Een half jaar met de iPhone 6, Galaxy S6 en One M9

Begin 2015 presenteerden Apple, Samsung en HTC hun belangrijkste smartphones van het jaar. Tijdens een eerste test bleken de Apple iPhone 6, Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9 op diverse punten in kwaliteit te verschillen, maar allemaal tot de absolute top te behoren.

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar hoe presteren de smartphones op de langere duur? Om dat te testen hebben we de toestellen een half jaar lang dagelijks gebruikt en kunnen we nu opnieuw de vergelijking maken.

Vergelijk

Apple iPhone 6

De Apple iPhone 6 behaalde samen met de Galaxy S6 de hoogste score tijdens de eerste testweek. Na een half jaar gebruik blijkt het toestel nog altijd weinig minpunten te hebben.

De camera presteert, ondanks het gebruik van een relatief kleine 8 megapixel sensor, nog altijd goed. De fotokwaliteit kan af en toe, vooral in situaties waarbij de belichting niet optimaal is, wat tegenvallen. De accuduur is na een half jaar wel achteruit gegaan, maar is nog altijd beter dan bij de concurrentie.

Het iOS besturingssysteem is nog altijd één van de grootste pluspunten van de iPhone 6. De software draait nog altijd soepel en vertoont nauwelijks haperingen. Dankzij de snelle updates beschik je altijd over de nieuwste versie van iOS.

IPhone

De afgelopen maanden hebben weinig gebruikssporen op de behuizing van de iPhone 6 achtergelaten. De glazen voorkant is echter wel gevoelig voor valschade.

Samsung Galaxy S6 en S6 Edge

Na de eerste testweek hadden we hoge verwachtingen van de nieuwe Samsung Galaxy S6 en de innovatief vormgegeven Galaxy S6 Edge. De prestaties vallen na een half jaar echter tegen.

Samsung Edge

Allereerst bekijken we het verreweg meest indrukwekkende onderdeel van de Galaxy S6: de 16 megapixel camera. Deze maakt nog altijd schitterende foto’s en biedt dankzij de uitgebreide instellingen veel mogelijkheden voor de fanatieke fotograaf. Deze hoogwaardige kwaliteit is echter niet overal in de smartphone terug te vinden.

Vooral de software, die in eerste instantie goed leek te werken, laat het na langer gebruik afweten. Het lijkt op verkeerde wijze om te springen met de verdeling van het werkgeheugen, waardoor problemen optreden tijdens het gebruik van meerdere applicaties. De telefoon voelt hierdoor traag aan.

Ook de accuduur van de Galaxy S6 is erop achteruit gegaan, waardoor het toestel vaak voor het einde van de dag leeg is. Gelukkig kan de accu met de snellaadtechnologie van Samsung snel worden opgeladen. De behuizing van de Samsung Galaxy S6 is na een half jaar nog altijd intact, hoewel er op de achterzijde wel wat krassen zichtbaar zijn. Het toestel lijkt goed bestand tegen valschade.

HTC One M9

De HTC One M9 werd tijdens de eerste test minder goed beoordeeld en maakte weinig indruk met onder andere het scherm, de camera en de accuduur. Helaas zijn de prestaties er na een half jaar niet beter op geworden.

Tijdens de testperiode bleek vooral de accu grote problemen te veroorzaken. Na een update liep de gebruikstijd flink terug en bleek het veel langer te duren om de accu weer op te laden. Het toestel kan daarnaast erg warm worden.

Ook de door HTC ontwikkelde software presteert beneden gemiddeld. De interface blijkt onoverzichtelijk en de veelvuldig verschijnende notificaties worden als irritant beschouwd. Ook het vervangen van informatiedienst Google Now door HTC Blinkfeed is geen verbetering.

De mooi vormgegeven behuizing van de HTC One M9 zorgt gelukkig nog voor een positieve noot. Krassen zijn op het metalen oppervlak minder zichtbaar en het toestel heeft een aantal valpartijen goed overleefd.

Htconem9

Conclusie

Na een half jaar beginnen de verschillen tussen de drie toptoestellen van Apple, Samsung en HTC duidelijker te worden.

Vooral de Samsung Galaxy S6 blijkt tijdens het gebruik op enkele punten achteruit te zijn gegaan. Ondanks de fantastische camera weet de smartphone haar hoge positie niet vast te houden. Ook de HTC One M9 presteert minder goed dan verwacht. Vooral de problemen met de accu maken de smartphone minder fijn in gebruik.

De Apple iPhone 6 blijkt de grote winnaar van deze test te zijn. Het toestel presteert na een half jaar nog altijd prima. De hardware van de smartphone is niet superieur, maar weet als enige consistent op hoog niveau te blijven presteren.

Bekijk het originele verhaal op NUtech.nl