Energie besparen in de winter

Brrr, de winter staat voor de deur. En dat merk je! Buiten heb je echt een winterjas nodig en ook binnen voelt het kil en fris wanneer je de verwarming of haard niet gebruikt. Dat betekent dat we het ook weer gaan merken aan onze energierekening. Daarom volgen hier een aantal tips om energie te besparen in de winter.

Wassen en drogen

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddelde droger 3 tot 4 keer zoveel elektriciteit verbruikt als een gemiddelde wasmachine. Je kunt dus besparen op energie door de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken. Je was buiten laten drogen is in de winter geen optie. Door je was aan het wasrek te laten drogen in plaats van de droger te gebruiken, kun je jaarlijks zo’n € 50 besparen.
 

Wil je toch de droger gebruiken, centrifugeer de was dan op een zo hoog mogelijk toerental in de wasmachine zodat de was al droger uit de machine komt. Dit kost namelijk minder energie dan de droger extra hard te laten werken. Kies bij de droger voor een automatisch programma dat vanzelf stopt als de was droog genoeg is. Zo gaat de droger niet onnodig door. Houd het pluizenfilter daarnaast schoon.

Verwarming

Besparen op energie is het eenvoudigst door de verwarming een graadje lager te zetten. Ook in de winter is 20 graden Celsius genoeg. Zet de verwarming een graadje lager en draag in plaats daarvan een extra laag kleding in de winter. Of leg een fleecedekentje op de bank voor wanneer je voor de tv zit. Verwarm geen kamers waar je niet vaak komt en zet de thermostaat omlaag wanneer je weggaat of naar bed gaat.

Koken

Kook je water voor thee, kook dan niet meer water dan je nodig hebt. Kook je water met een pannetje op het vuur, draai het gas dan omlaag zodra het water kookt. Zorg dat de pan niet kleiner is dan de kookzone om warmteverlies te voorkomen.
 

Met een snelkookpan kun je besparen op energie doordat het water sneller kookt. Door een deksel op de pan te plaatsen voorkom je bovendien driekwart van het warmteverlies, aldus Milieu Centraal. Wil je melk opwarmen voor warme chocolademelk? Ga dan voor de magnetron, dit kost minder energie dan het fornuis.

Tocht

Met wat simpele aanpassingen in de winter kun je én energie besparen én maak je het ook nog eens lekker comfortabel binnen. Houd tussendeuren bijvoorbeeld zo veel mogelijk gesloten, in het bijzonder de deur naar de hal, om warmteverlies te voorkomen. Zet deuren of ramen niet tegen elkaar open, daardoor gaat het tochten.
 

Doe altijd de deur achter je dicht om tocht en warmteverlies zo veel mogelijk te voorkomen. Voel je tocht maar weet je niet waar het vandaan komt? Met een brandende kaars kun je ontdekken waar het tocht. Gaat de vlam flikkeren, dan heb je boosdoener ontdekt. Heb je last van kieren bij ramen of deuren, plaats dan tochtstrips of leg een oude handdoek voor de kier.
 

En wat dacht je van het brievenbusklepje? Haal post die blijft hangen zo snel mogelijk weg zodat het klepje gesloten blijft. Met een ja/nee sticker voorkom je dat het klepje nog vaker opengaat waardoor kostbare warmte verloren gaat.

Investeringen

Een wat grotere investering, maar wel eentje die zich na verloop van tijd terugverdient, is van het stoken met aardgas overgaan naar een hout- of pelletkachel.
 

Of wat dacht je van een zuinigere ketel? En wist je dat koken op gas zuiniger is dan koken op elektriciteit? Kijk ook eens kritisch naar hoe goed je huis geïsoleerd is. Zorgt het plaatsen van tochtstrips onder deuren en ramen al voor een energiebesparing of moet je rigoureuzer te werk gaan en dubbele beglazing laten plaatsen?
 

Allemaal eenmalige kostenposten die wel structureel voor lagere energiekosten zorgen.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken