die wat lichter kunnen en de batterijduur toch nog wat langer of een spaarfunctie.

Juan
Metingen: Ik heb tijdens een bootcamp les mijn aantal verbrande calorieën gemeten en kwam tijdens de 50 min durende sessie uit op 85 calorieën. Dit is niet correct, aangezien ik de dag erna 2 km heb gewandeld en de Gear s3 aan gaf dat ik 60 calorieen heb verbrand.

De calorieënteller klopt naar mijn inzien niet volledig. Daarnaast zou het een plusplunt zijn als je bij de fitnesstracker je leeftijd, geslacht en gewicht kon invoeren. Tenslotte verschilt de verbranding aan calorieen per persoon.

Kevin
De standaard meting van hartslag is per uur, waarbij de laagste en hoogste hartslag wordt weergegeven in de grafiek. Voor sporten is dit niet erg praktisch omdat je niet op hartslag kan trainen. Ook de hartslag tijdens de nachtrust is niet goed terug te halen. Dit zou ik graag verbeterd zien

Samsung Gear S3 kopen


Samsung Gear S3 Frontier zwart

Samsung Gear S3 Frontier zwart
6,2 (13)

Verwachtingen

Irfan
Ik had verwacht dat ik het als een gimmick zou ervaren. Als een mini smartphone om mijn pols, maar al na een paar dagen was ik er helemaal aan gewend. Draai naar rechts om mijn hartslag te controleren als ik mijn medicatie inneem. Ik hoor een bericht binnenkomen op mijn telefoon die verderop ligt en ik lees het op mijn pols. Het gaat allemaal heel natuurlijk. Het display is ook echt goed. Het is geen pixelated minischermpje zoals ik dat eens bij een pebble heb gezien. Het ziet er strak uit en het zit ook nog eens verpakt in de vorm van een klassieke duikers klok.

Marnix
Bij het instellen en ontdekken van de telefoon had ik me nog niet bedacht dat ik er letterlijk ook mee kon bellen. Ik werd gebeld en kon als Michael Knight van KnightRider opnemen. Ik was meteen erg enthousiast en mijn omgeving heeft eigenlijk alleen maar gehoord hoe goed ik het horloge vind.

Misye
Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik kon verwachten want ik heb nog nooit eerder een smartwatch gehad maar nu ik deze gezien heb wil ik geen ander horloge meer!

Juan
Ik had niet verwacht dat de Gear S3 zo veelzijdig zou zijn m.b.t. synchronisatie met de apps, sportactiviteiten, stimuleren om te bewegen.

Kevin
Het is een goede smartwatch die ook een aantal goede sportfunctionaliteiten heeft. Het design is goed en spreekt ook andere mensen aan. Wanneer je het alleen als sporthorloge gebruikt, zou de functionaliteit hartslagmeting wat anders kunnen worden weergegeven. Dan zou het voor mij perfect zijn(ligt aan de software kant en niet aan de hardware kant).