Beste energiebespaarder

Ben je een Brabantse vrouwelijke 55+’er met een benedenmodaal inkomen? Gefeliciteerd!


Uit recent onderzoek in opdracht van HIER Klimaatbureau onder bijna 3000 consumenten blijk jij het meest zuinig met elektrische apparaten om te gaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden laat maar liefst € 175 per jaar liggen door niet slim met elektrische apparaten om te gaan.


Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat twee derde van de Nederlanders regelmatig vergeet apparaten zoals de computer, lampen of opladers uit te zetten. Tenminste, als iedereen eerlijk heeft geantwoord. Waarschijnlijk ligt het aandeel Nederlanders, en dus de jaarlijks potentiële besparing, nog hoger. Zonde van het geld!

Top-6 vergeten apparaten

De apparaten die het vaakst niet uitgezet worden, zijn:


  1. Opladers (21%)
  2. Computer (14%)
  3. Lampen (10%)
  4. Verwarming (9%)
  5. Tv (5%)
  6. Koffiezetapparaat (4%)

Lampen zijn één van de grootste energievreters! Zij kosten een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n € 100 aan stroom. Door hier zuinig mee om te gaan, door bijvoorbeeld de lamp uit te doen wanneer je een ruimte verlaat, heb je dus al een flinke besparing te pakken. Wanneer je van jezelf weet dat je dit ondanks goede bedoelingen waarschijnlijk toch zult vergeten, overweeg dan eens een bewegingssensor. Door de verwarming een graadje lager te zetten, bespaar je ook al snel 6% aan energie.


Daarentegen vergeet zelden iemand de spelcomputer, het fornuis, de frituurpan, het strijkijzer of de krul-/stijltang uit te zetten. En dat is maar goed ook, want een apparaat als een frituurpan of fornuis aan laten staan, kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Naast energie besparen staat veiligheid dus ook op het spel!

Mannen versus vrouwen

Het is de eeuwigdurende battle: de mannen versus de vrouwen. En ook op het gebied van energie is er een winnaar, of beter gezegd: een verliezer. Slordig met hun sokken? Slordig met de stroomrekening. Aan kop staan de mannen met 74%! Vrouwen presteren beter maar ook hier vergeet 60% wel eens een apparaat uit te schakelen. Mannen in het bijzonder hebben dus nog een steentje bij te dragen aan het onnodig gebruiken van apparatuur.

Hoe ouder, hoe zuiniger?

Dat is inderdaad waar volgens het onderzoek! Maar liefst 53% van de 55+’ers schakelt elektrische apparaten altijd keurig uit. Hiertegenover staan jongeren tot 24 jaar, waarvan slechts 18% de oplader netjes uit het stopcontact haalt of de computer uitzet. Hoe ouder de consument, hoe kleiner de laksheid. Neem een voorbeeld aan je ouders dus! Hebben ze toch weer gelijk…

Meer te besteden? Meer te verkwisten!

Wie genoeg geld heeft, hoeft er ook niet zuinig mee te zijn. Tenminste, dat lijkt in dit onderzoek het motto onder huishoudens met een bovenmodaal inkomen. Zo’n 70-73% van de huishoudens met een bovenmodaal inkomen vergeet elektrische apparaten uit te schakelen.
 

Dat geldt echter slechts voor 60% van de huishoudens met een benedenmodaal inkomen. Consumenten met een laag inkomen kunnen zich energieverspilling nu eenmaal minder goed permitteren en gebruiken iedere euro die ze kunnen besparen liever aan andere zaken.

Gezelligheid kent geen tijd...

…maar het licht wordt wel op tijd uitgedaan! Want Bourgondische Brabanders dineren schijnbaar net zo gezellig bij kaarslicht, als we de resultaten mogen geloven. Huishoudens uit Noord-Brabant zijn namelijk het meest energiezuinig van Nederland: 44% vergeet zijn elektrische apparaten niet uit te zetten.


Overijssel en Zuid-Holland volgen op de voet met respectievelijk 37% en 34%. De provincies Drenthe (21%) en Groningen (24%) kunnen nog aardig wat winst behalen op hun energierekening.


Geen Brabander en nog geen 55+? Ook dan kun je besparen. Op Kieskeurig.nl kun je eenvoudig verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en direct overstappen naar de leverancier die jou de beste deal en de scherpste prijs aanbiedt!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken