Zo kun je binnen 10 minuten je vriezer ontdooien

Het gebeurt bij de ene vriezer iets vaker dan de ander, maar we krijgen er allemaal wel eens mee te maken: een vriezer vol overtollig ijs. Om met een schone lei te beginnen, moet je de vriezer ontdooien. Een vervelend klusje? Met dit handige stappenplan wordt het ontdooien van je vriezer een fluitje van een cent!

Lees ook: Vriezer kopen - tips voor de beste vrieskast

Overtollig ijs

Vooral in de zomermaanden hoopt overtollig ijs zich eerder op in je vriezer. Dit komt doordat warme lucht vaak meer watermoleculen bevat. Elke keer als je de deur van de vriezer opentrekt, klampen deze moleculen zich vast aan de wanden van je vriezer. Vooral als je de vriezer per ongeluk een keer op een kier laat staan, moet je bijna altijd de vriezer ontdooien. Ook het plaatsen van warme producten in je vriezer zorgt voor overtollig ijs, doordat er vaak een damp vanaf komt die zich aan de wanden hecht en makkelijk bevriest.

Overtollig ijs is niet alleen hinderlijk voor het gebruik van je vriezer, het vreet ook energie. Een laagje van slechts 2 millimeter ijs op de vrieselementen zorgt er al voor dat je 10% meer energie gebruikt bij het koelen van je vriezer. Het regelmatig ontdooien van je vriezer voorkomt niet alleen een hoge energierekening, maar voorkomt ook dat schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen groeien.

Vriezer ontdooien

Om het overtollige ijs te verwijderen, is het nodig om je vriezer helemaal te ontdooien. Hier leggen we uit hoe je dat makkelijk en snel kan doen.

Tips: Kun je geen spuit vinden voor het warme water? Een föhn werkt net zo goed! Ook kun je bakjes heet water op de verschillende verdiepingen van de vriezer zetten om de lucht in de vriezer snel op te warmen.

1.Zet de vriezer uit.

2.Haal de diepvries helemaal leeg.

3.Pak een plantenspuit of andere lege spuitbus zoals een lege Glassex-fles en vul deze met heet water. Voor een frisse vriezer kun je ook gelijk een scheutje allesreiniger toevoegen.

4.Leg een handdoekje in je vrieszak om te voorkomen dat het gesmolten ijswater de vriezer uit stroomt.

5.Spuit met de fles het warme water op het aangekoekte ijs.

6.Bik met een plastic of houten spatel het overtollig ijs los. Gebruik nooit een scherp object of iets van metaal, aangezien dan de kans bestaat dat je de koelelementen beschadigt.

7.Na zo’n 10 minuten is je vriezer of vriesvak ijsvrij.

8.Neem de wanden en planken af met een schone doek met eventueel wat allesreiniger.

9.Neem de wanden en planken af met een droge doek en laat de vriezer goed drogen.

10.Zet de vriezer weer aan en zet – als de vriezer is afgekoeld – de producten er weer in. Veeg wel eerst het ijs van de producten. 

vriezer ontdooien

Zomer en winter

Hoewel overtollig ijs makkelijker ontstaat in de zomermaanden, is het in de winter makkelijker om je vriezer te ontdooien. Kies een dag uit wanneer het ’s avonds flink afkoelt en ontdooi dan je vriezer. Alle spullen uit je vriezer kunnen namelijk in een tas of doos de hele nacht buiten in de nachtvorst staan, terwijl je vriezer na het ontdooien en schoonmaken de hele nacht kan drogen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vriezers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!