ook ik mocht de Gigaset camera een paar weken testen.
De levering vanuit de doos is erg compleet en is ook goed verpakt. Naast camera, netvoeding en instructieboekje vond ik ook een montagesetje met schroeven en pluggen. Aan alles is gedacht, de schroeven zijn van RVS, voor buiten natuurlijk nodig maar bij andere merken niet altijd aanwezig. Daarnaast ook een tweetal stickers en een boormal voor de bevestiging. Ook zit er een verbindingsblokje 2x RJ45 en voeding bij. Met een tweetal stickers voor bevestiging aan het raam kan aangegeven worden dat hier camera toezicht is. Natuurlijk ontbreekt er ook geen instructie.
Helaas wordt onze omgeving nogal eens geplaagd door inbraken en was er bij mij eenmaal ingebroken en maakten wij twee pogingen tot inbraak mee. Camera's vindt ik om deze reden noodzakelijk en deze camera overwoog als vervanging van een andere (defecte). Deze camera ziet uit op de voorkant van het huis, de stickers zijn daarom nodig want het is niet mogelijk alleen de voordeur in de gaten te houden zonder de stoep in de beelden mee te nemen. In mijn review vergelijk ik daarom ook mijn ervaringen mee met de camera's aan de achterzijde van het huis.
De montage zelf is heel simpel, het boren van een groot gat is noodzakelijk. Dat gat moet ter grote van een RJ45 (netwerk) stekkertje zijn. Groot, ja, lastig nee! Dat stekkertje met kabel is namelijk alles wat je nodig hebt middels de RL45 aansluiting wordt namelijk de camera van stroom voorzien, geen PoE, maar wel praktisch doordacht. Persoonlijk heb ik nog nooit gezien dat er buiten alleen maar één kabel te zien is. Ter vergelijking, de meeste merken werken met losse geluidsstekkers er nog bij, een voedingsstekkertje en soms een reset knop, daardoor ben je eigenlijk verplicht een oplossing te zoeken voor alle stekkers en draden met een kastje. Hier dus maar één draad, helemaal top want die draad is ook nog eens lang genoeg voor doorvoer door de gevel. Binnen kun je met het verbindingsblokje de voeding aansluiten en indien je dat nodig vindt, ook een bedraad netwerk. De camera is op de sokkel eenmalig draaibaar, het draaipunt is een flink grote kogel met voldoende grip die handmatig is vast te zetten.
Er wordt een sjabloonsticker voor het boren bijgeleverd (gaten voor de camera zelf), ik heb die niet gebruikt maar ik vraag me ook af of die sticker op een baksteen buitenmuur blijft zitten. Voor het bevestigen van de camera zelf kun je de voet over het grote geboorde stekkergat heen zetten, dan heb je een volledig blind systeem. Er zit ook een draaddoorvoer aan de onderzijde, dit was mijn keuze.
De camera heb ik eerst binnen op goede werking gecontroleerd, daarvoor verwijst de handleiding direct naar de app. Die handleiding is summier en gaat verder niet in op de werking van de app, jammer want een beetje extra informatie had ik wel handig gevonden. Je hebt een QR code op de achterkant van de camera nodig. De app zelf is eerst wat verwarrend, er blijken namelijk nog meer apparaten mee aangestuurd te worden, daarover later meer. Aangezien wifi aanwezig is heb ik hiervan direct gebruik gemaakt. Ons huis is voorzien van een mesh-wifi op 2,4GHz en 5GHz, helaas is deze camera alleen op het drukke 2,4GHz aan te sluiten. Eenmaal buiten op de muur gemonteerd bleek het wifi netwerk ook niet voldoende om in zijn werking te voldoen. Jammer maar niet vreemd wifi is vaak niet voldoende, ook hier dus niet.
Eenmaal aangesloten geeft deze camera een prima beeld, helaas wel alleen op een telefoon of op een tablet. Je kunt ook via een pc inloggen, je wordt daarheen ook gedirigeerd als je dat wilt. Jammer genoeg is deze site verre van af, je kunt wel terugkijken naar wat geweest is maar niet live kijken. Hierover heb ik contact gehad met Gigaset wat ook nogal verwarrend verliep, het is een compleet Duits georiënteerd bedrijf en wij moesten met Engels verder. De site blijkt nog niet af. Vergeet ook niet de site bij je favorieten te zetten, nergens staat het internetadres verder vermeld! (voor de zekerheid hier nog maar eens, https://app.gigaset-elements.com/.).
Gigaset is groter zoals ik eerder meldde, er blijkt een scala van apparaten te zien die via dit platform te kunnen werken. Je kunt er ook je verwarming mee aansturen, telefoneren etc. mooi maar ook verwarrend. Zo kun je de app koppelen aan Google home maar heeft de camera niets waaraan je dat kunt koppelen. Bij een camera bij mij aan de achterzijde van het huis kun je met Google home de beelden casten naar een scherm, hier werkt dat niet.
Gigaset lijkt zich te scharen bij een aantal bedrijven dat apparaten maakt die werken met gesloten software. Je bent dus verplicht de rest ook van de apparatuur ook daar af te nemen en net als hier maandelijks een bedrag te betalen voor gebruik. Ik heb gebruik gemaakt van het “Welcome” pakket met drie maanden testen, wil je goed gebruik maken van de camera dan is betalen eigenlijk geen andere keuze. Er zijn verschillende pakketten maar wat nu precies de verschillen bij die pakketten zijn is mij niet helemaal duidelijk geworden. De camera alternatief aansluiten gaat helaas niet. Er werd aangegeven door de helpdesk dat ONVIF niet wordt ondersteund. Mijn NVR systeem zag de camera overigens wel als ONVIF maar vroeg een wachtwoord en dat wordt niet afgegeven. Voor velen wellicht geen probleem, voor mij een sterk negatief punt.
De app is in te stellen op gebieden die niet in bewegingsdetectie wordt meegenomen. Ik heb dat ingesteld maar in de praktijk leek dat erg slecht te werken, ook uitzonderingsgebieden werden gedetecteerd wat veel valse bewegingsmeldingen geeft. Wat een heel sterk punt is, is de uitkomst van die bewegingsdetectie. Het lijkt (maar zeker weet ik dat niet) dat deze camera 100% aan internet doorgeeft. Beweging wordt opgenomen zelfs voordat er beweging terug te zien op de camera, waarschijnlijk wordt er teruggegrepen naar een paar seconden buffer, iets wat dus prima werkt. Er is veel netwerkverkeer op mijn router te zien (wellicht ook de reden dat wifi slecht(er) werkt). De standaard opnametijd bij detectie kan niet worden ingesteld behalve bij handmatige opname. Mijn telefoon gaf regelmatig meldingen over het stroomgebruik.
Pluspunten
- Laagdrempelig aansluitbaar
- Eenvoudige en duidelijke app
- Prima beeld
- degelijk gebouwd
- goed weg te werken.