Zonnepanelen

Dat er veel meer uit de zon te halen is dan alleen een mooi kleurtje, weten we inmiddels maar al te goed. De zon is goed voor ladingen energie. Om die energie op te wekken, heb je zonnepanelen nodig. Hoe maak je de juiste keuzes als je zonnepanelen gaat kopen?

Hoe veel zonnepanelen opleveren

De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp: Watt piek. De energiemeter in je huis maakt de omrekening van Wp naar kWh. Hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt? Dat is moeilijk te zeggen. Het is afhankelijk van een paar factoren. Zoals de plaats van de panelen: hoe meer zon ze vangen en hoe minder ze in de schaduw liggen, hoe meer zonlicht ze gaan vangen. En veel zonlicht betekent: veel energie.
 

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat een gemiddeld zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp (de populairste zonnepanelen hebben dit vermogen) jaarlijks 220 kWh energie oplevert. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft per jaar 3.500 kWh energie nodig; dat vraagt dus om zo’n zestien zonnepanelen.

Zonnepanelen worden steeds beter

Het Utrechtse onderzoek maakt ook zichtbaar dat de zonnepanelen die in Nederland worden geïnstalleerd, steeds beter worden. Het omzetten van zonlicht naar energie gaat steeds efficiënter en de panelen worden steeds zorgvuldiger geïnstalleerd. Dat zorgt voor steeds meer opbrengst.

Zonnepanelen kopen en vergelijken

Wil je zonnepanelen gaan kopen? Zorg dat je alle benodigde informatie hebt om een goede keuze te maken. Niet op elk dak zijn zonnepanelen de beste oplossing. Komt er voldoende zonlicht op jouw dak? Hoeveel uur per dag ligt jouw dak in de schaduw? Valt er te veel schaduw op een zonnepaneel, dan schakelt hij uit. Het paneel levert dan geen energie meer op.

Hoeveel panelen op jouw dak

Je hebt besloten om voor zonnepanelen te gaan. Hoe beslis je nu hoeveel panelen je op jouw dak laat zetten? Natuurlijk is dat onder meer afhankelijk van de grootte van je dak. En van de draagkracht ervan: je dak moet de panelen natuurlijk wel kunnen dragen. Deel je je dak met anderen omdat je in een appartementencomplex woont, dan kun je ervoor kiezen de panelen gezamenlijk in te kopen. Met de VvE bijvoorbeeld. Laat je altijd goed informeren over de kosten en raadpleeg meerdere installateurs zodat je de beste deal krijgt. Wist je trouwens dat je een aantal financiële voordelen hebt met jouw zonnepanelen?

Overstappen met zonnepanelen

Als je eenmaal voor zonnepanelen hebt gekozen en je vult je zelf opgewekte stroom aan met energie van een van de energieleveranciers in ons land, dan kun je - net als iedere consument - altijd overstappen. Bijvoorbeeld als je bij een andere leverancier een mooiere deal krijgt, fijnere service of als die andere leverancier gewoon beter bij je past.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken