Eenvoudig te bereiden gerechten voor het Kerstdiner

Heb jij al verschillende keukenapparaten in huis maar nog geen idee wat je wilt bereiden voor het kerstdiner dit jaar? Dan bieden wij samen met Weekmenu.nl de oplossing. Speciaal voor de kerstperiode hebben wij vijf recepten geselecteerd om je vingers bij af te likken, zo lekker! Kortom, zit je verlegen om inspiratie voor het kerstdiner? Neem dan snel een kijkje bij één van deze recepten. 


Romig zalmpasteitje



HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN
30 MIN. + 10 OVENMIN. (ca. 815 kcal p.p.)

Categorie: vis
Keuken: Hollands

1 l visbouillon
500 g zalmfilet
100 g boter
100 g bloem
150 ml witte wijn
75 ml slagroom
4 pasteibakjes
2 tl gedroogde dille

Kook de zalmfilet zachtjes in de bouillon in 10 min. gaar. Neem de zalmfilet uit de bouillon. Schenk de bouillon door een zeef en meet 750 ml af. Laat de bouillon 10 min. afkoelen. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Verwarm de pasteibakjes 10 min. Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Bak de bloem 1 min. mee. Voeg beetje bij beetje en al roerende met een garde de bouillon en de wijn toe. Roer tot een gladde, gebonden ragout. Voeg de zalmfilet in stukjes, de room, de dille en zout en peper naar smaak toe. Zet de pasteibakjes op 4 borden en schep er de zalmragout in.

Aardappel-courgettegratin met varkenshaas



HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN
20 MIN. + 20-25 OVENMIN. (ca. 575 kcal p.p.)

Categorie: vlees
Keuken: Frans

800 g vastkokende aardappelen, in dunne plakjes
2 courgettes
2 eieren, losgeklopt
200 ml haverdrank
150 g geraspte jongbelegen kaas
2 tl gedroogde rozemarijn
2 el olijfolie
400 g varkenshaas
8 kruidnagels
ingevette lage ovenschaal (24-26 cm ø)

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Kook de aardappelplakjes 5 min. en giet af. Leg de aardappel en courgette dakpansgewijs in 2 lagen in de ovenschaal. Meng de eieren, haverdrank, kaas, rozemarijn en zout en peper naar smaak erdoor. Schenk over de aardappel en courgette. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bestrooi de varkenshaas met zout en peper en steek de kruidnagels erin. Bak het vlees in ca. 10 min. rosé of naar wens gaar. Serveer met de gratin.

Geroosterde aubergine met pesto



HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN
20 MIN. + 15 ovenmin. (ca. 395 kcal p.p.)

Categorie: vegetarisch
Keuken: Italiaans

2 aubergines
1 kg vastkokende aardappelen
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
3 el pesto alle Genovese
2 bollen mozzarella (à 125 g), in plakjes
3 tomaten, in plakjes
2 el basilicumblaadjes •

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Halveer de aubergines en aardappelen
in de lengte. Leg de aubergines op de bolle kant in een ovenschaal. Zet de
ovenschaal op een bakplaat. Leg er de aardappelen op de bolle kant naast. Meng de knoflook, de olie en zout naar smaak. Bestrijk de aubergines en de aardappelen met de knoflookolie en bak ze in de voorverwarmde oven in 35 min. gaar. Beleg de aubergines na 20 min. met de pesto, de mozzarella,de tomaat en zout en peper naar smaak. Bestrooi de aubergine uit de oven met de basilicum.

Kalkoenfilet met cranberrysaus



HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN
25 MIN. (ca. 600 kcal p.p.)

Categorie: gevogelte
Keuken: Hollands

1 kg vastkokende aardappelen, geschild
50 g boter
500 g kalkoenfilet
700 g sperziebonen schoongemaakt
1 ui, gesnipperd
3 el cranberrycompote
50 g walnoten

Kook in water met zout de aardappelen in 20 min. gaar. Smelt in een braadpan 25 g boter. Bestrooi de kalkoenfilet met zout en peper en braad het vlees in 20 min. gaar. Kook in water met zout de sperziebonen in 8 min. beetgaar. Neem de kalkoenfi let uit de pan en
laat onder aluminiumfolie rusten. Fruit de ui in het bakvet. Voeg de cranberry-compote met 150 ml water toe en verwarm nog 2-3 min. Giet de sperzie-bonen af. Schep de walnoten met de resterende 25 g boter en zout en peper naar smaak erdoor. Snijd de kalkoenfilet in plakken en leg met de bonen op een schaal. Serveer met de cranberrysaus en aardappelen.

Gourmettrio



GOURMET - 4 PERSONEN
25 MIN. (ca. 565 kcal p.p.)

Categorie: vlees/vis/vegetarisch
Keuken: Werelds

250 g rundergehakt
1 teen knoflook, geperst
2 tl oregano
250 g kerstomaatjes
150 g feta, in blokjes
250 g zalmfilet, in blokjes
3 el sojasaus
2 el limoensap
1 el sesamzaad, geroosterd
1/4 Chinese kool, in reepjes
250 g champignons, steeltje verwijderd
150 g gorgonzola (dulce)
1 el pijnboompitten
25 g rucola

Draai van het gehakt, de knoflook, oregano en zout en peper naar smaak kleine gehaktballetjes en rijg met een kerstomaatje en blokje feta aan prikkers. Schep de zalmfilet in een schaal om met de sojasaus, het limoensap en peper naar smaak. Vul de champignons met de gorgonzola en bestrooi met de pijnboompitten. Bewaar alles afgedekt in de koelkast. Bak de gehaktspiesjes op de bakplaat. Bak de zalmfilet met wat koolreepjes in een pannetje en bestrooi met het sesamzaad. Rooster de champignons in een pannetje onder de grill en garneer met wat rucola.