Televisietermen helder uitgelegd

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv, kom je al gauw in aanraking met allerlei termen die je voorheen nog nooit gehoord had. Om te voorkomen dat het je gaat duizelen en je hopeloos verdwaalt in het bos van OLED, QLED, LED of Mini-LED, hebben we in dit artikel de belangrijkste termen voor je uitgelegd. Zo weet jij beter welke televisie het best bij jou past.

Direct naar de televisies?

Bekijk ons aanbod

OLED, LED, QLED, miniLED

Laten we eens gaan kijken naar welke soort LED televisie je het best kunt gaan kopen. Tussen de verschillende soorten zit namelijk nogal wat verschil. Laten we vooropstellen, alle flatscreen tv’s werken tegenwoorden met LED-lampjes. Juist, hele kleine lampjes die oplichten en een haarscherp beeld op je scherm laten zien. LED is dus de overkoepelende term, en betekent light emitting diode. Een LED-tv kun je nog steeds kopen, maar er zijn ondertussen een aantal andere technieken op de markt gekomen.

OLED of Organic LED

Zo is daar de OLED-techniek. Dit staat voor Organic LED, en maakt gebruik van koolstofhoudende verbindingen die het mogelijk maken om elke pixel individueel van licht te voorzien. Hierdoor zijn OLED schermen ook aanzienlijk dunner dan andere LED-schermen. Bovendien gaat een OLED scherm maar half zo lang mee en loop je een groter risico op een ingebrand scherm. Deze schermen hebben een extreem hoge responstijd en refresh rate.

QLED en MINI LED

QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is Samsungs tegenhanger van OLED. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. MINI LED is één van de nieuwste technieken op het gebied van LED televisies. Deze techniek kenmerkt zich vooral door de kleinere LED lampjes. Hoe meer van deze lampjes, hoe meer contrast en hoe scherper het beeld. Daarom is MINI LED zeer geschikt voor monitoren die voor hoge kwaliteit mediavertoningen worden gebruikt.

4k, 8k, full HD en HDR

En dan zijn er nog verschillen in de resolutie van je nieuwe beeldscherm. Ook hier zijn weer verschillende termen voor. Allereerst heb je 4k of 8k schermen. Dit heeft alles te maken met hoeveel pixels er op je scherm zijn. Een 4k scherm heeft 3840 x 2160 pixels, terwijl een 8k scherm er vier keer meer heeft. Wel is het zo dat er nog niet zoveel 8k beelden beschikbaar zijn. Maar wil je voorbereid zijn op de toekomst? Dan koop je een 8k scherm. Dan is er nog Full HD: Full HD is een andere benaming voor apparatuur die de 1080p resolutie heeft, oftewel 1920 x 1080 pixels. Zoals je ziet zijn dit minder pixels dan 4k resolutie. Naast resolutie heb je ook nog te maken met definitie van je scherm. Steeds meer tv's zijn geschikt voor HDR, dat staat voor High Dynamic Range. Deze techniek levert een groter contrast en kleurbereik, waardoor beelden nog echter en indrukwekkender lijken.

HDMI 2.0 of 2.1

Dan is er nog de HDMI aansluiting die van belang is. Dit is waar je je mediaspelers aansluit op je tv. HDMI 2.0 is het meest gangbaar, maar de vernieuwde en snellere versie is er ook al: HDMI 2.1. Deze heeft meer bandbreedte om hoge kwaliteit audio en video te verplaatsen.

Input lag (ms) / verversingssnelheid (Hertz)

Tot slot is er nog de input lag: een punt van aandacht als je je tv tevens gebruikt om te gamen. Dit is de vertraging die optreedt van het moment dat de tv of het display een signaal krijgt van een gamecontroller (bijvoorbeeld wanneer je een knop indrukt) en het moment dat het resultaat van deze input op tv verschijnt. Speel je veel games waarbij een korte reactiesnelheid nodig is? Koop dan een tv met een korte input lag. De verversingssnelheid heeft te maken met hoeveel frames je tv per seconde kan laten zien. Kijk je vaak naar sportwedstrijden en actiefilms? Kies dan een tv met een zo hoog mogelijke ververssingssnelheid.

Na het lezen van dit blog weet je wat beter wat je kunt verwachten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe televisie. Hopelijk helpt dit je in je uiteindelijke keuze. Uiteraard gaat het kopen van een nieuwe LED tv niet over één nacht ijs. Wanneer je je goed laat informeren komt het vast goed!