Energie besparen in de herfst

In de herfst, wanneer het kouder en natter is, dien je andere voorzorgsmaatregelen te nemen wat betreft energie besparen. Zeker omdat je door het gure weer de neiging hebt de verwarming een tikkeltje hoger te zetten, is het mooi meegenomen als je op andere fronten kunt besparen op energie. We geven je graag wat bespaartips!

Bespaartips voor de verwarming

Aan het weer en de temperatuur merk je het eerst dat het herfst is. De eenvoudigste manier om energie te besparen, is natuurlijk door je verwarming een graadje lager te zetten dan je gewend bent. Doe dit het liefst al een uur voordat je gaat slapen.
 

Kruip desnoods lekker met een fleecedeken op de bank wanneer je het wat fris vindt. Dat is naast knus en gezellig ook beter voor je portemonnee. Zet de verwarming wanneer je niet thuis bent of gaat slapen op 15 graden Celsius.
 

Ontlucht je radiatoren daarnaast regelmatig. Wanneer er lucht in de leidingen van je centrale verwarming zit, werkt je verwarming niet efficiënt meer. Hij moet daardoor harder werken wat meer energie en geld kost. Ook kunnen hierdoor buizen gaan roesten waardoor ze eerder aan vervanging toe zijn. Ontluchten is in een paar minuten gebeurd.
 

Plaats radiatorfolie achter de radiator, tegen de muur, om geen warmte naar buiten te laten ontsnappen via de muur. Voor een gemiddeld huis kun je al snel € 325 per jaar besparen op energie wanneer je al deze maatregelen doorvoert (Bron: Nuon).

Besparen met verlichting

In de herfst is het buiten vroeger donker en zul je dus vaker een lampje gebruiken. Ook voor verlichting geldt dat je geen lamp moet laten branden wanneer je niet thuis bent, naar bed gaat of een kamer verlaat. Gebruik led-lampen en spaarlampen in plaats van gloeilampen. Deze zijn een stuk zuiniger waardoor je ook hiermee energie kunt besparen. Het aankoopbedrag van deze lampen verdien je binnen 5-12 maanden terug (Bron: Consumentenbond).

Besparen met douchen

Wanneer het buiten, maar ook binnen, wat kouder is in de herfst, heb je misschien de neiging om de douchethermostaat ook hoger te zetten. Het beste is natuurlijk om dit niet te doen en om ook nog eens een minuutje korter te douchen. Zo kun je ruim €25 per jaar besparen op je energierekening.
 

Met een spaardouchekop bespaar je bovendien energie én water. Een spaardouchekop verbruikt per minuut minder water dan een normale douchekop. En daardoor hoeft er dus ook minder water opgewarmd te worden. Deze maatregelen zorgen er samen voor dat je al snel € 100 per jaar aan energie kunt besparen (Bron: Milieu Centraal).

Tochtstrips en gordijnen

De kou van de herfst kan door naden en kieren in huis naar binnen waaien. Door tochtstrips, evenals een brievenbusborstel, te plaatsen, kun je al gauw € 50 per jaar besparen op energie. Door je gordijnen te sluiten, houd je de warmte binnen, mits de gordijnen niet voor de radiator hangen. Je kunt hiermee eenvoudig € 15-110 euro per jaar besparen op je energierekening (Bron: Nuon).
 

Wanneer het eerder donker wordt, kun je met bovenstaande bespaartips met een gerust hart lekker warm op de bank kruipen.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken