Op welk moment kan ik overstappen?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag: Je kunt op elk moment overstappen. Of er kosten aan verbonden zijn, is afhankelijk van je contract. Heb je een lopend contract, dan betaal je waarschijnlijk een overstapboete.
 

Is je contract afgelopen, of loopt het binnenkort af? Dan riskeer je geen overstapboete. Ook als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, hoef je geen rekening te houden met een overstapboete.

Overstappen met een contract met een vaste looptijd

Heb je een vast contract met een energieleverancier, met een looptijd van bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar, dan kun je kosteloos overstappen wanneer het huidige contract afloopt. Je hebt hierbij over het algemeen wel te maken met een opzegtermijn van 30 dagen.
 

Wil je voor het einde van je huidige contract overstappen, houd er dan rekening mee dat je oude leverancier je een opzegvergoeding (overstapboete) in rekening kan brengen. Of dit het geval is, staat altijd in je huidige overeenkomst vermeld. Deze opzegvergoeding is afhankelijk van de restduur van het contract.
 

Wil je opzeggen nadat je contract al afgelopen is? Waarschijnlijk is je contract dan stilzwijgend verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd, zonder einddatum. In dat geval kun je op ieder moment opzeggen zonder een overstapboete te riskeren.

Overstappen met een contract voor onbepaalde tijd

Heb je een contract met een onbepaalde looptijd? Dan kun je met een gerust hart energieprijzen vergelijken. Je kunt op elk moment kosteloos overstappen naar een nieuwe leverancier. Ook hierbij geldt in de meeste gevallen wel een opzegtermijn van 30 dagen. Met een overstapboete heb je in dit geval niet te maken.

Overstapboete

Wil je overstappen na het vergelijken van energieprijzen? De maximale overstapboete die een energieleverancier mag rekenen is €125, afhankelijk van wanneer je contract afloopt.
 

De opzegvergoedingen gelden per product, dus als je gas en elektriciteit gelijktijdig opzegt, mag een energieleverancier het dubbele als overstapboete vragen.
 

De leverancier moet binnen 6 weken na het overstappen aangeven dat er een overstapboete in rekening gebracht wordt, anders kun je hier bezwaar tegen maken.

Vergelijken en direct overstappen

Het aanvragen van een overstap naar een nieuwe energieleverancier kun je al zo’n 2 maanden voor het einde van je lopende contract doen. De nieuwe energieleverancier zal je lopende contract respecteren wanneer dit binnen korte tijd afloopt en pas starten met de levering van energie wanneer je huidige energiecontract afgelopen is. Zo voorkom je een eventuele overstapboete.
 

Na het vergelijken van energietarieven kun je direct overstappen. Dat duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Je nieuwe energieleverancier zal het contract bij je oude leverancier opzeggen. Het enige dat jij hoeft te doen, buiten energiekosten vergelijken natuurlijk, is het overstapformulier invullen. De rest wordt voor je geregeld!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken