Het energielabel van een huis

Ieder huis heeft tegenwoordig een (voorlopig) energielabel. In januari en februari 2015 kregen alle koophuizen die nog geen energielabel hadden een voorlopig energielabel toegestuurd per post. De overheid hoopt zo dat huiseigenaren na gaan denken over manieren waarop zij hun huis energiezuiniger kunnen maken, en dus beter voor het milieu.
 

Het energielabel is onder andere verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen en appartementen, woonwagens voor permanent gebruik, winkels, kantoor-, sport-, horeca- en gezondheidszorggebouwen. Allemaal leuk en aardig, maar wat kun je er eigenlijk mee?

Wat betekent het energielabel?

Het energielabel vertelt je hoe energiezuinig je huis is. Dat kan variëren van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel is gebaseerd op het bouwjaar van een huis, het type en de grootte en vergelijkbare huizen. Deze gegevens worden uit het Kadaster gehaald.
 

Ook de isolatie, (dubbele) beglazing, verwarmingsinstallatie en eventuele zonnepanelen bepalen de waarde, deze gegevens worden geschat. Heb je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis, dan wordt ervan uitgegaan dat je isolatie in orde is, je dubbele beglazing hebt en een zuinige HR-ketel.

Wat heb je eraan?

Bij verkoop van een huis kunnen eventuele kopers aan het energielabel direct zien of een huis energiezuinig is en of ze dus een hoge of lage energierekening mogen verwachten. Ook kunnen ze gemakkelijk soortgelijke huizen met elkaar vergelijken.
 

Een nieuwe koper heeft recht op het energielabel om een idee te krijgen van de energiekosten. Zo kan hij bepalen of hij een goede deal sluit door het huis te kopen. De verkoper profiteert ook van een gunstig (groen) energielabel omdat zijn huis vaak sneller en voor een hogere prijs wordt verkocht.

Geldt dit ook voor huurhuizen?

Ook een huurder heeft recht op het energielabel, dit bepaalt het aantal huurpunten in het woningwaarderingsstelsel. Hoe energiezuiniger het huis, hoe minder huurpunten en hoe lager de maximale huurprijs. Wanneer je een huis gaat huren, heb je dus ook baat bij een groen energielabel! De huurder ontvangt een kopie van het energielabel bij ondertekening van het huurcontract.
 

Wanneer je besluit je huis te verkopen of opnieuw te verhuren, moet je het voorlopige energielabel definitief maken, anders riskeer je een boete van maximaal € 405,-.
 

Het definitieve label kan namelijk afwijken van het voorlopige energielabel, als je bijvoorbeeld in de tussentijd zonnepanelen hebt geplaatst of als blijkt dat je woning geen dubbel glas heeft, terwijl dit wel geschat werd. Wanneer je een boete boven het hoofd hangt, krijg je nog een laatste kans om een definitief energielabel aan te vragen.

Hoe maak je een voorlopig energielabel definitief?

Het definitief maken van een energielabel kan eenvoudig online op www.energielabelvoorwoningen.nl en kost enkele tientjes. Wanneer je gegevens aanpast omdat je enerziezuinige aanpassingen aan je huis hebt gedaan, dien je hier wel digitaal bewijs (foto’s, factuur) voor aan te dragen en een erkend deskundige te selecteren die dit bewijs controleert. De deskundige kan een bouwtechnisch specialist, energieadviseur of makelaar zijn die het bewijs op afstand controleert. De deskundige komt dus niet bij je thuis, stuur daarom voldoende en goed digitaal bewijs mee!
 

Heb je alles gecontroleerd en je gegevens verstuurd, dan ontvang je je nieuwe energielabel automatisch per e-mail van de Rijksoverheid. Soms gebeurt dit al binnen een dag, meestal na enkele dagen, afhankelijk van het meegestuurde bewijs en de reactiesnelheid van de deskundige. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.
 

Ook wanneer je je huidige energielabel wil vervangen, omdat je bijvoorbeeld energiezuinige maatregelen hebt genomen, doe je dat online op de hierboven beschreven manier. Je hoeft een definief energielabel dat nog geldig is niet eerder te vervangen, maar het is wel slim om dat te doen wanneer je je huis gaat verkopen. Ben je het niet eens met je energielabel, kaart dit dan aan bij de deskundige of dien een klacht in bij de Geschillencommissie Energielabel. Dit kost je €27,50, de uitspraak van de Geschillencommissie is bindend.

Besparen op energiekosten

Dus als ik een groen energielabel heb, bepaal ik weinig voor energie? Nee, zo simpel ligt het helaas niet. Het energielabel geeft je al een aardig idee van het energieverbruik van je huis en waar je verbeteringen in aan zou kunnen brengen.
 

Maar een energielabel dat aangeeft dat je huis energiezuinig is, wil niet per definitie zeggen dat je ook een lage energierekening hebt. Hoeveel warm water en energie je verbruikt, de apparaten die je hebt en hoe vaak je deze gebruikt, kunnen er ook voor zorgen dat je toch een hogere energierekening hebt dan je buren met hetzelfde energielabel.
 

Ook je energieleverancier en de prijzen die deze hanteert bepalen de energiekosten. Op Kieskeurig.nl kun je in een oogopslag verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en eenvoudig overstappen om van de beste energiedeal te profiteren!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken