Energie besparen met Kerst

Besparen op je energiekosten tijdens de dure maar gezellige feestmaand? Het kan! De maand december staat bij veel mensen in het teken van cadeautjes, lekker eten en gezelligheid. Het is dan ook niet erg om deze maand op andere dingen te kunnen besparen, de decembermaand is immers al duur genoeg. December gaat bij veel mensen ook gepaard met overvloedig eten. En daar is nu juist op te besparen!

De kerstverlichting

Een kerstboom met snoerverlichting, een rendier of kerstman voor het raam en een lichtslang op de gevel, met kerstverlichting kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Dat geldt ook voor het besparen op energie tijdens kerst!
 

Natuurlijk is het energieverbruik vooral afhankelijk van hoeveel kerstverlichting je gebruikt en hoe lang deze brandt, maar we kunnen wel ruwweg de energie vergelijken die je kunt besparen door led-lichtjes in plaats van de standaard kerstverlichting met gloeilampjes te gebruiken.
 

Snoerverlichting met 100 kerstboomlampjes verbruikt 0,6-6 watt bij het gebruik van led-lampjes en 10-20 watt bij het gebruik van gloeilampjes, aldus Milieu Centraal. Een lichtslang in de vorm van een rendier of kerstman verbruikt 70-250 watt met gloeilampjes en 5-65 watt bij led-lampjes, afhankelijk van het merk. Wanneer we de energiekosten bekijken, kun je ruim 80% besparen door gloeilampjes te vervangen door energiezuinige varianten.
 

Je kunt ook besparen door de lampjes alleen ‘s avonds te laten branden in plaats van 24 uur per dag, en door ze uit te zetten als je niet in de kamer bent. Door de lampjes bijvoorbeeld maar 6 uur in plaats van 24 uur te laten branden, kun je al driekwart van je energieverbruik besparen. Gebruik hiervoor eventueel een tijdklok. Ga sluipverbruik tegen door ook de stekker van de verlichting uit het stopcontact te trekken.

Het kerstdiner

Laat de heerlijke familieavond ook aangenaam zijn voor je portemonnee! 7 tips om te besparen op energiekosten:

  1. Had je van tevoren al eten gemaakt dat eerst moet ontdooien? Laat dit dan bij voorkeur in de koelkast gebeuren. De kou die vrijkomt, zorgt ervoor dat de koelkast niet zo hard hoeft te werken.
  2. Zet de afzuigkap niet hoger dan nodig is tijdens het koken.
  3. Zorg dat de pan niet kleiner is dan de kookzone waardoor de vlam om de bodem van de pan krult. Grotere pannen zijn bovendien zuiniger dan kleine pannen.
  4. Door een deksel op de pan te plaatsen, voorkom je driekwart van het warmteverlies, aldus Milieu Centraal.
  5. Ga je de oven gebruiken? Sla het voorverwarmen van de oven over. Open de deur van de oven niet onnodig zodat er geen hitte verloren gaat. Zet de oven al iets eerder uit, deze blijft nog lang warm. Moeten er meerdere gerechten in de oven? Bereid deze dan bij voorkeur achter elkaar, de oven is dan nog warm. Een bakplaat en folie belemmeren de luchtstroming: kies voor het rooster als dit kan. Kies daarnaast voor de heteluchtfunctie in plaats van boven- en onderwarmte.
  6. Wil je koffie en thee zetten na het diner, maak dan niet meer dan nodig is en zet het koffiezetapparaat of de waterkoker uit zodra je klaar bent, dit voorkomt sluipverbruik. Trek bij voorkeur de stekker uit het stopcontact.
  7. Is er eten over na het diner? Laat dit dan eerst afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Wanneer je warm eten direct in de koelkast of diepvries zet, warmt deze onnodig op en wordt er dus extra energie verbruikt om de temperatuur weer te laten zakken.

De afwas

En natuurlijk moet de afwas nog gedaan worden! Met een teiltje afwassen is voordeliger dan met de vaatwasser. Met de hand afwassen bespaart driekwart van de energie die een vaatwasser gebruikt, volgens Milieu Centraal.
 

Wanneer je de vaatwasser toch aanzet, zorg dan dat deze goed vol zit. Een vaatwasser laten draaien die maar half vol zit, is natuurlijk zonde. Door alleen te wassen als de vaatwasser helemaal vol zit, hoef je de vaatwasser minder vaak te laten draaien.
 

Volgens een studie van de Consumentenbond verbruikt een nieuwe, zuinige vaatwasser per afwasbeurt gemiddeld 26 cent aan water en energie. Kies voor een eco-programma als dit mogelijk is. Je vaat wordt toch schoon maar wel door minder energie te verbruiken omdat er met een lagere temperatuur gewassen wordt. Hiermee bespaar je gemiddeld 26% op je energiekosten. Met de hand voorspoelen is niet nodig, dit kost onnodig warm water. Zo bespaar je een kwart van je waterverbruik en 5% energie.
 

En als laatste: vind je het gezellig als er op de achtergrond een muziekje draait tijdens het diner? Zet de radio dan aan in plaats van muziek op je computer te laten draaien, dan ben je als het gaat om energiekosten voordeliger uit, volgens de Consumentenbond.

Energieprijzen vergelijken

Wil je het besparen op energiekosten breder aanpakken? Op Kieskeurig.nl kun je heel eenvoudig energietarieven vergelijken. Door je verbruik in de vullen, zie je direct van alle energieleveranciers de energieprijzen. Het vergelijken van de verschillende contracten kan je nog een mooie cent opleveren, die je weer aan de kerstcadeaus kunt besteden!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken