Apple's iOS 9

Apple’s nieuwe iOS 9 komt in september

Apple kondigde tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem aan: iOS 9. De belangrijkste veranderingen hieronder voor je op een rij.

Pro-actieve stemassistent Siri

Siri is slimmer geworden. Zo weet ze beter wat jij wil, omdat de pro-actieve stemassistent contextgevoelig is en data uit verschillende apps en apparaten haalt. Een herinnering opslaan van een webpagina door simpelweg “dit” tegen haar te zeggen, is voldoende. Siri zal de pagina opslaan.

Word je gebeld door een nummer dat je niet kent, dan geeft Siri met de nieuwe iOS 9 suggesties over wie het zou kunnen zijn. Ze gaat verschillende data na om te kijken of het nummer al eens gedeeld is.

Zoeken in apps met de nieuwe iOS 9

Apple heeft ook de zoekfuncties verbeterd. Vanaf het homescreen schuif je naar rechts en het zoekscherm ‘Proactive’ opent. In dit nieuwe scherm vind je bijvoorbeeld de contacten met wie je veel interactie hebt, maar ook de meest gebruikte apps.
Met het nieuwe iOS 9 kun je voortaan ook zoeken in apps.

Vernieuwde apps in iOS 9

Apple heeft in iOS 9 ook een paar van zijn eigen apps vernieuwd. Zo gaat de app Passbook vanaf september ‘Wallet’ heten en krijgt de Notities-app een grote metamorfose. Aan je notities kun je voortaan verschillende tekststijlen toevoegen, zoals een groter font op een koptekst.

De Kaarten-app van Apple krijgt met iOS 9 een flinke boost met Apple Maps Transit. Deze nieuwe functie maakt het reizen met het openbaar vervoer makkelijker: deze plan je voortaan vanuit de Kaarten-app. Op het moment dat iOS 9 uitkomt, kunnen alleen Amerikaanse en Chinese gebruikers van deze functie gebruikmaken. Wanneer deze Apple Maps Transit naar Nederland komt, is niet bekend.

Nieuw met iOS 9: Apple News

Apple voegt ook een heel nieuwe app toe: Apple News. Dit is een met een Flipboard te vergelijken app, die rss-feeds van diverse kranten en websites omtovert tot een digitaal tijdschrift. Deze slimme app leert van het leesgedrag van de gebruiker: hoe meer jij over een bepaald onderwerp leest, hoe meer Apple News je content over dit onderwerp zal tonen.
Apple News is er aanvankelijk voor gebruikers uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië.

Met iOS 9 betalen met Apple Pay

Apple Pay komt nu ook naar Europa. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat gebruik kan maken van het draadloze betalingssysteem. Met dit systeem kun je in winkels afrekenen met je iPhone en Apple Watch. In het openbaar vervoer wordt het ook mopgelijk te betalen via deze apparaten. Helaas moeten we ook op Apple Pay in Nederland nog even wachten.

Met iOS 9 multitasken op de iPad

iPad-bezitters kunnen met de nieuwe iOS 9 meerdere apps tegelijkertijd open hebben staan. Zit je bijvoorbeeld in Safari, maar krijg je een mail binnen, dan kun je van de rechterkant naar binnen swipen om de Mail-app naast de Safari-app te openen.
Voor de iPad Air 2 heeft de nieuwe iOS 9 Apple Split View. Hiermee kun je twee verschillende apps naast elkaar zetten en ze onafhankelijk van elkaar laten draaien.

Ook biedt iOS 9 extra toetsenbordfunctie voor de iPad. Als je met twee vingers op het scherm drukt, komt er een trackpadfunctie tevoorschijn. Zo wordt het kopiëren en plakken van hele stukken tekst makkelijker.

Tot slot: een verbeterde accuduur

Met de nieuwe iOS 9 belooft Apple een extra uurtje batterij voor de iPhone 6. Daarnaast komt er een besparende modus voor dit apparaat, waarmee je drie uur langere batterijtijd krijgt.
De installatie kost van iOS 9 kost minder opslagruimte dan de voorganger iOS 8. De nieuwe iOS 9 zal 1,3 GB groot zijn.