Shoppen op social media (ook op Black Friday)

Shoppen op social media: zo werkt het

Inhoudsopgave

  1. Facebook shoppen
  2. Instagram shopping
  3. Twitter shopping
  4. Pas op voor social media oplichters!
  5. Kun je achteraf betalen? Doen!
  6. Social media en Black Friday

Shoppen kan tegenwoordig ook via social media. Sterker nog: social media shopping wordt alsmaar populairder! Veel mensen doen aan Facebook shoppen, Instagram shoppen Twitter shoppen. In dit artikel lees je hoe winkelen op Instagram, Facebook en Twitter precies werkt.

Facebook shoppen

Bijna alle social media winkels zijn gekoppeld aan een externe webshop, zo ook Facebook webshops. Grote kans dus dat wanneer je iets aanklikt om te kopen in een Facebook-winkel, je doorverwezen wordt naar de bijbehorende webshop – om daar de betaling af te ronden. Vaak gebeurt dit in een zogenoemde Facebook Shopping Feed. Soms zie je advertenties van winkels langskomen in je eigen Facebook feed. Vaak zijn deze berichten gesponsord. Gesponsorde berichten hebben een duidelijk afwijkende kader en bevatten de tekst ‘gesponsord’ in kleine letters bovenin het bericht. Dit betekent dat een bedrijf geld betaald heeft om jou de advertentie te laten zien.

Je kunt direct op een bepaald product klikken. Zodra je dit doet, word je meestal doorverwezen naar de gekoppelde webshop. Geen zorgen: je hebt dan nog niets gekocht. Als je op de Facebookpagina terecht komt van bekende winkels, dan zie je bovenaan een knop genaamd ‘Shoppen’. Wanneer je hier op klikt, krijg je binnen Facebook een venster geopend. Dat venster geeft eigenlijk gewoon de gekoppelde webshop weer.

Instagram shopping

Shoppen op Instagram gaat via product tagging, shopping tags. Dat betekent dat producten gekoppeld zijn aan een Instagram-post en dat die via de tags in de afbeelding te selecteren zijn. Je kunt zien dat er via een Instagram-post iets te kopen is wanneer je rechtsboven in de afbeelding een winkeltas-icoontje ziet staan. Ga naar de afbeelding en je ziet onderin staan: ‘Tik om producten te bekijken’. Je moet dus eerst op de post zelf tikken en vervolgens nog eens op de afbeelding tikken om de producten te zien. Vervolgens werkt dit eigenlijk hetzelfde als andere social media; je klikt op het artikel en krijgt vervolgens de mogelijkheid de betaling af te ronden op een gekoppelde webshop.

Black Friday: shoppen op social media

Twitter shopping

Social media winkelen is misschien het meest bekend op Facebook en Instagram, maar kan ook via Twitter. In 2014 was Twitter-shoppen een van de social media shopping trends. Toen verschenenberichten met de ‘koop nu’-knop, waarmee je producten kon kopen via Twitter. Tegenwoordig zie je die niet meer, omdat Twitter hier de stekker uit heeft getrokken. Veel social media winkeliers steken geen moeite meer in marketing op Twitter, maar zijn vooral actief op Instagram en Facebook. Je vindt nog wel linkjes op Twitter die doorverwijzen naar webwinkels, vaak in de vorm van een Bitly-link. Met Bitly verkort je het aantal karakters van je link, waardoor ze makkelijk in Twitter-berichten passen. Pas hier wel mee op: je ziet van tevoren namelijk niet op welke site je terechtkomt!

Pas op voor social media oplichters!

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) werden mensen in 2017 via social media webshops voor 5 miljoen euro opgelicht. Mensen kregen hun bestellingen niet of kregen niet de kwaliteit die zij verwacht hadden. Ook bleek het in zulke gevallen vaak lastig de afzender te traceren, waardoor je als consument bijna geen poot hebt om op te staan. Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt? Koop alleen spullen die via een webwinkel besteld kunnen worden; spullen die je alleen kunt bestellen via een PB’tje (berichtje) leveren risico op. Want als jij geld hebt opgemaakt maar de verkoper blokkeert jou ineens op Facebook, dan kun je naar je geld fluiten. Check altijd of de link met https:// (en niet http://) begint en het liefste nog iets van een TrustPilot score heeft. Vertrouw je het alsnog niet en is de deal te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Kun je achteraf betalen? Doen!

De beste regel voor veilig shoppen op social media? Kies altijd voor de optie ‘achteraf betalen’. Als de desbetreffende winkel die optie niet geeft, kijk dan eerst ergens anders. Betaal dan pas de rekening als je het product ook daadwerkelijk ontvangen hebt.

Meer tips over veilig online shoppen lees je op de site van ConsuWijzer en natuurlijk op Kieskeurig.nl.

Social media en Black Friday

Wil je niet via een sociale media-shop kopen? Zorg dan dat je toch de social kanalen van je favoriete winkels volgt. Zo ben je vaak als eerste op de hoogte van acties die deze shops op Black Friday (of Singles Day) hebben.

Meer deals? Check ze allemaal op onze Prijsdalers-pagina

Naar de deals!