Energie besparen: tips!

Baal je van je energierekening en zou je je energiekosten graag wat lager zien? Met wat kleine aanpassingen kun je eenvoudig voor een flinke energiebesparing zorgen. En door energie te besparen, bespaar je natuurlijk ook op je energiekosten. Alle beetjes helpen! Wil je goed zijn voor het klimaat én voor je portemonnee? Lees dan onderstaande tips om energie te besparen.

Energiebesparing met apparatuur

7 tips om met je apparaatgebruik te besparen:

 1. Laat apparatuur niet op standby staan, maar zet deze helemaal uit. Hiermee kun je al gauw € 60 tot € 100 per jaar besparen. Een computer die op standby staat, verbruikt nog steeds 1/3 van de stroom van een computer die aanstaat. Ook een koffiezetapparaat dat met koffiepads werkt, verbruikt energie door voortdurend bij te warmen.
 2. Laat apparatuur niet onnodig aanstaan. Dat geldt ook voor lampen in huis. En hang de was eens op in plaats van de droger te gebruiken! Dit kan € 80 tot € 110 per jaar aan energiekosten besparen.
 3. Zelfs als apparatuur uitstaat, verbruikt het nog wat stroom. Het beste is om ook de stekker uit het stopcontact te trekken om sluipverbruik tegen te gaan. Je kunt ook met een stekkerdoos werken waar je meerdere apparaten op aansluit. Met een druk op de knop sluit je ze allemaal tegelijk van het stroomnet af. Bij een ouder model magnetron bijvoorbeeld kan dit 25-40% van het jaarlijks verbruik schelen.
 4. Kijk goed wat de ‘energievreters’ in huis zijn. Melk opwarmen kun je beter in de magnetron dan op het gasfornuis doen. Muziek op je laptop afspelen kost meer energie dan muziek luisteren via de radio.
 5. Kijk bij aankoop naar het energielabel. Een koelkast (zonder vriesvak) met energielabel A++ is jaarlijks € 38 goedkoper in energiekosten dan een koelkast van hetzelfde formaat met energielabel C. En bedenk dat hoe kleiner en hoe minder functies, hoe meer energie je kunt besparen. Een grote oven verbruikt 20% meer energie dan een middelgrote oven.
 6. Was je kleren of de vaat op een lagere temperatuur. Wassen op 30 graden in plaats van op 60 graden Celsius scheelt zo'n € 30 per jaar. Maak het pluizenfilter van de droger goed schoon en was alleen met een volle trommel! Ook hiermee kun je zo’n € 10 per jaar aan energie besparen.
 7. Ontkalk regelmatig zodat een verwarmingselement in bijvoorbeeld een waterkoker het meest efficiënt blijft.

Algemene tips om te besparen

 1. Zet de verwarming omlaag wanneer je niet thuis bent en gedurende de nacht. Doe dit al een uur voordat je gaat slapen. Een klokthermostaat werk hiervoor ideaal. Bij 13 tot 15 graden Celsius scheelt dit per jaar ongeveer € 40.
 2. Verwarm geen kamers die je niet gebruikt en zet de temperatuur overdag één graadje lager dan je gewend bent. Zo houd je je energiekosten ook lager. Bij een verbruik van 90 m3 gas (een gemiddeld huis) scheelt dit al € 60.
 3. Plak radiatorfolie achter de radiatoren en zorg dat kasten of gordijnen de warmte niet tegenhouden. De folie verdien je binnen een jaar terug op je energiekosten.
 4. Heeft je ketel nog een waakvlam? Doof deze dan in de zomer of tijdens je vakantie. Hiermee bespaar je jaarlijks ongeveer 35m3 gas.
 5. Koop spaarlampen, een spaardouchekop of een douchetimer die aangeeft wanneer je eruit moet. De milieuvoordelen van zuinige lampen zijn groter dan de nadelen van het weggooien.

Bron: Consumentenbond

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken