Een USB-geheugenstick, maar welke moet je kopen?

De USB-geheugenstick is ondanks de steeds populairder worden cloudopslag nog altijd populair. Maar als je een winkel inloopt om er eentje te kopen is het oppassen geblazen, koop geen kat in de zak!

Usb-stick nodig? Bekijk het aanbod

Bekijk

Laat USB 2 links liggen

Geheugensticks zijn er in vele grootten, tegenwoordig zijn de kleinste gemiddeld zo’n 16 GB, en zelfs daar moet je al moeite voor doen om er een van te vinden. 32 GB en meer is min of meer de standaard anno nu. Qua prijs hoef je je geen zorgen te maken, ook de grotere sticks zijn prima betaalbaar. Waar je wel heel goed op moet letten is de snelheid. Hoewel vrijwel elke moderne pc of laptop al vele jaren lang standaard voorzien is van tenminste één USB 3-poort, zijn er nog altijd veel USB 2-sticks in omloop. Dat is raar, want zelfs als je een USB 3-stick op een USB 2-systeem aansluit werkt het prima. Met andere woorden: perfect downwards compatibel. Waarom er dan toch zoveel feitelijk zinloze USB 2-sticks te koop worden aangeboden? Geen idee, mogelijk oude voorraden of een controller onder de motorkap die in de fabriek niet goed bleek te werken op de hoogste snelheid. Hoe dan ook: vermijd USB 2-sticks, die zijn extreem veel trager dan USB 3. Zelfs als je een oude USB 2-only computer in huis hebt, is het zonde van je geld. Ooit komt daar een vervanger voor en daar zal zonder meer USB 3 (of hoger, denk aan USB 3.2) aanwezig zijn.

Snelheidsverschillen

Ook onder de USB 3(.x) sticks heb je snelheidsmonsters en relatieve slakken. Of je de meerprijs wilt betalen voor een ultrasnel exemplaar is een keuze die je zelf moet maken. Als je met regelmaat veel bestanden over moet hevelen kan extra snelheid handig zijn. Sowieso geldt dat als je van een USB 2-stick af komt, USB 3 altijd supersnel aanvoelt. Maar het is iets om op te letten. Soms liggen er leuke kassa-aanbiedingen (de bekende ‘meepakkertjes’) bij – jawel – de kassa. Het is niet altijd even verstandig om die blindelings mee te pakken. Sowieso laten liggen als het USB 2 is, en anders even kijken of het niet verstandig is om een paar Euro meer uit te geven voor een (veel) sneller exemplaar.

Versleuteling, vaak twijfelachtig

Sommige USB-sticks beschikken over extraatjes als hardware-versleuteling. In dat geval regelt een in de stick aanwezige processor ‘on the fly’ versleuteling (en ontsleuteling bij lezen). In sommige gevallen is die hardwareversleuteling een wassen neus: er wordt dan alleen tooltje op de stick meegeleverd waarmee mappen en bestanden te versleuten zijn. In andere gevallen zit er een klein toetsenbordje op de stick (wat het ding beduidend duurder maakt) en krijg je alleen toegang tot de gegevens door fysiek een code in te tikken. Lang niet alle versleutelmethoden op dergelijke sticks zijn als onkraakbaar te beschouwen, soms circuleren simpele workarounds op internet rond waarmee een kwaadwillende ze omzeilt. Wilt u echt veilig versleutelen, dan is het verstandig om een tool als Veracrypt (gratis) te gebruiken. Daarmee versleutel je data op een stick écht stevig, zonder dat je – op een moderne computer met cpu die hardwarematige versleuteling ondersteunt – last hebt van snelheidsverlies. Kortom: de versleutelde sticks zijn vaak het geld niet waard, op een enkele uitzondering na.

USB-C

Inmiddels verschijnen er ook langzaam aan USB-geheugensticks met een USB-C-aansluiting op de markt. Die zijn erg handig als je alleen nog hardware in huis hebt waar minstens één USB-C-poort op aanwezig is. Je kunt dan heel makkelijk gegevens uitwisselen via notebook, tablet, smartphone enzovoort. Wel moet je een verloopkabeltje achter de hand houden voor het geval je onderweg of op school of werk tegen een ‘klassieke’ USB-connector aanloopt. Anderzijds moet je voor elke reguliere USB-stick dan weer altijd een verloopkabel van USB-C naar USB-A bij je hebben. Kortom: kies wat voor jou ’t makkelijkst is!