Op reis: denk aan de stopcontacten

Het stikt wereldwijd van de verschillende soorten stopcontacten, zelfs al – gelukkig in mindere mate - binnen Europa. Het betekent dat je even moet nadenken als je over de grens ook gebruik wilt kunnen maken van netspanning.

Op reis: denk aan de stopcontacten

Bekijk

Check voor vertrek

Ga je voor ’t eerst op vakantie naar bijvoorbeeld Italië, dan kom je wellicht een raar soort stopcontact tegen. Inderdaad een exemplaar waar jouw telefoonlader (of iets anders) uit Nederland niet in past. Idem voor als je naar Engeland of Ierland reist, daar maken ze het helemaal bond met hun exotische stopcontacten. Gelukkig geldt wel dat in de meeste Europese landen weliswaar verschillende stopcontacten voorkomen, maar dat deze wel compatibel zijn met elkaar. In Polen wordt bijvoorbeeld voor de randaarde een uitstekende pin gebruikt in plaats van de bij ons gangbare glijcontacten. Dat is geen probleem: een telefoonlader of zelfs een stekkerblok (gouden tip: neem er een mee op vakantie, in hotelkamers zijn altijd te weinig stopcontacten!) past gewoon. Ook randaardestekkers – zoals te vinden op dat stekkerblok of desnoods een laptop-adapter – kun je er veilig inprikken. De randaarde-pin is namelijk waar dat ‘vreemde’ gat in dergelijke stekkers voor bedoeld is.

Netspanning, soms anders

De netspanning is door heel Europa (en dan bedoelen we het continent) gemiddeld 230 Volt wisselspanning met een frequentie van 50 Hz. Het betekent dat elk Nederlands apparaat daar geen enkele moeite mee zal hebben. Het is puur de stekker die problemen kan geven in specifieke gebieden. Je kunt op bijvoorbeeld https://www.wereldstopcontacten.nl per land opzoeken wat voor stopcontact er nodig is. Ook wordt er gemeld of er een eventuele verloopstekker nodig is. Is dat inderdaad het geval, dan is ’t praktisch om die voor vertrek aan te schaffen. Ze zullen ongetwijfeld ook in je land van bestemming verkrijgbaar zijn, maar dat kost – zeker in meer afgelegen gebieden – wellicht weer wat stressvol gezoek. Dat aloude spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ of desnoods ‘beslagen ten ijs komen’ blijft een uitstekend advies. Buiten Europa wordt de situatie met de netspanning anders. In de VS en aanpalende landen bedraagt die bijvoorbeeld 115 Volt bij 60 Hz. Groot voordeel is dat de meeste moderne adapters en telefoonladers overweg kunnen met netspanningen tussen de 110 en 240 Volt, bij 50 of 60 Hz. Check wel heel goed voor vertrek of dat ook voor jouw beoogde laders en adapters zo is. Verder heb je áltijd een verloopstekker nodig.De netspanning is door heel Europa (en dan bedoelen we het continent) gemiddeld 230 Volt wisselspanning met een frequentie van 50 Hz. Het betekent dat elk Nederlands apparaat daar geen enkele moeite mee zal hebben. Het is puur de stekker die problemen kan geven in specifieke gebieden. Je kunt op bijvoorbeeld https://www.wereldstopcontacten.nl per land opzoeken wat voor stopcontact er nodig is. Ook wordt er gemeld of er een eventuele verloopstekker nodig is. Is dat inderdaad het geval, dan is ’t praktisch om die voor vertrek aan te schaffen. Ze zullen ongetwijfeld ook in je land van bestemming verkrijgbaar zijn, maar dat kost – zeker in meer afgelegen gebieden – wellicht weer wat stressvol gezoek. Dat aloude spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ of desnoods ‘beslagen ten ijs komen’ blijft een uitstekend advies. Buiten Europa wordt de situatie met de netspanning anders. In de VS en aanpalende landen bedraagt die bijvoorbeeld 115 Volt bij 60 Hz. Groot voordeel is dat de meeste moderne adapters en telefoonladers overweg kunnen met netspanningen tussen de 110 en 240 Volt, bij 50 of 60 Hz. Check wel heel goed voor vertrek of dat ook voor jouw beoogde laders en adapters zo is. Verder heb je áltijd een verloopstekker nodig.

Multi-wereldstekkers: handig, maar soms ook gevaarlijk

Kom je regelmatig in verschillende landen of ben je van plan meerdere landen met verschillende stopcontacten te bezoeken tijdens een rondreis dan is een universele ‘wereldstekker’ wellicht handig. Die dingen zijn beschikbaar in vele uitvoeringen, soms heel kien bedacht met in- en uitschuifbare onderdelen, terwijl anderen gewoon uit een setje losse verloopstukken bestaan. De eerste soort is wellicht praktischer, omdat je er geen onderdelen van kwijt kunt raken. Wel moet je uitkijken: sommige verloopstekkers zijn heel universeel, maar in een enkel geval kun je er een stekker inprikken waarbij één pootje buiten de stekker belandt. Dat zul je wellicht zelf niet doen, maar kinderen misschien wel. De kans dat je dan een flinke elektrische schok met mogelijk heel vervelende gevolgen krijgt, is dan erg groot. Wees altijd voorzichter met verloopstekkers. Ook qua vermogensverbruikers, het is geen heel handig idee om er bijvoorbeeld een elektrische straalkachel of kookplaat op aan te sluiten. Ga ook geen stekkerblok áchter een verloopstekker hangen, de belasting kan dan al snel te hoog worden.

Verhuistrafo voor verre oorden

We noemden net al even het heuglijk feit dat de meeste laders en voedingsadapters voor moderne elektronische apparaten veelal moeiteloos overweg kunnen met een ruim bereik aan netspanningen- en frequenties. Mocht jij nou net dat ene apparaat graag mee willen nemen naar Mexico dat echt alleen op 230…240 Volt werkt, dan is een verhuistrafo de enige oplossing. De exemplaren voor kleine vermogens zijn gelukkig klein van formaat, dus ze zijn mee te nemen. Alleen blijft het behelpen, want de frequentie van de netspanning wordt door dergelijke apparaten niet omgezet (tenzij je een heel dure versie kiest…). Hoewel het verschil tussen 50 en 60 Hz niet bijzonder groot is, kan het wel voor teveel warmteontwikkeling zorgen in het aangesloten apparaat. Geen ideale oplossing dus. En o ja: sluit je haardroger of krultang zéker niet op zo’n compacte verhuistrafo voor kleine vermogens aan, dat betekent einde oefening voor de arme transformator.