Wifi door je hele huis met Mesh

Vroeger had je de repeater om wifi te ‘verlengen’ door je hele huis, maar om diverse redenen is dat verre van de beste oplossing. Veel beter en moderner zijn zogeheten Mesh-repeaters die voor een naadloze uitbreiding van je draadloze (thuis)netwerk zorgen.

Wifi- of mesh-repeater kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Mesh-repeater: uniform draadloos netwerk zonder gedoe

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een Mesh-repeater is óók een repeater. Maar dan eentje zonder ingewikkeld gedoe qua configuratie. En ook heb je geen last van Wifi met allerlei verschillende namen qua toegangspunt. Denk aan ‘wifizolder, wifikelder, wifihuiskamer’ enzovoort. De centraal op je router gekozen netwerknaam (ook wel SSID geheten) is door het hele huis beschikbaar. En ook wordt overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Het betekent dat als je met bijvoorbeeld een tablet of laptop door het huis loopt, er automatisch omgeschakeld wordt naar de dichtstbijzijnde Mesh-router. Ofwel: die met ’t sterkste signaal. Merk je niks van, behalve misschien een korte stottering als je al lopend een film aan het kijken bent en er geschakeld wordt. Niks om van wakker te liggen in ieder geval.

Bij elkaar passend

De router in de huiskamer of meterkast wordt de Mesh-master. Deze beheert alle gekoppelde Mesh-repeaters. Waarbij vanzelfsprekend geldt dat je daarvoor wel een router moet hebben staan die ook Mesh onderteunt. Oudere routers doen dat vaak niet, dus dan wordt het tijd om dingen te gaan vervangen als je de route van Mesh wilt bewandelen. In principe zijn Mesh-repeaters compatibel met Mesh-routers, ongeacht merk en type. Verschillende merken leiden mogelijk wel tot wat meer configuratiewerk. Verder geldt dat je ’t best de Mesh-repeaters passend bij jouw merk en model router koopt. Dan weet je zeker dat snelheden en protocollen overeenkomen. Je kunt natuurlijk een snellere router koppelen aan een tragere Mesh-repeater. Maar dat is zonde van de doorvoersnelheid die je daaraan kwijt raakt. Andersom is het ook weinig zinvol om een snelle Mesh-repeater aan een tragere router te koppelen. Zonde van het geld, ténzij je van plan bent je router binnen niet al te lange tijd ook te upgraden. Beste idee is om een set van Mesh-router en bijpassende Mesh-repeaters in één klap te kopen.

Mesh-repeater: draadloos of bekabeld koppelen

Je kunt Mesh-repeaters draadloos aan elkaar koppelen. Dat is met name praktisch als je geen ethernetkabels door je huis hebt lopen. Kies dan voor een stopcontactmodel Mesh-repeater, neemt lekker weinig ruimte in. Nadeel van draadloos koppelen is dat je – zeker in een groter huis – mogelijk snelheid kwijtraakt. Dat is deels oplosbaar door meer Mesh-repeaters in te zetten. Heb je wél ethernet-aansluitingen door het huis, dan volstaat het vaak – zo leert de ervaring – om één Mesh-repeater per verdieping te installeren. Maar dan koppel je elke repeater aan een netwerkkabel, zodat de Mesh-repeaters niet afhankelijk zijn van elkaars draadloze verbinding. Het aantal is trouwens afhankelijk van het soort huis. Een ouder huis met houten vloeren is vergevingsgezinder qua bereik dan een modern huis met vloeren van gewapend beton. Mocht je in bijvoorbeeld je werkkamer een goede draadloze verbinding hebben, maar in de slaapkamer op dezelfde verdieping niet, dan kun je vanzelfsprekend altijd een extra Mesh-repeater toevoegen.

Bereik en snelheid

Tot slot geldt dat een 2,4 GHz-signaal verder reikt dan een 5 GHz-signaal. Maar óók dat de eerste een lagere doorvoersnelheid oplevert dan de laatste. De meeste routers zijn tegenwoordig multiband-typen en dat geldt gelukkig ook voor de repeaters. Als jij – zoals al gezegd- zorgt dat router en Mesh-repeater over dezelfde specs beschikken zit je goed. Verder biedt Mesh nog een aantal andere extraatjes, zéker als alle apparaten van hetzelfde merk zijn. Denk aan zaken als automatische en gecentraliseerde updates, bijvoorbeeld. Kortom: als je draadloze thuisnetwerk al jaren wat sloom aanvoelt, is het zonder meer tijd om het moderne Mesh-tijdperk binnen te stappen.